Κόσμος

Σε 68 χώρες οι πολίτες εμπιστεύονται τους επιστήμονες-Στην Ελλάδα διστάζουν

Στην 56η θέση, μεταξύ 68 χωρών όσο αφορά στον βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στους επιστήμονες, κατατάσσεται η Ελλάδα σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviours.

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, από 68 χώρες, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19, που αναμφισβήτητα κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, και σε μία κλίμακα από το 1 έως το 5(1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη), καταγράφει μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στο 3,62.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία στην Αλβανία (3,05).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%). Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό.

Τα ευρήματα δείχνουν μάλιστα ότι πολλοί άνθρωποι σε πολλές χώρες αισθάνονται ότι οι προτεραιότητες της επιστήμης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με τις δικές τους προτεραιότητες. Οι ερωτηθέντες θα ήθελαν να δίνεται υψηλή προτεραιότητα στην έρευνα που σχετίζεται με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την επίλυση ενεργειακών προβλημάτων και τη μείωση της φτώχειας. Αντίθετα, να μην δίνεται προτεραιότητα στην έρευνα για την ανάπτυξη της άμυνας και της στρατιωτικής τεχνολογίας και πιστεύουν ότι επιστήμη δίνει προτεραιότητα σε αυτούς τους δύο τομείς περισσότερο από ό,τι επιθυμούν.

Σημειώνεται ότι την έρευνα διεξήγε το TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Related Articles

Back to top button