Αποζημίωση για τα δικαστικά σφάλματα – έρχεται ρύθμιση
Είκοσι έξι χρόνια δικαστικού αγώνα και δύο καταδίκες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου απαιτήθηκαν προκειµένου το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει το κενό νόµου που υπήρχε στο ζήτηµα της αποζηµίωσης πολιτών από λάθη λειτουργών της ∆ικαιοσύνης.
Με αφορµή την πολυετή δικαστική περιπέτεια του Ιωάννη Ζουµπουλίδη, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης επεξεργάζεται σχέδιο νόµου που θα θεσπίζει ευθύνη του ∆ηµοσίου από πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας και θα προβλέπει τη δυνατότητα αποζηµίωσης πολιτών σε περιπτώσεις σφαλµάτων δικαστικών λειτουργών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή και το ρεπορτάζ της Σοφίας Σπίγγου, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έχει ήδη αποστείλει επιστολές µεταξύ άλλων προς την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Συµβούλιο της Επικρατείας, την πρόεδρο της Τριµελούς ∆ιοίκησης του Εφετείου και την Εισαγγελία Εφετών ζητώντας να προτείνουν δικαστές και εισαγγελείς προκειµένου να συσταθεί αρµόδια επιτροπή που θα επεξεργαστεί το νοµοθέτηµα.
Μάλιστα, τα µέλη που θα συστήσουν την επιτροπή αναµένεται να ανακοινωθούν µέχρι την επόµενη εβδοµάδα, ενώ στόχος είναι το σχέδιο νόµου που θα προβλέπει αστική ευθύνη του ∆ηµοσίου για πράξεις δικαστών να έχει παραδοθεί έως τον Ιανουάριο.
Η διαδικασία θα κινηθεί µε γοργούς ρυθµούς ενόψει και της συζήτησης της υπόθεσης Ζουµπουλίδη στο Συµβούλιο της Επικρατείας τον Μάιο του 2025, έπειτα από αίτηση επανάληψης της διαδικασίας που κατέθεσε ο τελευταίος. Η υπόθεση Ζουµπουλίδη κατά Ελλάδας επέσυρε για τη χώρα δύο ευρωπαϊκές καταδίκες το 2001 και το 2024, αλλά και την καταβολή 10.000 ευρώ συνολικά ως ηθική βλάβη στον προσφεύγοντα, γεγονός που καταδεικνύει πως δεν ελήφθησαν τα απαιτούµενα µέτρα προς συµµόρφωση της πολιτείας µε την απόφαση.
Ο Ζουµπουλίδης εργαζόταν µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ως επικουρικός υπάλληλος στην ελληνική πρεσβεία στη Γερµανία. Εκείνη τη χρονιά υπέβαλε αίτηση για αύξηση του επιδόµατος υπηρεσίας αλλοδαπής που λάµβανε, αλλά η αξίωσή του απορρίφθηκε µε το σκεπτικό ότι η αύξηση έπρεπε να καταβληθεί µόνο στους µόνιµους υπαλλήλους και όχι στο προσωπικό που απασχολούνταν µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Απευθυνόµενος στον Αρειο Πάγο είδε το αίτηµά του να απορρίπτεται. Η υπόθεσή του θα συζητηθεί τελικά εκ νέου στον Άρειο Πάγο τον Μάϊο του 2025…
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr