Κόσμος

Μαστίγιο ή καρότο αναζητεί ο Τραμπ έναντι Ρωσίας, Ιράν και Βενεζουέλας

Στρατηγικό σχέδιο κυρώσεων ως μοχλό πίεσης στη Ρωσία για να επιτευχθεί μετά από σκληρό διπλωματικό παζάρι μία ειρηνευτική συμφωνία Μόσχας-Κιέβου τους επόμενους μήνες αναμένεται να βάλει μπρος το επιτελείο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παράλληλα με νέες σκληρές κυρώσεις και πιέσεις έναντι Βενεζουέλας και Ιράν.

Αυτό αναφέρει σημερινό εκτενές ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου Bloomberg που επικαλείται συμβούλους του νέου Προέδρου των ΗΠΑ που έχουν καλή γνώση των πρώτων στρατηγικών κινήσεων του Τραμπ.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνονται με νόημα οι κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη Παρασκευή η απερχόμενη κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν στη Μόσχα για να περιορίσει το εμπόριο του ρωσικού πετρελαίου και οι οποίες θεωρούνται οι σκληρότερες που έχει πάρει οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης έναντι της Ρωσίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό το επιτελείο του Τραμπ εξετάζει δύο πιθανές προσεγγίσεις.

Η πρώτη περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα καλής πίστης προς όφελος των ρωσικών παραγωγών πετρελαίου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επισφράγιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η δεύτερη επιλογή μπορεί να βασιστεί σε κυρώσεις, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πίεση για αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος.

Ο Σκοτ ​​Μπέσεντ, που είναι υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε απόψε ότι υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Θα είμαι 100% υπέρ της επιβολής κυρώσεων ειδικά για τις ρωσικές πετρελαϊκές μεγάλες εταιρείες» είπε ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών κατά την ακρόαση του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Όπως είναι πρόδηλο, η προσέγγιση που τελικά θα επιλέξει ο Τραμπ θα είναι καθοριστική για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχουν κερδίσει σχεδόν 5 δολάρια το βαρέλι από τότε που ανακοινώθηκαν τα μέτρα του Μπάιντεν. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω κέρδη, ωστόσο αυτό μπορεί να αποβεί δίκοπο μαχαίρι για τη νέα κυβέρνηση, δεδομένης της ευαισθησίας των Αμερικανών στο αυξημένο κόστος καυσίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οργανώνεται «σύντομα» συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενισχύοντας την προοπτική πιθανών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Στις συζητήσεις για τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης συμμετέχουν και ορισμένοι από τους υποψηφίους για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ και πρώην αξιωματούχοι αρμόδιοι για ζητήματα κυρώσεων στην πρώτη κυβέρνησή του.

Από το «χορό» των συνεδριάσεων δεν λείπουν ούτε τα στελέχη αρκετών συντηρητικών «δεξαμενών σκέψης».

Βαρόμετρο ο Μάρτιος;

Ένα πρώιμο βαρόμετρο για τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα Τραμπ αντιμετωπίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία θα έρθει στα μέσα Μαρτίου, όταν θα λήξει μια γενική άδεια που επιτρέπει αγορές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών επιτρέψει να λήξει η εξαίρεση για ορισμένες συναλλαγές, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι εισήγαγαν μέτρα για να καταστήσουν πιο δύσκολο για τον Τραμπ να άρει μονομερώς ορισμένες από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Επαναπροσδιορίστηκαν αρκετές οντότητες, απαιτώντας από τον πρόεδρο να ειδοποιήσει το Κογκρέσο εάν σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς σε αυτές, προκαλώντας ενδεχομένως ψήφο αποδοκιμασίας εάν τα μέλη του σώματος αντιταχθούν.

Για την ομάδα Τραμπ, ένα πιο επιθετικό μείγμα πολιτικής έναντι της Ρωσίας θα μπορούσε να συνεπάγεται ισχυρότερη επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων στο εμπόριο πετρελαίου, τιμωρώντας τους Ευρωπαίους ναυλωτές καθώς και τους Ασιάτες αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οντοτήτων στην Κίνα και την Ινδία, ανέφεραν οι πηγές. Μια άλλη πιθανή προσέγγιση: πίεση για πιο δυναμικές επεμβάσεις στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο της Ρωσίας μέσω των ζωτικής σημασίας στενών της Δανίας και της Τουρκίας.

Ένα πιο ήπιο σενάριο μπορεί να σημαίνει την έκδοση γενικών αδειών και την άρση του ανώτατου ορίου τιμής υψηλότερα από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι – κινήσεις που θα ενθαρρύνουν το ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει στην αγορά.

Την Τετάρτη κατά την ακρόασή του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο,  ανέφερε τις κυρώσεις ως βασικό στοιχείο διαπραγματευτικής ισχύος που θα μπορούσε να επιφέρει μια ειρηνική επίλυση του ουκρανικού.

Το επιτελείο του Προέδρου Τραμπ φαίνεται επίσης πως αξιολογεί διάφορες επιλογές πολιτικής για άλλους δύο βασικούς γεωπολιτικούς και ενεργειακούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ: το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Related Articles

Back to top button