Αγορά και αναβάθμιση κατοικίας, στήριξη των ΜμΕ, και εξωστρέφεια – Ποια τα προγράμματα με τα οποία ξεκινά το 2025 το ΥΠΟΙΚ
Ο Ιανουάριος 2025 βρίσκεται ήδη στο δεύτερο μισό του και οι μηχανές του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) τρέχουν για να υλοποιήσουν τα πρώτα προγράμματα της νέας χρονιάς, με την στόχευση να επικεντρώνεται στα ζητήματα της κατοικίας και της ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα, στην ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για τον Ιανουάριο είναι σημειωμένα 4 προγράμματα, που είτε έχουν ήδη ξεκινήσει, είτε αναμένονται έως το τέλος του μήνα: για αγορά πρώτης κατοικίας, για ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών, για στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες, και στην ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων.
Και στις 4 περιπτώσεις, πρόκειται για προγράμματα που υλοποιούνται με ευρωπαϊκούς πόρους, δύο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δύο μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Σπίτι μου 2
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το νέο στεγαστικό πρόγραμμα Σπίτι Μου 2, που δίνει την ευκαιρία σε περίπου 20.000 νοικοκυριά να αποκτήσουν την δική τους πρώτη κατοικία. Ήδη, όπως έκανε γνωστό χθες (16.01.2025) το οικονομικό επιτελείο σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μέσα στις πρώτες 25 ώρες (ξεκίνησε στις 15.01.2025) κατατέθηκαν 25.000 αιτήσεις.
Το πρόγραμμα τρέχει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και δίνει την ευκαιρία στους υποψήφιους δικαιούχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευνοϊκό δανεισμό της τάξης του 90% του δανείου, για σπίτια αξίας έως 250.000 ευρώ.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 25 έως και 50 ετών, και να πληρούν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια:
- άγαμος ή άγαμη με ετήσιο εισόδημά από 10.000 έως 20.000 ευρώ
- άγαμος ή άγαμη ή με σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο οικογενειακό εισόδημά από 10.000 έως 28.000 ευρώ και προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί
- μονογονέας, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημά από 10.000 έως 31.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου
Στο οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, τονίζουν τον καινοτόμο χαρακτήρα του συστήματος επιλεξιμότητας, ενώ υπογραμμίζουν πως το πρόγραμμα λειτουργεί με ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός το οποίο απαίτησε σκληρές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Νίκου Παπαθανάση, με τις ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναβαθμίζω το Σπίτι µου
Στην κατεύθυνση των ζητημάτων στέγης κινείται και το δεύτερο πρόγραμμα του Ιανουαρίου. Πρόκειται για το Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου, το οποίο βοηθά τους πολίτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως έτσι, πολλά σπίτια τα οποία παρέμεναν κενά επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για να αναβαθμιστούν και να νοικιαστούν, θα πέσουν τώρα στην αγορά.
Στα συν του προγράμματος είναι πως απευθύνεται σε όλους. Δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή ηλικιακά κριτήρια, δεν παίζει ρόλο αν αφορά την πρώτη ή κάποια άλλη κατοικία.
Μέσω αυτού, το οποίο αναμένεται να αρχίσει έως το τέλος του μήνα, θα δίνονται άτοκα δάνεια μέχρι και 25.000 ευρώ, σε περίπου 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι από 3 έως 7 έτη και η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι στο 100%, με μηδενικό επιτόκιο.
Ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, με 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 100 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:
- Θερμομόνωση τοίχων, δαπέδων και οροφής.
- Αντικατάσταση κουφωμάτων με ενεργειακά αποδοτικά.
- Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για εξοικονόμηση ενέργειας.
- Συστήματα θέρμανσης και ψύξης νέας γενιάς με αυξημένη ενεργειακή απόδοση.
- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή μικρών ανεμογεννητριών.
- Πράσινη στέγη, για μείωση της θερμότητας και ενεργειακή εξοικονόμηση.
Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων
Αρχής γενομένης από τις 27 Ιανουαρίου 2025, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, με έως 10 άτομα προσωπικό, θα έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια, καθώς με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 δημιουργείται το Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Μάλιστα, τα δάνεια θα εκχωρούνται από ιδρύματα μικροπιστώσεων και όχι από τράπεζες.
Σκοπός είναι να ενισχυθούν περί τις 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, από 3.000 έως 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες, χωρίς να χρειάζονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα δάνεια θα είναι άτοκα σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.
Εξωστρέφεια Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων
Το τέταρτο πρόγραμμα του Ιανουαρίου ξεκινά την Δευτέρα (20.01.2025) και αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Συγκεκριμένα, αφορά σε υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες είτε εξάγουν τα προϊόντα τους, είτε ενδιαφέρονται να εξάγουν, και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Έτσι, με την νέα εβδομάδα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού της νέας δράσης «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» µέσω του Προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με τα επόμενα στάδια της διαδικασίας να ακολουθούν.
Στόχος είναι να στηριχτούν σε ποσοστό 50% τα εξαγωγικά επιχειρηματικά πλάνα των εν λόγω ΜμΕ.
Σε περιπτώσεις ειδικής μέριμνας η χρηματοδότηση ενδεχόμενα θα φτάνει έως και στο 60% του επενδυτικού σχεδίου.
To άρθρο Αγορά και αναβάθμιση κατοικίας, στήριξη των ΜμΕ, και εξωστρέφεια – Ποια τα προγράμματα με τα οποία ξεκινά το 2025 το ΥΠΟΙΚ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .