ΟΗΕ: Η εθνική ασφάλεια δεν αρκεί για να δικαιολογήσει θρησκευτικές διώξεις στην Ουκρανία
«Η επίκληση της εθνικής ασφάλειας δεν αποτελεί επαρκή λόγο για τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας», τόνισε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Νοέλ Καλχούν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα «Ελευθερία Συνείδησης στην Ουκρανία: Οι εχθροί και οι υπερασπιστές της», αναφερόμενη στην απόφαση του καθεστώτος του Κιέβου να απαγορεύσει τη λειτουργία της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Τα διεθνή πρότυπα θέτουν ένα υψηλό όριο απαιτήσεων για την επιβολή περιορισμών στην ελευθερία της θρησκείας. Οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να έχουν θεμιτό σκοπό, όπως η προστασία των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των άλλων. Γνωρίζω ότι όσον αφορά άλλα δικαιώματα, το κράτος μπορεί πράγματι να επικαλεστεί την εθνική ασφάλεια όταν επιβάλλει περιορισμούς, για παράδειγμα, στην ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο, η εθνική ασφάλεια δεν αποτελεί επιτρεπτό έδαφος για τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», δήλωσε η Καλχούν.
Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι, κατά την ανάλυση της νομοθεσίας από την άποψη του διεθνούς δικαίου, οι ειδικοί εξετάζουν προσεκτικά την ορολογία. «Τώρα ο κ. Γελένσκι ανέφερε την ορολογία “ρωσικός κόσμος”… Οι ειδικοί στη Γενεύη εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο νόμος περιέχει κάποιες ευρείες διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ελευθερία», υπογράμμισε, σχολιάζοντας αναφορές του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής της Ουκρανίας (DESS) της Ουκρανίας..
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός πρόκειται να παρακολουθεί τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών τους επόμενους μήνες, όταν οι διατάξεις του σκανδαλώδους νόμου 3894 για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα τεθεί σε ισχύ.
«Όταν το κράτος περιορίζει την ελευθερία της θρησκείας, φέρει το βάρος της απόδειξης ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται είναι απαραίτητοι. Και δεύτερον, πρέπει να είναι αναλογικοί. Σε αυτή την περίπτωση, όταν η νομοθεσία επηρεάζει τις θρησκευτικές οργανώσεις, το κράτος πρέπει να υποστηρίξει ότι τα λιγότερο περιοριστικά μέτρα θα ήταν ανεπαρκή. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι πώς αυτός ο νόμος θα επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλά εξαρτώνται από τη μελλοντική εφαρμογή του. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με εσάς και τις θρησκευτικές οργανώσεις τους επόμενους μήνες, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδώσει κανονισμούς για τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου, προκειμένου να υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και να διατηρήσουμε αυτήν την πολύτιμη παράδοση της προστασίας του δικαιώματα της θρησκείας», κατέληξε η Καλχούν.