Κόσμος

Οι Βούλγαροι ψηφίζουν σε νέες εκλογές, αλλά το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου είναι απίθανο

Οι Βούλγαροι ψηφίζουν στις έβδομες πρόωρες εκλογές στη χώρα τους μέσα σε τέσσερα χρόνια, με αμυδρή ελπίδα να δοθεί τέλος στην πολιτική αναταραχή που ευνοεί την ακροδεξιά της χώρας, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Κυριακής, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη πιο παρατεταμένες συνομιλίες για συνασπισμό.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως. Τα πρώτα επιμέρους αποτελέσματα αναμένονται περίπου τα μεσάνυχτα (22:00 GMT).

Η Βουλγαρία είχε μια σειρά από βραχύβιες κυβερνήσεις από το 2020, όταν οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς βοήθησαν να τερματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος GERB, ο οποίος έριξε το υπουργικό συμβούλιο του τρεις φορές πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Έξι διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει σταθερή κυβέρνηση. Η ψηφοφορία της Κυριακής προκλήθηκε μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες απέτυχαν να φέρουν συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί ότι οι εκλογές της Κυριακής θα τερματίσουν το πολιτικό αδιέξοδο σε ένα από τα φτωχότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν νομίζω ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση» μετά τις εκλογές, δήλωσε ο 69χρονος Μάριν Κούσεβ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αφού ψήφισε στην πρωτεύουσα Σόφια. «Δεν τους πιστεύω [τους πολιτικούς]».

«Έχουμε βαρεθεί, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η 33χρονη εργαζόμενη στην πληροφορική Ανελίγια Ιβάνοβα. «Κουραστήκαμε να είμαστε κολλημένοι σε ένα καρουζέλ που γυρίζει γύρω-γύρω και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup International Balkan, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, το κόμμα GERB του Μπορίσοφ προηγείται με 26,1% των ψήφων, ακολουθούμενο από δύο κόμματα σε μια στενή κούρσα για τη δεύτερη θέση.

Το ρεφορμιστικό PP (Συνεχίζουμε την Αλλαγή) και το υπερεθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση εθεωρούνταν στο 16,2% και 14,9% αντίστοιχα. Η ίδια δημοσκόπηση είδε την προσέλευση των ψηφοφόρων στο 31,1%.

Το PP χάνει έδαφος με κάθε νέα πρόωρη ψηφοφορία. Η Αναγέννηση, εν τω μεταξύ, φαίνεται να έχει κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων αφού πρότεινε νόμο για την απαγόρευση της «προπαγάνδας» των ΛΟΑΤΚΙ, ο οποίος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον Αύγουστο.

Το GERB υποστήριξε επίσης τον νόμο του Αυγούστου κατά των ΛΟΑΤΚΙ, ανοίγοντας τον δρόμο για μια στενότερη σχέση με την Αναγέννηση, ενώ ο Μπορίσοφ επέμεινε ότι «οι εταίροι του στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον δεν θα το επιτρέψουν αυτό».

Η Βουλγαρία χρειάζεται μια περίοδο σταθερής, καλά λειτουργούσας κυβέρνησης για να επιταχύνει τη ροή των κονδυλίων της Ε.Ε. στις υποδομές της και να την ωθήσει στην υιοθέτηση του ευρώ.

Τα σχέδια ένταξης στην ευρωζώνη έχουν ήδη αναβληθεί δύο φορές λόγω της μη επίτευξης των στόχων για τον πληθωρισμό. Τα τρέχοντα σχέδια ένταξης έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2025.

«Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και μακροχρόνιες πολιτικές αντιπαλότητες θα περιπλέξουν τον σχηματισμό μιας λειτουργικής και σταθερής κυβέρνησης», δήλωσε την Πέμπτη η εταιρεία συμβούλων πολιτικών κινδύνων Teneo.

«Το παρατεταμένο πολιτικό χάος μπορεί να μεταφραστεί σε αυξανόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα υπέρ των λαϊκιστικών, εθνικιστικών και φιλορωσικών», πρόσθεσε.

Related Articles

Back to top button