Πρόεδρος ΔΟΒ: Πρωτοβουλίες για την διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού
Πρωτοβουλίες για να λάβει το ελληνικό βαμβάκι και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό βαμβάκι, την αξία που του αξίζει από τις διεθνείς αγορές, ετοιμάζουν να λάβουν οι υπεύθυνοι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία.
Για τη χώρα μας ο αποκαλούμενος και «λευκός χρυσός» είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές καλλιέργειες. Για την καλλιέργεια του βαμβακιού απασχολούνται περισσότεροι από 47.000 καλλιεργητές, ενώ ο κλάδος δημιουργεί περί τις 100.000 θέσεις εργασίας, αν σε αυτές υπολογιστούν οι τομείς των εξαγωγών και της μεταποίησης. Επιπλέον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, μιας και οι αποστολές σε άλλες χώρες φτάνουν τους 250.000 τόνους, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής βάμβακος, με το υπόλοιπο 20% να καλλιεργείται στην Ισπανία.
Οι δυο χώρες έχουν προχωρήσει στην πρωτοβουλία EUCOTTON. Σε αυτή εμπλέκονται αγρότες, εκκοκκιστές, κλωστήρια, κατασκευαστές και εν γένει όλη την αλυσίδα αξίας, με έναν κοινό στόχο: να διασφαλίσει ότι ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές κατά την παραγωγή και μεταποίηση των προϊόντων, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τον έλεγχο ποιότητας, την ασφάλεια, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την κοινωνική βιωσιμότητα.
Ενδιαφέρον από τον Πρωθυπουργό
Ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία έδειξε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πριν μερικές εβδομάδες είχε μια συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία του προϊόντος.
«Μας εξήγησε ότι το προϊόν πρέπει να φεύγει στο εξωτερικό γιατί είναι ποιοτικό» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προέδρος της ΔΟΒ, Ευθύμιος Φωτεινός προσθέτοντας ότι «ζήτησε να τον ενημερώσουμε πως μπορούμε αυτό το προϊόν να το αξιοποιήσει η Ελλάδα ώστε να λάβει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».
Από την πλευρά της η Διεπαγγελματική ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τους φέρει σε επαφή με Brands του εξωτερικού ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την εξαιρετική ποιότητα που έχει το ελληνικό βαμβάκι έναντι άλλων ανά τον κόσμο.
Άλλωστε, δεν έχει περάσει καιρός όπου διεθνείς εταιρίες επισκέφθηκαν εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα για να ενημερωθούν για την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια του προϊόντος, δείχνοντας έτσι ότι ενδιαφέρον υπάρχει, όμως θα πρέπει να «τρέξουν» γρηγορότερα όλες οι διαδικασίες.
Τα προβλήματα του κλάδου
Κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην βαμβακοκαλλιέργεια. Το προϊόν είναι χρηματιστηριακό, κάτι που, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Φωτεινός, αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα.
Πριν από περίπου δυο χρόνια η τιμή του προϊόντος είχε φτάσει τα 90 λεπτά το κιλό, συμπαρασύροντας έτσι και το κόστος παραγωγής. «Πλέον, η τιμή κυμαίνεται στα 45 – 47 λεπτά το κιλό, κάτι που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε περιοχές με μικρή παραγωγή. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής δεν έχει υποχωρήσει καθόλου, καθιστώντας δύσκολη την καλλιέργεια».
Όλο αυτό θα πρέπει να αλλάξει λέει ο Πρόεδρος της ΔΟΒ και σημειώνει πως «κάποια στιγμή πρέπει να βάλει όλος ο κλάδος πλάτη, οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος παραγωγής που είναι πολύ αυξημένο».
Τέλος, σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινό, όλο αυτό το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, δεν επιτρέπει πλέον την καλλιέργεια βάμβακος. Μάλιστα λέει, ότι από τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα, την επόμενη χρονιά αναμένεται να μειωθούν κατά 5 – 6%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο Πρόεδρος ΔΟΒ: Πρωτοβουλίες για την διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .