Κόσμος

Γάζα: Τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου υπενθυμίζει η Νότια Αφρική

Ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετά από 15 μήνες καταστροφικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε δήλωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του υπουργείου μετά τη συμφωνία του Ισραήλ και της Χαμάς, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία έχει εκφράσει ηχηρά τη θέση της κατά της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, ζήτησε την εφαρμογή μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» που διασφαλίζει την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών.

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) έκρινε εύλογα γενοκτονία.

Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να θέσει τη βάση για μια δίκαιη ειρήνη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συνεχούς, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Η παλαιστινιακή κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα πρέπει να τηρηθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην προσαρτηθεί καθόλου έδαφος ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη μετά την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει η παράνομη επέκταση των εποικισμών».

Το υπουργείο δήλωσε ότι, με τις διαδοχικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, η δύναμη κατοχής πρέπει να τηρήσει τα προσωρινά μέτρα που ορίζει το Δικαστήριο.

«Χρειάζεται επειγόντως άμεση και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για την παροχή ανακούφισης στους αμάχους στη Γάζα. Όλα τα εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να αρθούν αμέσως και άνευ όρων, επιτρέποντας στους αμάχους απεριόριστη πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και υγειονομική περίθαλψη».

Το υπουργείο επανέλαβε ότι οι διεθνείς και ανθρωπιστικοί νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να τηρούνται.

Εν τω μεταξύ, η νοτιοαφρικανική Συμμαχία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη δήλωσε ότι οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά αθώων πολιτών στη Γάζα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως να μη συνέβησαν.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ένα κρίσιμο βήμα μετά από 15 μήνες ανηλεών βομβαρδισμών και καταστροφών που προκάλεσαν ολοκαύτωμα στον παλαιστινιακό λαό, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να σκοτωθούν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Lancet.

Αυτή η κατάπαυση του πυρός δεν είναι απλώς μια προσωρινή παύση της βίας. είναι μια ευκαιρία για τους επιζώντες να θρηνήσουν τους νεκρούς τους, να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να ξεκινήσουν την επίπονη διαδικασία της ανοικοδόμησης της ζωής και των κοινοτήτων τους.

Το μέγεθος της κακουχίας, της απώλειας ανθρώπινων ζωών και των καταστροφών είναι συγκλονιστικό και απαιτούμε να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να διωχθούν για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για τα θύματα και να αποτραπούν περαιτέρω φρικαλεότητες στο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η οργάνωση προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις αποζημιώσεις για τα θύματα της βίας, βοηθώντας στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και στην παροχή των απαραίτητων πόρων για την ανοικοδόμηση ζωών.

Επιπλέον, το κίνημα ζήτησε άμεση και απεριόριστη πρόσβαση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των δημοσιογράφων και άλλων διεθνών παρατηρητών που η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποκλείσει από το να εισέρχονται στη Γάζα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή, οι παράνομοι εποικισμοί και η de facto προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πρέπει να τερματιστούν, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη Συμβουλευτική Γνώμη του ICJ.

Related Articles

Back to top button