Κόσμος

Ισραήλ: «Ναι» σε κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο εν μέσω βομβαρδισμών στη Βηρυτό (upd)

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής, διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.

Σφυροκόπημα στη Βηρυτό

Προειδοποιήσεις εκκένωσης προς τους κατοίκους και της δυτικής Βηρυτού εξέδωσε το Ισραήλ, το οποίο, βομβαρδίζει σφοδρά την πόλη από το πρωί

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις εκκένωσης προς τους κατοίκους και της δυτικής Βηρυτού εξέδωσε το Ισραήλ, το οποίο, βομβαρδίζει σφοδρά την πόλη από το πρωί της σημερινής ημέρας, κοντά στο τέλος της οποίας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα για το ζήτημα μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας με τον Λίβανο.

Οι κεντρικές περιοχές της Βηρυτού αποτελούν επίσης στόχο του Ισραήλ, το οποίο έχει όλες τις προηγούμενες μέρες κατευθύνει τα περισσότερα χτυπήματά του προς τις νότιες συνοικίες της πόλης, που θεωρούνται περισσότερο φίλα προσκείμενες προς τη Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δέκα στην συνοικία Μπαρμπούρ της κεντρικής Βηρυτού.

Σύμφωνα με το υπουργείο έξι ακόμα σκοτώθηκαν στη Σάκρα, μια πόλη στην περιοχή της Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου και άλλοι δύο στο Ρασιντίεχ της πόλης-λιμανιού της Τύρου του νότιου Λιβάνου.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές βόμβες χτύπησαν τετραόροφο κτίριο που στέγαζε εκτοπισμένους.

«Το ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή Nweiri στη Βηρυτό κατέστρεψε ένα τετραώροφο κτίριο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου.

Οι άνθρωποι έχουν έρθει τώρα στον παραλιακό δρόμο και προσπαθούν να βγουν από τη Δυτική Βηρυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανέφερε ανταποκριτής του Al Jazeera.

«Ο παραλιακός δρόμος από το ένα άκρο στο άλλο είναι γεμάτος κίνηση, γεμάτος με ανθρώπους που αγωνιούν να βγουν έξω, απελπισμένοι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, και όλη την ώρα μπορούν να ακούσουν τα ισραηλινά drones να πετούν από πάνω. Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει τέσσερα κτίρια σε γειτονιές στη Δυτική Βηρυτό», ανέφερε.

Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Αρμίν Σέρι δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει να τιμωρήσει τον λιβανέζικο λαό, ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του κόμματος, πριν από μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

«Ο ισραηλινός εχθρός… επιδιώκει εκδίκηση από τους υποστηρικτές της αντίστασης και από όλους τους Λιβανέζους», είπε ο Σέρι στους δημοσιογράφους στο σημείο ενός φονικού ισραηλινού πλήγματος στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια σειρά επιδρομών σε 20 «τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού την Τρίτη.

Ο Σέρι, είπε ότι στις περιοχές της λιβανικής πρωτεύουσας που χτυπήθηκαν σήμερα το απόγευμα δε χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Ένας άλλος βουλευτής της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε ότι η οργάνωση θα παραμείνει ενεργή μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων βοηθώντας τους εκτοπισμένους Λιβανέζους να επιστρέψουν στα χωριά τους και ανοικοδομώντας περιοχές που καταστράφηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα.

Ο Φαντλάλα είπε στο Reuters ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει «επικίνδυνες, ευαίσθητες ώρες» πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, δεδομένων των εντεινόμενων επιδρομών της ισραηλινής αεροπορίας το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό και τα νότια προάστια της.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ελιάχ Μανιέρ είπε στο Al Jazeera ότι παρά τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός, θα έρθει «η πιο δύσκολη νύχτα από το 2006» για τους αμάχους τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ.

Όταν ανακοινώθηκε η παύση των εχθροπραξιών το 2006, εκατοντάδες χτυπήματα και από τις δύο πλευρές σημειώθηκαν για τις επόμενες δύο ημέρες με «στρατηγικές, συμβολικές και ψυχολογικές επιπτώσεις», είπε.

Στον τρέχοντα πόλεμο, η ηγεσία του Ισραήλ υποτίμησε την ανθεκτικότητα της δύναμης της Χεζμπολάχ που φάνηκε από εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, εκτίμησε ο Μανιέρ.

«Υπήρξαν λάθη αξιολόγησης από τους Ισραηλινούς που πίστευαν ότι είχαν νικήσει τη Χεζμπολάχ και επρόκειτο να την καταστρέψουν εντελώς. Περί αυτού επρόκειτο όταν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε τον στόχο του να αλλάξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», είπε.

Μετά από 52 ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών και χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει ούτε τα μισά από αυτά που έκανε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2006, πρόσθεσε.

Μετά από ένα μεγάλο μπαράζ πυραύλων της Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο, «είναι που οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν ότι ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί και η παύση των εχθροπραξιών είναι πολύ καλύτερη και μπορούν και οι δύο να δηλώσουν πως νίκησαν».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως δέκα βλήματα εκτοξεύθηκαν το απόγευμα από την πλευρά του Λιβάνου κάνοντας τις σειρήνες να ηχήσουν στη Χάιφα και άλλες περιοχές.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button