Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας απορρίπτει την κουρδική πρόταση για δικό τους στρατιωτικό μπλοκ
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Συρίας δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα ήταν σωστό οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι μαχητές που εδρεύουν στα βορειοανατολικά της χώρας να διατηρήσουν το δικό τους μπλοκ στο πλαίσιο των ευρύτερων ολοκληρωμένων συριακών ενόπλων δυνάμεων, μεταδίδει το Reuters.
Μιλώντας στο Reuters στο υπουργείο Άμυνας στη Δαμασκό, ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα δήλωσε ότι η ηγεσία των Κούρδων μαχητών, γνωστών ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κωλυσιεργεί στο χειρισμό του πολύπλοκου ζητήματος.
Οι SDF, οι οποίες έχουν χαράξει μια ημιαυτόνομη ζώνη μέσα από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, βρίσκονται σε συνομιλίες με τη νέα διοίκηση στη Δαμασκό, της οποίας ηγούνται πρώην αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Αμπντί έχει δηλώσει ότι ένα από τα κεντρικά αιτήματά τους είναι μια αποκεντρωμένη διοίκηση, λέγοντας σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό κανάλι Asharq News την περασμένη εβδομάδα ότι οι SDF ήταν ανοιχτοί στην ενσωμάτωση με το υπουργείο Άμυνας, αλλά ως «στρατιωτικό μπλοκ» και χωρίς να διαλυθούν.
Ο Αμπού Κάσρα απέρριψε αυτή την πρόταση την Κυριακή.
«Λέμε ότι θα ενταχθούν στο υπουργείο Άμυνας εντός της ιεραρχίας του υπουργείου Άμυνας και θα διανεμηθούν με στρατιωτικό τρόπο – δεν έχουμε κανένα θέμα εκεί», δήλωσε ο Αμπού Κάσρα, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας στις 21 Δεκεμβρίου.
«Αλλά για να παραμείνουν ένα στρατιωτικό μπλοκ μέσα στο Υπουργείο Άμυνας, ένα τέτοιο μπλοκ μέσα σε ένα μεγάλο θεσμό δεν είναι σωστό».
Μία από τις προτεραιότητες του υπουργού από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν η ενσωμάτωση των μυριάδων φατριών της Συρίας κατά του Άσαντ σε μια ενιαία δομή διοίκησης.
Όμως, η επίτευξη αυτού του στόχου με τις SDF έχει αποδειχθεί πρόκληση. Οι ΗΠΑ θεωρούν την ομάδα βασικό σύμμαχο κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η γειτονική Τουρκία τη θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο Αμπού Κάσρα δήλωσε ότι είχε συναντηθεί με τους ηγέτες των SDF, αλλά τους κατηγόρησε ότι «κωλυσιεργούν» στις συνομιλίες για την ενσωμάτωσή τους και δήλωσε ότι η ενσωμάτωσή τους στο υπουργείο Άμυνας, όπως και άλλων πρώην ανταρτικών παρατάξεων, είναι «δικαίωμα του συριακού κράτους».
Ο Αμπού Κάσρα διορίστηκε στη μεταβατική κυβέρνηση περίπου δύο εβδομάδες αφότου η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η ισλαμιστική ομάδα στην οποία ανήκει, ηγήθηκε της επίθεσης που εκδίωξε τον Άσαντ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ορισμένων ανώτερων στρατιωτικών στελεχών, έως την 1η Μαρτίου, όταν θα λήξει ο χρόνος της μεταβατικής κυβέρνησης στην εξουσία.
Ερωτηθείς πώς απάντησε στις επικρίσεις ότι ένα μεταβατικό συμβούλιο δεν θα έπρεπε να προβαίνει σε τέτοιους διορισμούς ή να πραγματοποιεί τόσο σαρωτικές αλλαγές στη στρατιωτική υποδομή, είπε ότι «ζητήματα ασφαλείας» ώθησαν το νέο κράτος να δώσει προτεραιότητα στο θέμα.
«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο και κάθε μέρα κάνει τη διαφορά», δήλωσε.
Η νέα κυβέρνηση δέχθηκε επίσης κριτική για την απόφασή της να δώσει σε ορισμένους ξένους, συμπεριλαμβανομένων Αιγυπτίων και Ιορδανών, βαθμούς στο νέο στρατό.
Ο Αμπού Κάσρα αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα αίτημα για έκδοση οποιουδήποτε από τους ξένους μαχητές.