Μαθητές του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων σε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή σε Ναύπλιο, Ύδρα και Σπέτσες

Από τις 3 έως τις 6 Απριλίου του 2025, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή σε Ναύπλιο, Ύδρα και Σπέτσες, στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στο σχολείο μας «Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος» και «Αρχαία Θέατρα και Μουσεία της Ελλάδος». Ήταν ένα ταξίδι εκπαίδευσης και γνώσης που δεν περιορίστηκε μόνο στη γεωγραφική μετακίνηση, αλλά αποτέλεσε κυρίως μια βαθιά πνευματική και πολιτισμική εμπειρία, ένα άνοιγμα προς την ιστορική μνήμη και την ουσία της ελληνικής ταυτότητας. Κάθε ημέρα, κάθε τόπος, κάθε εικόνα, συνιστούσαν σταθμό αυτογνωσίας, μάθησης και συλλογικής συγκίνησης.
Η εκδρομή ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 3 Απριλίου 2025, με αναχώρηση από την Αθήνα και άφιξη στο Ναύπλιο το μεσημέρι. Αμέσως μετά το γεύμα, η ομάδα κατευθύνθηκε στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου, έναν χώρο με ξεχωριστή ιστορική βαρύτητα και αρχιτεκτονική γοητεία. Ο περίπατος ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια, τις πλατείες και τα στενά δρομάκια ξύπνησε μνήμες άλλων εποχών και δημιούργησε στους μαθητές την αίσθηση πως κάθε λιθόστρωτο μονοπάτι αφηγείται μια ιστορία. Η ανάβαση στο Παλαμήδι, το ιστορικό φρούριο όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, προκάλεσε έντονα συναισθήματα στους μαθητές, καθώς βρέθηκαν σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ελληνικής ιστορίας. Ατενίζοντας από ψηλά τον Αργοσαρωνικό κόλπο, οι μαθητές απόλαυσαν την πανοραμική θέα της πόλης του Ναυπλίου και κατεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια, βίωσαν τον δρόμο που διέσχιζαν οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821 κατά την ανάβαση και κατάβαση τους στο ιστορικό αυτό φρούριο. Το απόγευμα αφιερώθηκε στην τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και στην ξεκούραση, ενώ το βράδυ οι μαθητές απόλαυσαν έναν πρώτο περίπατο στην παραλία, υπό το φως της δύσης και τον ήχο των κυμάτων, εισπνέοντας την αύρα μιας πόλης όπου η Ιστορία μοιάζει να αναπνέει σε κάθε της γωνιά.
Η Παρασκευή αποτέλεσε την πιο γεμάτη ημέρα από πλευράς δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, ένα στολίδι της πόλης, που φιλοξενεί ευρήματα μοναδικής αξίας, κυρίως από τη μυκηναϊκή εποχή. Μέσα από την ξενάγηση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον πλούτο και τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Ακολούθησε επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τέχνης που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, συνδέοντας τον εικαστικό πολιτισμό με την εθνική αυτοσυνειδησία. Γνώρισαν επίσης τη συμβολή της πόλης στην επανάσταση του 1821 μέσα από ιστορικούς πίνακες και εκθέματα. Θαυμάσαμε το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της πρώτης Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, το οποίο έχει εκθέματα όπως στολές, οπλισμό και αρχειακό υλικό. Στη συνέχεια, η ομάδα περιηγήθηκε σε σημαντικά ιστορικά σημεία της πόλης: στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας· στο Βουλευτικό, το πρώτο κοινοβουλευτικό κτήριο της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος, με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το ενετικό παρελθόν της πόλης να αναδεικνύεται στην κάθε λεπτομέρεια. Καθώς η μέρα έκλεινε, η ομάδα απόλαυσε έναν περίπατο στην παραλία της Αρβανιτιάς, όπου το φως του δειλινού έλουζε τους βράχους και τα κύματα με χρυσαφένιες αποχρώσεις. Ήταν μια σπάνια στιγμή ηρεμίας και περισυλλογής, που χάρισε στους μαθητές την ευκαιρία να σκεφτούν όσα έζησαν, να τακτοποιήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε ένα περιβάλλον που καλεί στη σιωπηλή παρατήρηση και στοχασμό.
Η τρίτη μέρα της εκδρομής περιλάμβανε μια μοναδική θαλάσσια εξόρμηση. Το πρωί, η ομάδα αναχώρησε για την Ύδρα, νησί-σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και της αγωνιστικής ψυχής. Η άφιξη στο λιμάνι ήταν συγκλονιστική· το βλέμμα ταξίδευε από τις αποβάθρες με τα γαϊδουράκια και τα παραδοσιακά καΐκια ως τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά που στέκονται αγέρωχα, θυμίζοντας την οικονομική και στρατηγική δύναμη της Ύδρας κατά την Επανάσταση του 1821.
Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η επίσκεψη στο αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, με την αυθεντική του διακόσμηση και την ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα. Ακολούθησε ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, καθώς και στο Ναυτικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σπάνια τεκμήρια της ναυτικής ιστορίας του νησιού. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο των Υδραίων πλοιοκτητών, καπετάνιων και πολιτικών ηγετών που προσέφεραν την περιουσία και τη ζωή τους για την ελευθερία. Κατά την επίσκεψή μας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Θεοτόκου στην Ύδρα, εντυπωσιαστήκαμε από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και την πνευματική ατμόσφαιρα του χώρου. Ο ναός, κτισμένος τον 17ο αιώνα, αποτέλεσε θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο του νησιού, ενώ συνδέεται άρρηκτα με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εκεί τελέστηκαν σημαντικές δοξολογίες και μνημόσυνα. Η επίσκεψη αυτή μας γέμισε δέος και σεβασμό απέναντι στην πίστη και την ιστορική ταυτότητα του τόπου. Το μεσημέρι, η ομάδα επιβιβάστηκε ξανά στο πλοιάριο με προορισμό τις Σπέτσες. Αν και λόγω ωραρίου δεν κατέστη δυνατή η είσοδος στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας και στο Μουσείο των Σπετσών, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα ιστορικά κτίρια εξωτερικά και να ενημερωθούν για την καθοριστική συμβολή των Σπετσιωτών στον εθνικό αγώνα, με έμφαση στο πρόσωπο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας – μιας γυναίκας-σύμβολο του ελληνικού αγώνα και της γυναικείας δύναμης. Η περιήγηση συνεχίστηκε στους δρόμους του νησιού, όπου η αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα δημόσια μνημεία –όπως το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στο λιμάνι– μετέφεραν τους μαθητές σε μια άλλη εποχή. Ήταν ένα απόγευμα γεμάτο αισθητική ευχαρίστηση και εσωτερική πληρότητα. Η επιστροφή στο Ναύπλιο έγινε το απόγευμα και η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια ξεκούραστη βραδινή έξοδο και ελεύθερο χρόνο στο ξενοδοχείο, ο οποίος αξιοποιήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας, αναστοχασμού και ενδυνάμωσης των μαθητικών δεσμών.
Το πρωινό της Κυριακής, η εκδρομή άγγιξε τη λήξη της. Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, πραγματοποιήθηκε αναχώρηση για την επιστροφή στα Τρίκαλα. Οι βαλίτσες ήταν πλέον πιο βαριές – όχι μόνο από τα σουβενίρ ή τις φωτογραφίες, αλλά κυρίως από τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γέννησε αυτό το τετραήμερο. Ήταν ένα ταξίδι πέρα από το σχολικό πρόγραμμα. Ήταν ένα βίωμα γνώσης, ιστορικής ενσυναίσθησης, πολιτισμικής αφύπνισης και εσωτερικής ωρίμανσης. Κάθε επίσκεψη υπήρξε κι ένα βήμα προς την κατανόηση του ποιοι είμαστε ως λαός, από πού ερχόμαστε και τι κουβαλάμε ως πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.
Το ταξίδι αυτό δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη της Διευθύντριας του σχολείου μας κ. Ηλιάδη Αμαλία (φιλόλογος- ιστορικός) και την οργάνωση και καθοδήγηση των συνοδών καθηγητριών, κας Τσουμπέκου Σοφίας (Αγγλικής φιλολογίας), κας Αναγνωστοπούλου Αθανασίας (μαθηματικός) και κας Καμπλιώνη Αρετής (φιλόλογος), οι οποίες στάθηκαν δίπλα στους μαθητές με συνέπεια, ευαισθησία και παιδαγωγική αξιοπρέπεια. Η παρουσία τους υπήρξε καταλυτική στη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας, ελευθερίας και ουσιαστικής μάθησης.
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή δεν ήταν απλώς μια απόδραση από τη σχολική καθημερινότητα. Ήταν ένα μάθημα ζωής. Ένα ταξίδι όπου το παρελθόν αγκάλιασε το παρόν και άνοιξε τον δρόμο για το μέλλον.
Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Φιλολογίας)
Γιαννούλα Στελλίνα (μαθήτρια της Γ’ τάξης)











The post Μαθητές του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων σε τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή σε Ναύπλιο, Ύδρα και Σπέτσες appeared first on TrikalaNews.