Λίβανος και Συρία κατεβάζουν τους τόνους με την επίσκεψη Μικάτι στη Δαμασκό
Ο Λίβανος και η Συρία θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν τα χερσαία σύνορά τους, καθώς και για να οριοθετήσουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, που επισκέπτεται σήμερα τη Δαμασκό.
Στο πρώτο ταξίδι Λιβανέζου πρωθυπουργού στη γειτονική Συρία εδώ και 14 χρόνια, ο Μικάτι μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό με τον de facto ηγέτη της χώρας Αχμέντ αλ-Σαράα, ο οποίος τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως το λαθρεμπόριο που πλήττει τις δύο χώρες, οι συνοριακές προκλήσεις και οι καταθέσεις της Συρίας σε λιβανέζικες τράπεζες.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είχαν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Συρία επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στη διασυνοριακή μετακίνηση μετά από επεισόδια ασφαλείας κατά μήκος των κοινών συνόρων. Προηγουμένως, οι Λιβανέζοι πολίτες μπορούσαν να εισέλθουν στη Συρία χωρίς βίζα χρησιμοποιώντας μόνο έγγραφα ταυτότητας.
Στη συνοριακή περιοχή σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ συριακών ενόπλων ομάδων και του λιβανέζικου στρατού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες μεταξύ του λιβανέζικου στρατιωτικού προσωπικού.
Η λιβανέζικη αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Δαμασκό περιελάμβανε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμγ, τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Γενικής Ασφάλειας, τον Γενικό Διευθυντή Πληροφοριών του Λιβανικού Στρατού και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Κρατικής Ασφαλείας.
Από τη συριακή πλευρά, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Άσαντ αλ-Σαϊμπανί, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ο διευθυντής του γραφείου του Αλ-Σαράα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν δήλωσε, μετά την εκλογή του την Πέμπτη, ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για «σοβαρό και δίκαιο διάλογο» με τη Συρία.
Για μεγάλο μέρος των πέντε δεκαετιών στην εξουσία της οικογένειας Άσαντ, η Συρία είχε σημαντική επιρροή στον Λίβανο, διατηρώντας στρατιωτική παρουσία εκεί για 29 χρόνια μέχρι το 2005, που αποσύρθηκε λόγω της έντονης αντίθεσης πολλών Λιβανέζων.