Κόσμος

Το Κίεβο υποχωρεί στο ζήτημα των εκταφών σφαγιασθέντων Πολωνών

Το Κίεβο θα σταματήσει να μπλοκάρει τα πολωνικά αιτήματα για εκταφή των λειψάνων Πολωνών που σφαγιάστηκαν από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη σημερινή Δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες την Τρίτη.

Η σχετική δέσμευση συμπεριλήφθηκε σε κοινή δήλωση που υπεγράφη από τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, και τον Ουκρανό ομόλογό του, Αντρέι Σίμπιγκα, κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βαρσοβία. Το ζήτημα αποτελεί αγκάθι στις διμερείς σχέσεις από τότε που το Κίεβο επέβαλε ένα μορατόριουμ, παγώνοντας τις εκταφές το 2017.

Μεταξύ 1943 και 1945, μαχητές του Ουκρανικού Αντάρτικου Στρατού (UPA) δολοφόνησαν τουλάχιστον 60.000 Πολωνούς στις περιοχές της Βολυνίας και της Ανατολικής Γαλικίας. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε έως και 120.000 και η πολωνική κυβέρνηση θεωρεί τη σφαγή γενοκτονία.

Η σύγχρονη Ουκρανία έχει τιμήσει τους δράστες ως «μαχητές της ελευθερίας» και «εθνικούς ήρωες» λόγω της αντίθεσής τους στη Σοβιετική Ένωση.

Η UPA συμμάχησε με τους Ναζί, αναμένοντας από τον Αδόλφο Χίτλερ να δώσει στους Ουκρανούς εθνικιστές ξεχωριστό κράτος. Μέχρι και σήμερα, αυτό τροφοδοτεί τη δημοτικότητα του ναζισμού μεταξύ των σύγχρονων εθνικιστών.

Εκτός από τους Πολωνούς, η UPA έσφαξε Εβραίους, Ρώσους και Ουκρανούς.

Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν περιγράψει την απαγόρευση της εκταφής και της εκ νέου ταφής των θυμάτων ως «σοκαριστική», μετά την έκδοση του περιορισμού από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, μια εστία του σύγχρονου ουκρανικού εθνικισμού.

Ο Πάβελ Κλίμκιν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας το 2017, έριξε λάδι στη φωτιά με την επίπληξή του για την κριτική. Εάν οι Πολωνοί αντιτίθενται στον ειδωλοποίηση ανθρώπων όπως ο εθνικιστής ηγέτης Στέπαν Μπαντέρα στην Ουκρανία, θα πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση κι απέναντι στον Πολωνό πολιτικό Γιούζεφ Πιουσούτσκι, ο οποίος κατέστειλε την ουκρανική εξέγερση στη Γαλικία, έγραψε ο Κλίμκιν στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita.

Παρόμοιες εξάρσεις σημειώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με το τελευταίο περιστατικό να σημειώνεται τον Αύγουστο, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολίασε το μορατόριουμ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία. Απάντησε αναφέροντας μαζικές απελάσεις Ουκρανών από την Πολωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, απείλησε να εμποδίσει ως απάντηση την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Η επιχείρηση Βίστουλας το 1947 στην Πολωνία ήταν μια από τις πολλές αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις στη μεταπολεμική Ευρώπη. Η Βαρσοβία, η οποία ήταν σύμμαχος με τη Μόσχα εκείνη την εποχή, δικαιολογούσε τότε την απομάκρυνση περίπου 140.000 ατόμων με την ανάγκη να υπονομευτεί η βάση υποστήριξης για τους υπόλοιπους μαχητές της UPA που δρούσαν στο έδαφός της.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button