Κόσμος

Ο Ίλον Μασκ άνοιξε μέτωπο με τη Wikipedia για την επικαιροποίηση του βιογραφικού του

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε από το κήρυγμα μιας Επισκόπου και ο επικεφαλής του Χ, Ίλον Μασκ, με μια προσθήκη στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Ο υπερυπουργός της κυβέρνησης Τραμπ άνοιξε μέτωπο με τη Wikipedia, διότι στην καταχώρηση-λήμμα για το πρόσωπό του γίνεται πλέον αναφορά στην αμφιλεγόμενη χειρονομία που έκανε στην τελετή ορκωμοσίας του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, που θεωρήθηκε από πολλούς ναζιστικός χαιρετισμός.

Ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής της διάσημης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, τόνισε ότι δεν θα εκφοβιστεί. Στόχος της Wikipedia είναι να επιτρέψει στους συντάκτες της να δημιουργούν περιεχόμενο «ξεκάθαρο, το οποίο θα αναγνωρίζει τις υπάρχουσες διαφορετικές απόψεις», παρά «την άνοδο των αισθημάτων διχασμού, του οπαδικού πνεύματος, των πολιτισμικών πολέμων και όλων αυτών», εξήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στο Intelligencer ο Τζίμι Γουέιλς.

Από την περασμένη Τετάρτη η χειρονομία του Ίλον Μασκ, που έχει αποτελέσει αντικείμενο σχολίων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, έχει προστεθεί στο βιογραφικό του στη Wikipedia, όπως και στη σελίδα που αφορά τον ναζιστικό χαιρετισμό. Στη σελίδα του Μασκ διευκρινίζεται ότι η χειρονομία «θεωρήθηκε από έναν αριθμό παρατηρητών ναζιστικός χαιρετισμός», όμως προσθέτει πως ο δισεκατομμυριούχος το αρνήθηκε.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Μασκ να κατηγορήσει τη Wikipedia ότι επαναλαμβάνει «την προπαγάνδα» των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, έναν από τους αγαπημένους του στόχους. Ζήτησε μάλιστα από τους υποστηρικτές του να πάψουν να κάνουν δωρεές στη Wikipedia.

«Γεγονότα» και όχι προπαγάνδα, απάντησε ο Γουέιλς στο Χ. «Ο Ίλον δεν είναι χαρούμενος που η Wikipedia δεν είναι προς πώληση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εξαγορά το 2022 του Χ από τον δισεκατομμυριούχο προς 44 δισεκ. δολάρια.

Τη Wikipedia διαχειρίζεται το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia Foundation και δηλώνει ότι είναι ένα από τα τελευταία σύμβολα του ιδεαλισμού των αρχών του διαδικτύου, καθώς δίνει τον λόγο στους χρήστες του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

«Η μείωση της εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και την πολιτική είναι μεγάλη, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μεταφράζεται σε ένα αίσθημα οργής, οι άνθρωποι νιώθουν χαμένοι», εκτίμησε ο Γουέιλς στη συνέντευξή του. Όμως στην κοινότητα της Wikipedia «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, προσπαθώντας να είμαστε ουδέτεροι και ξεκάθαροι».

Related Articles

Back to top button