Κόσμος

Πέθανε στα 100 η «τροχονόμος της νίκης», Μαρία Φιλίποβνα Λιμάνσκαγια

Η Ρωσίδα βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μαρία Λιμάνσκαγια, γνωστή και ως «τροχονόμος της νίκης» για μια φωτογραφία του 1945 που τραβήχτηκε μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Η Λιμάνσκαγια έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη σε μια φωτογραφία που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ Γεβγκένι Χαλντέι, ο οποίος κάλυψε τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο, και είναι περισσότερο γνωστός για την εικόνα του Σοβιετικού στρατιώτη που υψώνει τη σοβιετική σημαία πάνω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.

Τον Μάιο του 1945, ο Χαλντέι τράβηξε μια φωτογραφία της Λιμάνσκαγια στο πόστο της δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου εργαζόταν για την οργάνωση της κυκλοφορίας στους βομβαρδισμένους δρόμους του Βερολίνου, αφού οι σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν τη γερμανική πρωτεύουσα και ανάγκασαν τη ναζιστική Γερμανία να παραδοθεί. Η εικόνα έγινε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα σύμβολα της νίκης επί του Τρίτου Ράιχ.

«Απόψε, η Μαρία Φιλίποβνα Λιμάνσκαγια, γνωστή διεθνώς ως η “Μαντόνα του Βρανδεμβούργου”, πέθανε σε ηλικία 100 ετών. Η Μαρία Φιλίποβνα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος με μια δύσκολη αλλά φωτεινή μοίρα… Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους. Αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια για όλους και είμαι περήφανος που τη γνώρισα προσωπικά», έγραψε στο Telegram την Τρίτη ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σαράτοφ της Ρωσίας, Ρομάν Μπουσάργκιν.

Η Λιμάνσκαγια, γεννημένη στις 12 Απριλίου 1924, εντάχθηκε στον Σοβιετικό Στρατό και πήγε στο μέτωπο το 1942 σε ηλικία 18 ετών. Αφού υπηρέτησε σε εφεδρικό σύνταγμα, όπου έραβε ρούχα για σοβιετικούς στρατιώτες, έγινε ελέγκτρια κυκλοφορίας. Υπό τα ναζιστικά πυρά, η Λιμάνσκαγια ρύθμισε την κίνηση των σοβιετικών στρατευμάτων κατά τη διάβαση του ποταμού Ντον το 1942. Πήρε μέρος στη μάχη του Στάλινγκραντ, καθώς και στην απελευθέρωση της Συμφερούπολης, της Λευκορωσίας και της Πολωνίας και το 1945 έφτασε με τον Κόκκινο Στρατό στο Βερολίνο.

Η Λιμάνσκαγια ρύθμισε επίσης την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Πότσνταμ (17 Ιουλίου-2 Αυγούστου 1945) όταν έδωσε το πράσινο φως στην αυτοκινητοπομπή του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η Λιμάνσκαγια δεν είναι η μόνη ρυθμίστρια κυκλοφορίας του σοβιετικού στρατού που ο κόσμος θα θυμάται. Η συνέντευξη της Λιντία Σπίβακ, της «μπαλαρίνας του Βραδενμβούργου», εν ώρα υπηρεσίας αποτελεί ένα ακόμα μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Γεννημένη στην Ουκρανία το 1924, η Σπίβακ απεβίωσε το 1985.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος στη Ρωσία ονομάζεται Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, η Μαρία Φιλίποβνα Λιμάνσκαγια εργάστηκε ως νοσοκόμα και στη συνέχεια ως βιβλιοθηκάριος σχολείου στην περιοχή του Βόλγκογκραντ. Από το 1994 ζούσε στο χωριό Ζβοναρέφκα στην περιφέρεια Σαράτοφ.

Related Articles

Back to top button