Κόσμος

Η Ρωσία διακόπτει επίσημα την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία

Η Ρωσία ανακοίνωσε στην Αυστρία ότι αναστέλλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από το Σάββατο 16/11, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι πλησιάζει γρήγορα το τέλος των τελευταίων εναπομεινάντων ροών φυσικού αερίου της Μόσχας προς την Ευρώπη.

Η αναστολή σημαίνει ότι η Ρωσία θα προμηθεύει πλέον σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου μόνο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σε πλήρη αντίθεση με τις δεκαετίες κυριαρχίας που την έβλεπαν να καλύπτει το 40% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που αγόρασε ρωσικό φυσικό αέριο, όταν η ΕΣΣΔ υπέγραψε σύμβαση φυσικού αερίου το 1968, λίγους μήνες πριν από τη σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία.

Φέτος, η σχέση αυτή θα λήξει μετά από μια συμβατική διαμάχη μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της αυστριακής OMV.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα του κεντρικού ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου, η OMV, ανοίγει νέα καρτέλα δήλωσε ότι η Gazprom της είπε ότι η προμήθεια θα σταματήσει το Σάββατο.

Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Αυστρία είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ηπείρου έχει μειώσει τις εισαγωγές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η OMV δήλωσε ότι έχει προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και ότι μπορεί ακόμη να παραδώσει φυσικό αέριο στους πελάτες της εισάγοντας μέσω της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι αυτό θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Αυστρία, η οποία έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και έχει πλήξει τον κατασκευαστικό της τομέα», δήλωσαν οι αναλυτές της Eurointelligence.

«Η οικονομία της Αυστρίας είναι επί του παρόντος κολλημένη σε ύφεση. Η Γερμανία φτερνίζεται και η Αυστρία κρυώνει», πρόσθεσαν.

Η Γερμανία εξαρτιόταν επίσης σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι αποστολές σταμάτησαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα το 2022.

Η κοινοποίηση του τέλους των προμηθειών προς την Αυστρία ήρθε την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς – ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι την επέμβασξ των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία – είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Ρωσία ήταν έτοιμη να εξετάσει ενεργειακές συμφωνίες εάν το Βερολίνο ενδιαφερόταν, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές και συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον για αυτό.

Η Ρωσία απέστειλε περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας το 2023 – που αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% της μέγιστης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφόρων οδών το 2018-2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.

Το 2023, η οδός διαμετακόμισης κάλυψε το 65% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Αυστρία και τους ανατολικούς γείτονές της Ουγγαρία και Σλοβακία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η Ουκρανία δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης έως το 2025, κάτι που θα σήμαινε την απώλεια φυσικού αερίου για την Αυστρία και τη Σλοβακία.

Η Ουγγαρία δεν προμηθεύεται πλέον μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και εισάγει ποσότητες μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος διέρχεται κατά μήκος του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας. Η Σλοβακία εξακολουθεί να λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Ο επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε. Καντρί Σίμσον δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο μιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν ότι όλες οι χώρες της ΕΕ που λαμβάνουν φυσικό αέριο μέσω της οδού της Ουκρανίας έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές εφοδιασμού που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό.

Ήμασταν πολύ σαφείς ότι υπάρχει εναλλακτικός εφοδιασμός και δεν υπάρχει ανάγκη για τη συνέχιση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Related Articles

Back to top button