Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN
Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο για θέματα Μέσης Ανατολής και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναμένεται να παίξει ρόλο-κλειδί στην χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής στην περιοχή την επόμενη τετραετία μολονότι δεν προτίθεται να αναλάβει επίσημο ρόλο στη δεύτερη θητεία του νεοκλεγέντος ηγέτη των ΗΠΑ.
Το CNN επικαλούμενο διπλωματικές πηγές ανέφερε πως ο Κούσνερ θα αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο επιρροής επειδή «κανείς στην νέα ομάδα δεν έχει ό,τι ο Τζάρεντ Κούσνερ και αυτό είναι η «εμπιστοσύνη». «Ο Τζάρεντ την κέρδισε, δεν την είχε από την αρχή. Την κατέκτησε και αυτό παίρνει χρόνο» ανέφερε διπλωμάτης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
President-elect Donald Trump’s son-in-law Jared Kushner will likely continue to play a critical role in Middle East negotiation efforts, though this time from an unofficial capacity outside of the Trump administration, CNN reported on Friday.https://t.co/kwh4JBNtdM
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) November 15, 2024
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως το πρώτο ταξίδι του Τραμπ κατά την πρώτη προεδρική θητεία στο εξωτερικό έγινε στη Σαουδική Αραβία, συνοδεία της κόρης του Ιβάνκα και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ. Έκτοτε,ο Κούσνερ γνωρίστηκε με τον διάδοχο πρίγκηπα στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και στη συνέχεια και με άλλους ηγέτες της περιοχής του Κόλπου.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει πως από τότε ως σήμερα, οι οικονομικές δραστηριότητες και οι επενδύσεις του Τζάρεντ Κούσνερ επεκτάθηκαν έχοντας λάβει τα τελευταία λίγα χρόνια «2 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας και αυτή η οικονομική σχέση βαρύνει πολύ στην επισημοποίηση της ανάμιξης του Τζάρεντ Κούσνερ σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Αναφέρεται μάλιστα ο προβληματισμός ορισμένων Αμερικανών διπλωματών πως ο Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να δώσει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της ευρύτερης οικογένειάς του σε βάρος του «εθνικού συμφέροντος».
«Η προτεραιοποίηση της ευημερίας της Σαουδικής Αραβίας επειδή θα μπορούσε να βοηθήσει την οικογένεια Τραμπ αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τους Αμερικανούς διπλωμάτες» ανέφερε το ίδιο πρόσωπο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο ίδιος ο Κούσνερ, που ήταν ας μην ξεχνάμε ο βασικός αρχιτέκτονας των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» και της υποτιθέμενης «Συμφωνίας του αιώνα για το Παλαιστινιακό» αποφεύγει δημοσίως τις δηλώσεις για την Μέση Ανατολή με εξαίρεση τις δηλώσεις που έκανε στο πανεπιστήμιο Χαρβαρντ τον περασμένο Μάρτιο λέγοντας πως «θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλης αξίας η παραθαλάσσια ακίνητη περιουσία της Γάζας».
Δείχνοντας την απροκάλυπτα μεροληπτική του στάση υπέρ της σιωνιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου, μεσούντος του καταστροφικού πολέμου για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ο Κούσνερ τότε είχε δηλώσει: «Είναι λίγο ατυχής η κατάσταση εκεί, αλλά από την άποψη του Ισραήλ, θα κάνω ότ,ι καλύτερο μπορώ για να μετακινήσω τους ανθρώπους από εκεί και να καθαρίσω την περιοχή… Αλλά δεν νομίζω πως το Ισραήλ δήλωσε πως δεν θέλει οι άνθρωποι εκεί να επιστρέψουν μετά».
Αυτά τα απαράδεκτα σχόλια τότε είχαν προκαλέσει οργή και αντιδράσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Στο ίδιο ρεπορτάζ το CNN υπενθυμίζει πως το πρώτο τηλεφώνημα που έγινε μετά την εκλογή του ήταν η επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το δεύτερο με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. «Αυτό δείχνει πως εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία» τονίζεται χαρακτηριστικά.