Κόσμος

Πώς αντέδρασαν οι ηγέτες ισχυρών χωρών στη συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ

Θετικές είναι οι περισσότερες διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους που ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στη Ντόχα του Κατάρ, παρά τη σημερινή εμπλοκή που προκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορώντας τη Χαμάς για υπαναχώρηση σε κάποιους από τους όρους των συμφωνηθέντων.

Ο απερχόμενος και επόμενος Πρόεδρος  των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησαν να πάρουν τα εύσημα για την επίτευξη της συμφωνίας που κατέστη δυνατή λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως η συμφωνία οφείλεται στις «εντατικές προσπάθειες» της αμερικανικής διπλωματίας. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα πως η συμφωνία αναπτύχθηκε υπό τη δική του κυβέρνηση αλλά θα εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό από την επόμενη του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας: «Η διπλωματία μου δεν σταμάτησε ποτέ στις προσπάθειές τους να το πετύχουν αυτό».

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα τον διαδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εξήρε μέσω Truth Social την «ΕΠΙΚΗ» συμφωνία η οποία, κατ’ αυτόν, δεν θα μπορούσε να είχε συναφθεί χωρίς «την ιστορική νίκη μας τον Νοέμβριο». Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του «θα επιδιώξει την ειρήνη και θα διαπραγματευτεί συμφωνίες για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Αμερικανών και των συμμάχων μας». Άφησε όμως και απειλές έναντι της Χαμάς διαμηνύοντας πως δεν θα επιτρέψει η Λωρίδα της Γάζας «να ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών».

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι χαιρέτισε την ανακοίνωση της συμφωνίας εκφράζοντας την ελπίδα πως «θα συμβάλει στον τερματισμό της επίθεσης, της καταστροφής και των δολοφονιών στη Λωρίδα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».  Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι αυτή η νέα συμφωνία θα επιτρέψει μια «νέα φάση» στην οποία η υπόθεση του παλαιστινιακού λαού δεν θα περιθωριοποιηθεί.

Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήρε τη συμφωνία, που παρουσίασε ως αποτέλεσμα «ενός και πλέον χρόνου πεισματωδών προσπαθειών και μεσολάβησης» της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ. Επέμεινε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί η είσοδος «επειγόντως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας». Ο Πρόεδρος Σίσι υποσχέθηκε επίσης τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του, λέγοντας: «Η Αίγυπτος θα παραμείνει πάντα πιστή στη διαθήκη της, υποστηρικτής της δίκαιης ειρήνης, πιστός εταίρος για την επίτευξή της και υπερασπιστής των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αναφέροντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός & απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Συγχαίρω τους διαμεσολαβητές – Αίγυπτο, Κατάρ & ΗΠΑ – για τις αφοσιωμένες προσπάθειές τους για τη διαμεσολάβηση αυτής της συμφωνίας».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε μέσω X τη συμφωνία και κάλεσε τα μέρη «να την εφαρμόσουν πλήρως», κρίνοντας πως φέρνει «ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή όπου οι άνθρωποι υπέμειναν τεράστια δεινά για πάρα πολύ καιρό».

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε πως η συμφωνία «ανοίγει τον δρόμο για το οριστικό τέλος του πολέμου και τη βελτίωση της επισφαλούς ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί και ότι πρέπει «να προκύψει από αυτήν πολιτική λύση».

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε πως η συμφωνία ήταν «είδηση που περίμεναν απελπισμένα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι» και ως «άργησε πολύ». «Μετά από μήνες καταστροφικής αιματοχυσίας και αμέτρητες ζωές που χάθηκαν, αυτή είναι η πολυπόθητη είδηση που ο ισραηλινός και ο παλαιστινιακός λαός περίμεναν απεγνωσμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ χαιρέτισε «κάθε διευθέτηση που οδηγεί σε ασφάλεια στη Γάζα». Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία θα βοηθήσει «στη σταθεροποίηση της Λωρίδας της Γάζας και θα δημιουργήσει τα προαπαιτούμενα «για μακροπρόθεσμη ομαλοποίηση της περιοχής».

Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαιρέτισε τη συμφωνία εκφράζοντας την ελπίδα πως θα συμβάλει στην επίτευξη μίας «μόνιμης εκεχειρίας στην περιοχή». Υπενθύμισε πως η Κίνα από την «έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα ζητά με συνέπεια την άμεση εκεχειρία για την ανάσχεση των μαχών, την αποκλιμάκωση της κατάστασης, την προστασία των αμάχων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως «η συμφωνία θα είναι επωφελής για την περιφέρειά μας και για όλη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα για τους παλαιστίνιους αδελφούς μας, και ότι θα ανοίξει την πόρτα σε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε «να εφαρμοστεί» η συμφωνία, να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και να υπάρξει «μόνιμη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» από τον θύλακα και «όλα τα άλλα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη».

Related Articles

Back to top button