Ο Σι λέει ότι θα συνεργαστεί με την ομάδα του Τραμπ καθώς συναντά τον Μπάιντεν στο Περού
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε το Σάββατο να συνεργαστεί με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είχε τις τελευταίες συνομιλίες του με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για συγκρούσεις από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μέχρι το εμπόριο, την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.
Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Σι για περίπου δύο ώρες σε ένα ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Κινέζος ηγέτης, στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού, για τις πρώτες τους συνομιλίες μετά από επτά μήνες.
«Ο στόχος της Κίνας για μια σταθερή, υγιή και βιώσιμη σχέση Κίνας-ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος» μετά την εκλογή του Τραμπ, δήλωσε ο Σι κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, αναγνωρίζοντας τα «σκαμπανεβάσματα» μεταξύ των χωρών. «Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για τη διατήρηση της επικοινωνίας, την επέκταση της συνεργασίας και τη διαχείριση των διαφορών».
Ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούσαν πάντα, αλλά οι συζητήσεις τους ήταν «ειλικρινείς».
Δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν μεγεθυμένους τους κινδύνους σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι η διατήρηση των συνομιλιών μεταξύ ηγετών θα είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει γενικούς δασμούς 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός πακέτου εμπορικών μέτρων «Πρώτα η Αμερική». Το Πεκίνο αντιτίθεται σε αυτά τα βήματα. Ο Ρεπουμπλικανός σχεδιάζει επίσης να προσλάβει αρκετές «γερακίστικες» φωνές για την Κίνα σε ανώτερους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροσώπου Μάικ Γουόλτς ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Ο Μπάιντεν έχει ως στόχο να μειώσει τις εντάσεις με την Κίνα και υπήρχαν λίγες ενδείξεις για μια σημαντική πρόοδο στα μείζονα ζητήματα.
Όμως ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι, και όχι η τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η πρώτη φορά που οι χώρες είναι γνωστό ότι έθεσαν το θέμα.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας μίλησαν επίσης για τη Βόρεια Κορέα, σύμμαχο της Κίνας, η εμβάθυνση των δεσμών της οποίας με τη Ρωσία και η ανάπτυξη στρατευμάτων στον πόλεμο της Μόσχας με την Ουκρανία έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον, το Πεκίνο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επεσήμανε ότι η δημοσίως διακηρυγμένη θέση της (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση, ούτε διεύρυνση της σύγκρουσης, και η εισαγωγή στρατευμάτων (της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό», δήλωσε ο Σάλιβαν.
«Επεσήμανε επίσης ότι η ΛΔΚ έχει επιρροή και ικανότητα και θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση ή περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης με την εισαγωγή ακόμη περισσότερων δυνάμεων της ΛΔΚ».
ΚΥΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Άλλα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν η πρόσφατη παραβίαση των τηλεφωνικών επικοινωνιών αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και της προεδρικής εκστρατείας από την Κίνα, η εντατικοποίηση της πίεσης του Πεκίνου στην Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και η κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν έθεσε επίσης τις περιπτώσεις Αμερικανών που πιστεύει ότι κρατούνται άδικα στην Κίνα.
Σχετικά με την Ταϊβάν, οι ηγέτες φαίνεται να είχαν μια έντονη ανταλλαγή απόψεων. Ο Μπάιντεν ζήτησε να τερματιστεί η «αποσταθεροποιητική» στρατιωτική δραστηριότητα του Πεκίνου γύρω από το νησί, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Σι είπε ότι οι «“ανεξαρτησιακές” αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν» του Ταϊβανέζου προέδρου Λάι Τσινγκ-τε ήταν ασύμβατες με την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λάι σχεδιάζει να κάνει στάση στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη και ίσως στο Γκουάμ σε μια ευαίσθητη επίσκεψη που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τα σχόλιά του και δήλωσε ότι η Κίνα είναι ο ταραξίας.
«Οι επίμονες στρατιωτικές προκλήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν είναι η μεγαλύτερη πηγή ζημίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομική ευημερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν Λιν Χσιν-Ι συνάντησε τον Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο εγγύς μέλλον.
Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως δικό της έδαφος. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την έλλειψη επίσημης διπλωματικής αναγνώρισης. Η Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας.
Ταυτόχρονα, η οικονομία του Πεκίνου δέχεται ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα του Μπάιντεν για το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου περιορισμού των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και εξαγωγικών περιορισμών σε υψηλής τεχνολογίας τσιπ υπολογιστών. Ο Μπάιντεν έχει περιγράψει αυτά τα βήματα ως αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και δήλωσε ότι δεν εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σι δήλωσε ότι κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί κινεζικής εμπλοκής σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης στον Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να εμπλακεί στις διαφορές στα νησιά Spratly, αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των συμμαχικών με τις ΗΠΑ Φιλιππίνων.
Το Πεκίνο απέρριψε το 2016 μια απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δήλωσε ότι οι εκτεταμένες θαλάσσιες διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν είχαν νομική βάση, σε μια υπόθεση που έφερε η Μανίλα.
«Όταν οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως εταίρο και φίλο, αναζητούν κοινό έδαφος παραμερίζοντας τις διαφορές και βοηθούν η μία την άλλη να επιτύχει, η σχέση μας θα σημειώσει σημαντική πρόοδο», είπε ο Σι στον Μπάιντεν μέσω διερμηνέα. «Αλλά αν θεωρούμε ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο ή αντίπαλο, επιδιώκουμε τον φαύλο ανταγωνισμό και επιδιώκουμε να βλάψουμε ο ένας τον άλλον, θα ταράξουμε τη σχέση ή ακόμη και θα την ανατρέψουμε».
Οι δύο ηγέτες αντανακλούσαν επίσης κατ’ ιδίαν τη δυναμική της μακροχρόνιας σχέσης τους που μιλούσαν ωμά, δήλωσε ο Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο Σεν Ντίνγκλι, μελετητής διεθνών σχέσεων με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε ότι η Κίνα θέλει να χαλαρώσει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. «Η Κίνα σίγουρα δεν θέλει οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιέλθουν σε αναταραχή πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ», δήλωσε ο Σεν.
Οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής του APEC αξιολογούν τις επιπτώσεις της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου. Η σύνοδος κορυφής της Νότιας Αμερικής προσφέρει νέα σημάδια των προκλήσεων για τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ίδια τους την αυλή, όπου η Κίνα βρίσκεται σε μια επίθεση γοητείας.
Ο Σι, ο οποίος έφτασε στη Λίμα την Πέμπτη, σχεδιάζει έναν εβδομαδιαίο διπλωματικό αιφνιδιασμό στη Λατινική Αμερική, ο οποίος περιλαμβάνει μια ανακαινισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Περού, τα εγκαίνια του τεράστιου λιμανιού βαθέων υδάτων Chancay εκεί και την υποδοχή του στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας την επόμενη εβδομάδα για μια κρατική επίσκεψη. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του APEC το 2026.
Η Κίνα αναζητά τα μεταλλεύματα μετάλλων, τη σόγια και άλλα εμπορεύματα της Λατινικής Αμερικής, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί επίσης να αναζητά νέα στρατιωτικά και κατασκοπευτικά φυλάκια δίπλα στις ΗΠΑ. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το κράτος έχουν αποκαλέσει αυτές τις κατηγορίες συκοφαντίες.