Κόσμος

Βολιβία: Ο Μοράλες λέει ότι το όχημά του δέχθηκε πυρά

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε την Κυριακή ότι το όχημά του δέχθηκε πυρά εν μέσω αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων στη χώρα της Νότιας Αμερικής μεταξύ μιας παράταξης γύρω από τον εμβληματικό πρώην ηγέτη και της κυβέρνησης του πρώην συμμάχου του, του προέδρου Λουίς Άρτσε, μεταδίδει το Reuters.

Ο Μοράλες ανήρτησε στο Facebook ένα βίντεο που τραβήχτηκε μέσα από ένα εν κινήσει αυτοκίνητο, το οποίο τον δείχνει να κάθεται στη θέση του συνοδηγού και τουλάχιστον δύο τρύπες από σφαίρες στο παρμπρίζ. Ο οδηγός φαίνεται να έχει τραυματιστεί, αν και εξακολουθούσε να οδηγεί το όχημα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το περιεχόμενο του βίντεο.

Το περιστατικό, σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων με τους υποστηρικτές του Μοράλες να έχουν αποκλείσει αυτοκινητόδρομους στο κέντρο της χώρας και τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία να προσπαθούν να τους απομακρύνουν, κινδυνεύει να προκαλέσει περισσότερες αναταραχές με τους Βολιβιανούς να αντιμετωπίζουν ήδη οικονομική κρίση.

Το Σάββατο η κυβέρνηση είχε επικρίνει τον Μοράλες για «αποσταθεροποίηση» της χώρας με τους αποκλεισμούς δρόμων δύο εβδομάδων που έχουν μπλοκάρει την προμήθεια τροφίμων και καυσίμων σε όλη τη χώρα. Είπε ότι προσπαθούσε να «διακόψει τη δημοκρατική τάξη».

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της ανέφερε επίσης ότι ορισμένες ομάδες που έχουν συμμαχήσει με τον Μοράλες είναι οπλισμένες και προειδοποίησε για βία, αναφέροντας ότι 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τα μπλόκα.

Ο Μοράλες και ο Άρσε, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του, ανήκουν και οι δύο στο ίδιο σοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα MAS, αλλά έχουν συγκρουστεί τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο μιας μάχης για την εξουσία ενόψει των εκλογών του 2025.

Η χώρα παλεύει επίσης με τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και την αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που αυξάνει την πίεση στο κυβερνών κόμμα και οδηγεί σε όλο και πιο ακατάστατες πολιτικές διαμάχες.

Ο Μοράλες αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες ότι είχε σχέσεις με ανηλίκους. Κλήθηκε επίσημα από τους περιφερειακούς εισαγγελείς να καταθέσει στην υπόθεση, αλλά δεν εμφανίστηκε και τώρα αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης. Ο Μοράλες αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες.

Related Articles

Back to top button