Κόσμος

Ρωσία: Ρεκόρ εικοσαετίας για τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός επιμένει

Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο ιστορικό υψηλό του 21%, επικαλούμενη ως βασικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτή την απόφαση τον επίμονο πληθωρισμό.

Η εγχώρια ζήτηση υπερβαίνει την ικανότητα της οικονομίας να παράγει αγαθά και υπηρεσίες για να την καλύψει, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος» από την πρόβλεψη της τράπεζας τον Ιούλιο για 6,5-7,0% για φέτος, σύμφωνα με τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά εποχικά προσαρμοσμένο 9,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση 7,5% τον Αύγουστο, πρόσθεσε. Η ρυθμιστική αρχή αναμένει ότι ο συνολικός πληθωρισμός φέτος θα είναι 8,0–8,5%, διπλάσιος από τον κυβερνητικό στόχο του 4%.

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι οι πρόσθετες δαπάνες του προϋπολογισμού και το ευρύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα που καταγράφηκε φέτος έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε άνοδο.

«Χρειάζεται πρόσθετη νομισματική αυστηροποίηση για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2025 και ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μειωθούν», ανέφερε στη δήλωση η τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι η νομισματική της πολιτική θα μειώσει τον πληθωρισμό στο 4,5-5,0% το 2025 και στον στόχο του 4,0% μόνο το 2026.

Η τράπεζα ανεβάζει τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά από το 18% στο 19% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αναλυτική δήλωση που εξέδωσε η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.

Το τρέχον επίπεδο είναι πάνω από το 20% που εφαρμόστηκε το 2022 λίγο μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την εκστρατεία κυρώσεων από τη Δύση. Η προηγούμενη φορά που το επιτόκιο αναφοράς ήταν 21% στη Ρωσία ήταν το 2003.

Η Ναμπιουλίνα είπε ότι μια ακόμα αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης είναι πιθανή στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέταξε τη Ρωσία ως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).

Με απόλυτους όρους, σε ό,τι αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ, το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας το 2024 ανέρχεται στο 3,55% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους ΙΑΔ, τοποθετώντας την πίσω από την Κίνα (18,8%), τις ΗΠΑ (15%) και την Ινδία (7,9%).

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button