Κόσμος

Πακιστάν: Ακραία βία στην καταστολή των διαδηλωτών υπέρ του Ιμράν Χαν

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν κατηγορήθηκαν ότι έριξαν έναν άνδρα από μια στοίβα εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τρίτης στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, όπου πλήθη ζητούσαν την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.

Το κόμμα του Χαν είπε ότι το περιστατικό ήταν ένα από τα πολλά παραδείγματα αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις τις οποίες αποφάσισε να παγώσει.

Ο άνδρας προσευχόταν πάνω από ένα κοντέινερ όταν ένοπλοι αστυνομικοί τον πλησίασαν και «τον έσπρωξαν βάναυσα από ύψος που αντιστοιχούσε σε τρεις ορόφους», δήλωσε το κόμμα του Χαν, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

Η τύχη του άνδρα παραμένει, σύμφωνα με το BBC, άγνωστη. Άλλες αναφορές τον θέλουν τραυματισμένο αλλά ζωντανό.

Το BBC Verify επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη στη γωνία των λεωφόρων Τζινά και Ατατούρκ στο Ισλαμαμπάντ, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές.

Το βίντεο δείχνει αστυνομικούς που κρατούν ασπίδες με διακριτικά που δείχνουν ότι συνδέονται με τους Πακιστανούς Ρέιντζερς, μια παραστρατιωτική δύναμη, να πλησιάζουν έναν άνδρα που καθόταν γωνατιστός πάνω στα κοντέινερ προτού τον σπρώξουν στο κενό.

Το βίντεο εικονίζει τον άνδρα να προσπαθεί να κρατηθεί από τη γωνία ενός εμπορευματοκιβωτίου πριν πέσει στο κενό.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι -τέσσερις αξιωματικοί ασφαλείας και δύο πολίτες- έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την Κυριακή.

Την Τρίτη, χιλιάδες υποστηρικτές του Χαν πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ισλαμαμπάντ απαιτώντας την απελευθέρωση του πρώην ηγέτη.

Οι διαδηλωτές είχαν πει ότι δεν θα εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα μέχρι να απελευθερωθεί ο Χαν.

Φτάνοντας, ωστόσο, στην πλατεία Δημοκρατίας την Τρίτη, απωθήθηκαν από την αστυνομία που εκτόξευσε δακρυγόνα.

Το PTI ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι οι διαμαρτυρίες «ανεστάλησαν προσωρινά» λόγω της «βαρβαρότητας της κυβέρνησης».

Ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Πακιστάν «εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση» σε ειρηνικούς διαδηλωτές πυροβολώντας «με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Το κόμμα ισχυρίστηκε ότι αρκετά μέλη του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής και έκανε έκκληση για έρευνα.

Νωρίτερα την Τρίτη, πολλοί υποστηρικτές του Χαν κατάφεραν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, αλλά διαλύθηκαν από τις αρχές μέχρι τη δύση του ηλίου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν κυβερνητική πηγή ότι η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 500 υποστηρικτές του PTI. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για 1000 συλλήψεις ή ακόμα και 4.000 από την Παρασκευή μέχρι την Τετάρτη.

Το Ισλαμαμπάντ είχε τεθεί υπό lockdown, με ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας που αναπτύχθηκαν εν αναμονή συγκρούσεων με αυτοκινητοπομπές υποστηρικτών του PTI.

Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν ο ηγέτης του PTI Αλί Αμίν Γκανταπούρ και η σύζυγος του Χαν, Μπούσρα Μπίμπι, η οποία απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον Οκτώβριο και έκτοτε έχει αναλάβει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να κινητοποιήσει υποστήριξη για τον φυλακισμένο πρώην πρωθυπουργό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκανταπούρ και η Μπούσρα Μπίμπι έχουν εγκαταλείψει το Ισλαμαμπάντ και επέστρεψαν στην επαρχία Χάιμπερ Παχτουνκούα, από όπου είχε έρθει η αυτοκινητοπομπή τους.

Οι διαδηλωτές ανεφέρθηκε ότι ανταποκρίθηκαν σε ένα «τελικό» κάλεσμα του Χαν, που τους ζητούσε να «παλέψουν μέχρι τέλους» μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο Χαν είναι στη φυλακή για περισσότερο από ένα χρόνο για ποικίλες κατηγορίες, τις οποίες απορρίπτει ως πολιτικά υποκινούμενες.

Ακόμα και πίσω από τα κάγκελα, ο δημοφιλέστατος πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ έχει παραμείνει ισχυρός παίκτης στην πολιτική του Πακιστάν. Στις εκλογές που έγιναν τον Φεβρουάριο, η συμμετοχή του κόμματός του απαγορεύτηκε, ωστόσο οι υποψήφιοί του που κατέβηκαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι ήρθαν πρώτοι σε ψήφους.

Ωστόσο, οι αντίπαλοί τους μπόρεσαν ενωμένοι να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το PTI ζητά εκ νέου εκλογές, επικαλούμενο την απαγόρευση της συμμετοχής του όσο και νοθεία.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button