Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν οδηγούν στην «επίτευξη ειρήνης» μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας
Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα (15.11.2024) ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έφεραν καμία προστιθέμενη αξία στην πορεία προς την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης».
Το Κίεβο προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνομιλία του Γερμανού καγκελάριου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά του.
«Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις μακροσκελείς συνομιλίες σαν μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του.
Επί του παρόντος, οι συνομιλίες δίνουν στον Πούτιν μόνο την ελπίδα να αποδυναμωθεί η διεθνής απομόνωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίιας, Χεόρχιι Τίχιι.
The German side has informed of its intention to hold a call with Putin. However, even if the German Chancellor did not express positions that contradict Ukraine’s, conversations with the Russian dictator as such do not add any value to the pursuit of a just peace.
— Heorhii Tykhyi (@SpoxUkraineMFA) November 15, 2024
Όπως ανέφερε ουκρανική πηγή στο Reuters, ο Ζελένσκι προειδοποίησε τον Σολτς να μην μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, γιατί αυτό «θα σπάσει την απομόνωσή του από την διεθνή κοινότητα και θα δώσει νέα ώθηση στον πόλεμο». «Δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη και ο Πούτιν θα συνεχίσει τα ψέματά του», φέρεται να είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στον Σολτς, σύμφωνα με την πηγή.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι ηγέτες Γερμανίας – Ουκρανίας πριν δύο ημέρες, ο Σολτς διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι το έκτο σύστημα αεράμυνας IRIS-T θα παραδοθεί στο Κίεβο μέχρι το τέλος του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία περνάει πολιτική κρίση στο εσωτερικό της και ο Όλαφ Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Δεκεμβρίου από την Bundestag, ενώ πιθανότατα θα γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2025.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία τους άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.
«Τώρα μπορεί να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, άλλα τηλεφωνήματα. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε εδώ και καιρό ο Πούτιν: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε απογευματινή του ομιλία.
To άρθρο Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν οδηγούν στην «επίτευξη ειρήνης» μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .