Κόσμος

Πετρέλαιο έξω από τις ακτές της Σομαλίας θα ψάξει το τουρκικό Oruc Reis

Ανοικτά των ακτών της Σομαλίας πλέει από σήμερα το τουρκικό σκάφος υποθαλάσσιων ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, Oruc Reis, προκειμένου να διενεργήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τις επόμενες μέρες.

Το πλοίο απέπλευσε από λιμάνι της Τουρκίας στην αρχή του μήνα αποκλειστικά για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στη σομαλική ΑΟΖ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Σομαλού Προέδρου Χασάν Σεΐκχ Μοχάμουντ, διατηρεί άριστες σχέσεις εδώ και χρόνια με εκείνη του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Το τουρκικό σκάφος προβλέπεται να παραμείνει ανοικτά των ακτών της Σομαλίας για τουλάχιστον επτά μήνες. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει θα αναλυθούν στην συνέχεια στην Άγκυρα ώστε να καθοριστούν πιθανά σημεία για την έναρξη γεωτρήσεων στα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα.

Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν στην αρχή του 2024 οι κυβερνήσεις σε Τουρκία και Σομαλία στο πλαίσιο του οποίου δόθηκε άδεια στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρία Turkish Petroleum  να πάρει άδεια σε τρία υποθαλάσσια οικόπεδα της σομαλικής ΑΟΖ για έρευνες σε πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου.

Έρευνες και στο Σάο Τομέ και Πρινσίπε θα αρχίσει η Τουρκία

Με αυτή την αφορμή, ο 49χρονος Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε σήμερα πως μετά την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση του αφρικανικού νησιωτικού κρατιδίου Σάο Τομέ και Πρινσίπε (στον δυτικοαφρικανικό Κόλπο της Γουινέας) θα ξεκινήσει η ανάπτυξη ενεργειακής συνεργασίας και γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της  δεύτερης μικρότερης σε μέγεθος αφρικανικής χώρας.

Related Articles

Back to top button