Μία ματιά στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων 5,5 χρόνια μετά τη φωτιά – Το «ευχαριστώ» του Μακρόν
Αναγεννήθηκε από τις στάχτες του ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων. Περίπου 5,5 χρόνια μετά την φωτιά που κατάστρεψε το γοτθικό στολίδι της γαλλικής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεναγήθηκε την Παρασκευή (29.11.2024) στους ανακαινισμένους χώρους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «πλέκοντας» το εγκώμιο των πάνω από 1.000 τεχνιτών που βοήθησαν να ανοικοδομηθεί ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, αποκάλεσε το έργο ως το «το πρότζεκτ του αιώνα».
Οι πόρτες του καθεδρικού ναού του 19ου αιώνα θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα για τους τουρίστες και τους πιστούς καθολικούς.
«Ποτέ πριν δεν έχουμε δει ένα τέτοιο εργοτάξιο. Όλοι είχατε τη συμβολή σας στο πρότζεκτ του αιώνα», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνάθροιση που είχε με ξυλουργούς, λιθοδόμους, συντηρητές τέχνης, πυροσβέστες και δωρητές.
«Η φωτιά στη Νοτρ Νταμ ήταν μια εθνική πληγή και εσείς εδώ ήσασταν η γιατρειά της, αποκαθιστώντας την με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και αφοσίωση», συνέχισε.
Οι εργάτες, μεταξύ των οποίων μέλη της μακραίωνης συντεχνίας μαστόρων «Compagnons du Devoir» -θεωρείται η καλύτερη στη Γαλλία-, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς όταν ο Εμανουέλ Μακρόν τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «σας ευχαριστώ».
Οι εργασίες αφορούσαν την αποκατάσταση του πυργίσκου του καθεδρικού, τους θόλους των υποστηριγμάτων, τις επίστεγες αντηρίδες, τα βιτρό και τις ανάγλυφες πέτρινες τερατόμορφες υδρορροές, με τη λευκή πέτρα και τον χρυσό διάκοσμο να λάμπουν πιο πολύ από ποτέ.
“Cette statue, comme Notre-Dame de Paris, est une miraculée”
Emmanuel Macron découvre la décoration de l’intérieur de la cathédrale après l’incendie dévastateur pic.twitter.com/g1VowD9Ipw
— BFMTV (@BFMTV) November 29, 2024
Αυτές μάλιστα ήταν και οι σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στον ναό σε σχέση με την εικόνα από το δειλινό της 15ης Απριλίου 2019 όταν τηλεθεατές από όλον τον κόσμο είδαν το βέλος του ναού και την οροφή να τυλίγονται στις φλόγες και να καταρρέουν.
Δείτε το πριν και το μετά:
Τα 2 κωδωνοστάσια, το βόρειο και το νότιο, γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από την καταστροφή.
Κατά την επίσκεψή του στον χώρο, ο Εμανουέλ Μακρόν έδειχνε βαθιά εντυπωσιασμένος καθώς το φως έλουζε τον χώρο μέσα από τα ανακαινισμένα παράθυρα.
«Είναι καταπληκτικό», σχολίασε ενώ έκανε περίηγηση στους χώρους με την πρώτη Κυρία της Γαλλίας,Μπριζίτ, τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
«Ήταν ένα εξαιρετικό σχέδιο ανακαίνισης», δήλωσε ο λιθοξόος Σαμίρ Αμπάς, 38 ετών, ανακουφισμένος που τελείωσε την εργασία του σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Η τελετή για την επαναλειτουργία του καθεδρικού -στην οποία έχουν προσκληθεί διασημότητες και αρχηγοί κρατών- σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν ειδικές λειτουργίες για να εορταστεί η επαναλειτουργία του ναού και για τις ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν να διασωθεί και να ανοικοδομηθεί.
Αυτά τα χρόνια που ο ναός των Παρισίων δεν λειτουργούσε, συγκεντρώθηκαν από όλον τον κόσμο 840 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του.
Η Καθολική Εκκλησία αναμένει τώρα ότι ο καθεδρικός ναός θα υποδέχεται κάπου 15 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.
«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλο τον κόσμο κάτω από τη στέγη του καθεδρικού μας», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ουλρίκ σε μήνυμα στον ιστότοπο του καθεδρικού ναού, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας σε όλους όσοι βοήθησαν ώστε να σωθεί.
«Τη νύχτα της 15ης Απριλίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεσμεύθηκαν σε αυτό που φαινόταν τότε ένα αδύνατο στοίχημα: να αποκαταστήσουν τον καθεδρικό και να του ξαναδώσουν την ομορφιά του μέσα στη χωρίς προηγούμενο προθεσμία των πέντε ετών», συνέχισε.
Ο κατάλογος των προσκεκλημένων στην τελετή επαναλειτουργίας του ναού δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Πηγή που γνωρίζει το ζήτημα δήλωσε πως θα έρθει η Τζιλ Μπάιντεν, η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τη συμμετοχή του.
Κάτοικοι του Παρισίου εξέφρασαν την χαρά και την ανακούφισή τους με την επαναλειτουργία του ναού.
«Είτε κάποιος πιστεύει στον Θεό είτε όχι, η Νοτρ Νταμ είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και είναι καταπληκτικό να την έχουμε πάλι και να την ανακαλύπτουμε ξανά», είπε ο 50χρονος αρχιτέκτονας Σεμπαστιάν Τρισό, που μένει εκεί κοντά.
Φωτογραφίες Reuters
To άρθρο Μία ματιά στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων 5,5 χρόνια μετά τη φωτιά – Το «ευχαριστώ» του Μακρόν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .