Πούτιν: Η Ρωσία επιλέγει στόχους αντιποίνων στην Ουκρανία για τη χρήση ATACMS
Η Ρωσία επιλέγει τους στόχους που θα πλήξει στην Ουκρανία και μεταξύ αυτών ενδέχεται να περιληφθούν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο, σε απάντηση στη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για πλήγματα βαθιά το ρωσικό έδαφος, προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου βρίσκεται.
«Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο στρατού επιλέγουν τους στόχους που θα πληγούν στο ουκρανικό έδαφος. Μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο»
«Φυσικά θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα με μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής πυραύλους εναντίον του ρωσικού εδάφους, όπως το έχουμε ήδη πει, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε τον Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS εναντίον του δυτικού τμήματος της ρωσικής επικράτειας. Το γεγονός αυτό ώθησε τη Μόσχα να απαντήσει δύο ημέρες αργότερα πλήττοντας την πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik.
Έκτοτε η Ρωσία καταγγέλλει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε και πάλι πυραύλους ATACMS εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ στις 23 και τις 25 Νοεμβρίου.
Παράλληλα ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.
Εκτεταμένα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς και άλλες εξαιρετικά καταστροφικές βόμβες, σύμφωνα με το Κίεβο, για να στοχεύσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, προκαλώντας έκτακτες διακοπές λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη.
«Και πάλι, η ενεργειακή βιομηχανία δέχεται μαζική εχθρική επίθεση», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλουστσένκο, προτρέποντας τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής φώναζαν στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι «περίπου 100 επιθετικά drones, περισσότεροι από 90 πύραυλοι διαφόρων τύπων» στόχευσαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και ότι σε αρκετές περιοχές αναφέρθηκε χρήση πυρομαχικών διασποράς.
Η χρήση τέτοιων πυρομαχικών «περιπλέκει σημαντικά το έργο των διασωστών και των μηχανικών μας για την άμβλυνση της ζημιάς, σηματοδοτώντας μια ακόμη άθλια κλιμάκωση στις τρομοκρατικές τακτικές της Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι.
Πάνω από 100 χώρες έχουν συμφωνήσει στην απαγόρευση αυτού του είδους πυρομαχικών, το οποίο χρησιμοποιείται και από την Ουκρανία. Πυρομαχικά διασποράς προμηθεύονται στο Κίεβο από τις ΗΠΑ τουλάχιστον από τα μέσα του 2023 και συμπεριλήφθηκαν και στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εστάλη στη χώρα τον Σεπτέμβριο.