Γροιλανδία: Οι ΗΠΑ πίεσαν εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών να πουληθεί σε Αμερικανούς αντί Κινέζων
Αμερικανοί και Δανοί αξιωματούχοι έπεισαν την ιδιωτική εταιρεία Tanbreez Mining με έδρα τη Γροιλανδία να απορρίψει τις κινεζικές προσφορές για την αγορά του βασικού της έργου σπάνιων γαιών, Tanbreez Project, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γκρεγκ Μπαρνς. Το κοίτασμα τελικά θα διατεθεί σε εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο Μπαρνς ανέφερε επιπλέον ότι βρίσκεται σε τακτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον καθώς εξετάζει τις επιλογές χρηματοδότησης για την εκμετάλλευση των κρίσιμης σημασίας ορυκτών του νησιού.
Η κίνηση υπογραμμίζει το μακροχρόνιο οικονομικό ενδιαφέρον που είχαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη μερικώς αυτόνομη δανέζικη επικράτεια, πολύ πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αρχίσει να εκφέρει δημοσίως την άποψη πως το νησί θα έπρεπε να γίνει τμήμα των ΗΠΑ.
Οι σπάνιες γαίες έχουν ισχυρές μαγνητικές ιδιότητες που τις καθιστούν κρίσιμες για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, από ηλεκτρικά οχήματα έως πυραυλικά συστήματα. Η κρισιμότητά τους έχει προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κινεζικών και δυτικών συμφερόντων την ώρα που η Κίνα έχει σημαντικό προβάδισμα στην εξόρυξη και την επεξεργασία τους.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει, Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει, ανέφερε το Reuters.
Ο Μπαρνς πούλησε τελικά την Tanbreez στην Critical Metals με έδρα τη Νέα Υόρκη (CRML.O) στο πλαίσιο μιας περίπλοκης συμφωνίας της οποίας η εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.
Η Tanbreez στοχεύει να καταφέρει μέχρι το 2026 να εξορύσσει ετησίως 500.000 μετρικούς τόνους ευδιαλύτη, ενός κοκκινόχρωμου ορυκτού που περιέχει σπάνιες γαίες.
«Υπήρχε μεγάλη πίεση να μην πουληθούν στην Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Τόνι Σέιτζ, Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής Critical Metals. Ο Μπαρνς δέχθηκε σε αντάλλαγμα για την Tanbreez την πληρωμή 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και 211 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές της Critical Metals, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που πρόσφεραν οι κινεζικές εταιρείες, είπε ο Σέιτζ.
Ο Μπαρνς είπε στο Reuters ότι έλαβε αρκετές προσφορές για το έργο από κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο, ισχυρίστηκε επίσης ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που επισκέφθηκαν την εγκατάσταση δύο φορές πέρυσι, είχαν επανειλημμένα επιμείνει να μην πουλήσει το κοίτασμα σε αγοραστή που συνδέεται με το Πεκίνο. Σύμφωνα με το στέλεχος, αποφάσισε τελικά να πουλήσει στην Critical Metals, μια εταιρεία ανάπτυξης εξορύξεων με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ο Μπαρνς δήλωσε ότι οι προσφορές από την Κίνα και αλλού δεν ήταν πειστικές επειδή δεν είχαν περιγράψει με σαφήνεια πώς θα μπορούσαν να πληρώσουν. Κανένα στέλεχος δεν αποκάλυψε με ποιους αξιωματούχους συναντήθηκε ούτε κατονόμασε τις κινεζικές εταιρείες που έκαναν προσφορές.
Τα συμφέροντα και η κινητοποίηση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο πεδίο φαίνεται να αλλάζουν το παιχνίδι στα έργα σπάνιων γαιών που στο παρελθόν δεν θεωρούνταν ελκυστικές επενδύσεις, ανέφερε επικαλούμενο αναλυτές το Reuters.
Το κοίτασμα Tanbreez στο Kringlerne, στη νότια Γροιλανδία, είναι κατά περίπου 30% πλούσιο σε βαριές σπάνιες γαίες. Μεταξύ άλλων ορυκτών, η τοποθεσία περιέχει γάλλιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ημιαγωγούς, τρανζίστορ και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, η Tanbreez Mining δυσκολεύτηκε με τη χρηματοδότηση για την εξόρυξη και αναγκάστηκε να εξετάσει προσφορές για την πώληση του κοιτάσματος.
Στην Ουάσιγκτον διαπιστώνονται όλο και πιο ηχηρά οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών. Από το 2022, η Κίνα είχε περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής και το 85% της ικανότητας επεξεργασίας σπάνιων γαιών.
Η Κίνα θεωρεί τις σπάνιες γαίες ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάπτυξη. Τον Δεκέμβριο, το Πεκίνο απαγόρευσε την εξαγωγή ορισμένων τύπων σπάνιων ορυκτών και μετάλλων στις ΗΠΑ ως απάντηση στους τελευταίους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσιγκτον σε βασικά εξαρτήματα για την κατασκευή ημιαγωγών. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε τότε ότι η απόφαση ελήφθη «για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».