Προανακριτική τέλος για Τριαντόπουλο: Στις 11 Απριλίου η μυστική ψηφοφορία η ψήφιση του πορίσματος

Ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργού, Χρήστου Τριαντόπουλου, για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-2-2023 και 6-3-2023 σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του για τις παρεμβάσεις στον χώρο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα κόμματα, η συζήτηση και η λήψη απόφασης με μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας επί του πορίσματος της πλειοψηφίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου.
Το πόρισμα της ΝΔ ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τους βουλευτές της. Καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες». Αποχώρησαν της ψηφοφορίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας εισηγείται στην Ολομέλεια να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ 259 ΠΚ). Το σκεπτικό του πορίσματος της ΝΔ υποστηρίζει ότι αξιολογώντας το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό και τις σκέψεις που αναπτύσσονται στις εισαγγελικές διατάξεις (υπ’ αριθμ. 43/2024 και 69/2024 ) της προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, είναι απολύτως επαρκές και συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στη παρούσα φάση προκειμένου -ανεξαρτήτως της θέλησης του ιδίου- να ασκηθεί στον κ. Τριαντόπουλο ποινική δίωξη κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στα τέσσερα φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση. Στο πόρισμα της πλειοψηφίας σημειώνεται, ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με τη σύσταση της προκαταρτικής επιτροπής από την Ολομέλεια και τις εργασίες της επιτροπής που ακολουθήθηκαν δεν δημιουργούν κανέναν φόβο ακυρότητας της δίωξης σε επόμενο στάδιο.
Δηλώσεις από την αντιπολίτευση
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, ανέφερε ότι «το κλείσιμο των εργασιών της προκαταρτικής επιτροπής με απόφαση του πρωθυπουργού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και υπηρετεί την προφανή σκοπιμότητα της συγκάλυψης και της προστασίας του κ. Τριαντόπουλου».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος, αποχωρώντας της ψηφοφορίας, τόνισε: «Καταγγείλαμε και αποχωρήσαμε της ψηφοφορίας, της αντιθεσμικής και ντροπιαστικής λειτουργίας της προκαταρτικής επιτροπής Τριαντόπουλου, που σκοπό είχε την συγκάλυψη της υπόθεσης και την προστασία του κ. Μητσοτάκη».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ δεν νομιμοποίησε την προκαταρκτική επιτροπή-παρωδίας, που με ευθύνη της η κυβέρνηση την μετέτρεψε αξιοποιώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ με την οποία συστάθηκε. Εκτιμάμε, ότι η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να συνεχίσει τις εργασίες της για να ελεγχθούν και ο κ. Τριαντόπουλος και άλλα πολιτικά πρόσωπα καθώς και ο πρωθυπουργός για τα αδικήματα της υπόθαλψης όπως και της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Το βασικό, όμως, κατά την άποψη του ΚΚΕ, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν η υπόθεση των κακουργηματικών ευθυνών που έχουν οι υπουργοί Μεταφορών και της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχαστεί το γεγονός ότι όλα τα κόμματα συνδιαμόρφωσαν το βολικό για τα κυβερνητικά στελέχη άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και απαιτεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, αποχωρώντας από την ψηφοφορία έγκρισης του πορίσματος της πλειοψηφίας, δήλωσε: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας. Δεν πρόκειται με την παρουσία της η Ελληνική Λύση να νομιμοποιήσει τις παράνομες πρακτικές της ΝΔ. Γι’ αυτό αποχωρήσαμε από τη σημερινή ψηφοφορία».
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποχωρώντας της ψηφοφορίας, ανέφερε: «Την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με μια ντροπιαστική κίνηση, προσπαθεί αναρμοδίως να αλλάξει το σχετικό πόρισμα του Οργανσιμού, ολοκληρώνονται οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής-παρωδίας, η οποία αποτέλεσε προσβολή για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, για το Κοινοβούλιο αλλά και τη συνταγματική τάξη της χώρας. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη, παραβιάζοντας εξακολουθητικά το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής, τις αρχές τις Ποινικής Δικονομίας συνεχίζει να μεθοδεύει τη συγκάλυψη και να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να ναρκοθετηθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Τριαντόπουλου. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς δεν μπορούσαμε παρά να καταγγείλουμε την όλη διαδικασία και να αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία».
Ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος σημείωσε: «Εμείς καταψηφίσαμε το πόρισμα της ΝΔ και τους δηλώσαμε πως -έστω και την ύστατη αυτή ώρα- θα έπρεπε να ζητηθεί γνωμοδότηση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής δεδομένου ότι όλη η έγκριτη επιστημονική κοινότητα της χώρας ήταν κατά αυτής της απαράδεκτης μεθόδευσης που ακολουθήθηκε με την καταπάτηση του Συντάγματος και της γελοιότητας που ακολουθήθηκε και διαδραματίσθηκε μπροστά μας στην Επιτροπή. Τους δηλώσαμε, επίσης, απερίφραστα ότι για να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους θα ήταν καλύτερο ποτέ να μην είχαν ψηφήσει τη συγκρότηση αυτής της προκαταρτικής επιτροπής. Εάν είχαν (εν. τη ΝΔ) απορρίψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της επιτροπής δεν θα είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά που ακολούθησαν».
Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης τόνισε: «Εμείς, εξ’ αρχής είμασταν αντίθετοι με τη διενέργεια αυτής της προκαταρτικής επιτροπής γιατί περιοριζόταν σε ένα πλημμέλημα κατά του κ. Τριαντόπουλου. Από τη στιγμή που συστήθηκε η επιτροπή, εμείς συμμετείχαμε στις εργασίες της. Σήμερα ψηφίσαμε κατά του πορίσματος της ΝΔ. Θεωρούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η υπόθεση θα πρέπει να επανέλθει και πάλι στη Βουλή για την κλήση και εξέταση μαρτύρων. Από τη στιγμή που δεν συνέβη αυτό (εν. την εξέταση μαρτύρων) καταψηφίσαμε το πόρισμα και τον τρόπο που η ΝΔ επέλεξε να κλείσει την διαδικασία».
Το πόρισμα της πλειοψηφίας με επισυναπτόμενες τις πορισματικές εκφράσεις γνώμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.
To άρθρο Προανακριτική τέλος για Τριαντόπουλο: Στις 11 Απριλίου η μυστική ψηφοφορία η ψήφιση του πορίσματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .