Κόσμος

Ερντογάν: Νέα πρόταση στην Rosatom για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Η ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom έλαβε προσφορά από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

Την εξέλιξη αυτή αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχαχτσιόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λιχατσιόφ δήλωσε ότι η πρόταση ήρθε απευθείας από τον πρόεδρο Ερντογάν μετά από συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε κυβερνητικό επίπεδο σχετικά με την πιθανή επέκταση των εργασιών στην Σινώπη, που βρίσκεται κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Τόνισε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τις πυρηνικές τεχνολογίες, αποδεικνύοντας την κατανόηση των απαιτήσεων και των προκλήσεων του κλάδου. «Λαμβάνουμε σημαντική υποστήριξη από τις τουρκικές επιχειρήσεις για να συνεχίσουμε τις κατασκευαστικές μας προσπάθειες», σημείωσε ο Likhachev. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια μέγιστη ενοποιημένη προσέγγιση, αξιοποιώντας την εμπειρία μας από το έργο Akkuyu για την τυποποίηση των διαδικασιών στο εργοτάξιο της Σινώπης».

Τον Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Rosatom είναι σε καλύτερη θέση από τους ξένους ανταγωνιστές για να βοηθήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Σινώπη, αναφέροντας ως σημαντικό πλεονέκτημα την εμπειρία της Rosatom με τον Akkuyu.

Ο Akkuyu είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός που κατασκευάζεται στην Τουρκία. Το έργο υλοποιείται σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία και η Τουρκική Δημοκρατία το 2010. Ο σταθμός θα περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες VVER γενιάς 3+ ρωσικής σχεδίασης. Η ισχύς κάθε αντιδραστήρα θα είναι 1.200 MWt. Μόλις τεθεί σε λειτουργία και φθάσει σε πλήρη δυναμικότητα, ο ΑΗΣ θα παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια kWh κάθε χρόνο. Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί για να παρέχει έως και το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Related Articles

Back to top button