Κόσμος

Βρετανική συνωμοσία με Βόρεια Ευρώπη για εξοπλισμούς πέρα από το ReArm της Ε.Ε.

Ξεκίνησαν διαβουλεύσεις την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες με στόχο τη σύσταση ενός ξεχωριστού ταμείου στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και βορειοευρωπαϊκών χωρών, πέρα  και ξέχωρα από το πρόγραμμα εξοπλισμών ReArm Europe που ανήγγειλε το Μάρτιο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την αποκάλυψη έκανε σήμερα το ευρωπαϊκό Politico.eu επισημαίνοντας πως πρωτεργάτες της κίνησης είναι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Βρετανού  πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με «οικοδεσπότη» αξιωματούχους της Πολωνίας που έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται, Βρετανοί και Πολωνοί  συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες εταίρους τους από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία.

Οι πληροφορίες του Politico.eu αναφέρουν πως συζήτησαν τη δημιουργία «υπερεθνικής» τράπεζας με σκοπό την από κοινού αγορά όπλων και τη μείωση του κόστους των στρατιωτικών προμηθειών.

Αυτό που συζήτησαν ήταν πρόταση του βρετανικού υπουργείου με στόχο οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών να αποφύγουν να εγγράψουν στον εθνικό τους προϋπολογισμό το αρχικό κόστος κεφαλαίου του στρατιωτικού εξοπλισμού, γεγονός που θα είχε τεράστιο όφελος για τις χώρες με αυστηρούς κανόνες δαπανών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το βρετανικό σχέδιο θα επιτρέψει στο νέο ταμείο να αγοράζει απευθείας όπλα για λογαριασμό των μελών – κάτι που δεν μπορεί επί του παρόντος να κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων , προκειμένου να αξιοποιήσει μια «ειδική ομάδα» επενδυτών που σχετίζονται με τις πολεμικές βιομηχανίες. Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στην «κλειστή» σύσκεψη των Βρετανών στις Βρυξέλλες σχολίασε πως το σχέδιο είναι ελκυστικό επειδή «δεν θα βρισκόμαστε υπό τον έλεγχο της Επιτροπής».

Χάσμα Βορρά – Νότου και εδώ…

Το ρεπορτάζ του Politico επισημαίνει και σε αυτή την περίπτωση ένα «χάσμα» θέσεων μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και ευρωπαϊκού νότου.

Χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ανησυχούν ότι η ανάληψη πρόσθετου χρέους στο εσωτερικό της χώρας για την άμυνα θα μπορούσε να πλήξει τις αξιολογήσεις τους στην αγορά και να τρομάξει τους επενδυτές.

Αντίθετα, χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Σουηδία και η Φιλανδία είναι απρόθυμες να στηρίξουν οποιοδήποτε σχέδιο «αμοιβαίου χρέους» ακόμη και για το θέμα της άμυνας.

Επίσης, αναφέρεται πως χώρες της Βαλτικής και κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία, θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο βρετανικό σχέδιο, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν προχωρήσουν χωρίς τα κράτη της Νότιας Ευρώπης θα κινδυνεύσει να διευρυνθεί το αμυντικό χάσμα στην Ευρώπη.

Related Articles

Back to top button