Υγεία

Μερτς: Έχει κυβέρνηση, αλλά δεν έχει «πλειοψηφία», δεν έχει στρατό, ούτε οικονομία

Ο Φρίντριχ Μερτς

Μπορεί ο χρόνος που χρειάστηκε για να συμφωνηθεί (μεταξύ CDU και SPD) το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία να εκτιμάται από το γερμανικό τύπος ως σύντομος -σε σχέση με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν- αλλά ποτέ στο μεταπολεμικό παρελθόν της χώρας δεν ήταν τόσο αδύναμη, αν και θα περίμενε κανείς το αντίθετο…

Και αυτό πρώτα – πρώτα γιατί το CDU, αν και έχει μαζί του στην κυβέρνηση το SPD αλλά και την έμμεση στήριξη των Πρασίνων, δεν κατέχει πλέον την πρωτιά στις εθνικές δημοσκοπήσεις στη Γερμανία.

Την… «έχασε», σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση, από το ακροδεξιό AfD, ενάμιση μήνα μόλις μετά τις εθνικές εκλογές.

Το AfD είναι πλέον δημοσκοπικά πρώτο κόμμα, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση το CDU, καλύπτοντας μία διαφορά 7 μονάδων σε 45 μέρες!

Ενδεικτική της πίεσης που ασκείται στο CDU είναι η πρόταση μίας τοπικής οργάνωσης στο κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να σπάσει το χριστιανοδημοκρατικό «τείχος προστασίας» που «απαγορεύει» συνεργασία του CDU με το AfD.

Κατά δεύτερον, ποτέ καμία μεταπολεμική κυβέρνηση στη Γερμανία, δεν είχε -πριν καν σχηματιστεί – ένα δυνάμει (καθότι δανεικό) «κομπόδεμα» (της τάξεως των 1,1 τρισ. ευρώ ή σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ για να δαπανήσει σε επενδύσεις σε άμυνα και υποδομές.

Ωστόσο, στο διεθνή τύπο εκφράζονται πολύ έντονες επιφυλάξεις αν και πότε ακριβώς θα μπορέσει η κυβέρνηση Μερτς να χρησιμοποιήσει αυτό το (τονίζουμε: δανεικό) «κομπόδεμα».

Ως βασικά εμπόδια, επισημαίνονται τα εξής: Η κρατική γραφειοκρατία, οι δασμοί και το… AfD.

H κρατική γραφειοκρατία υπήρχε και πριν 2 -3 χρόνια και είναι γι’ αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, που το προηγούμενο ειδικό αμυντικό ταμείο των 100 δις. ευρώ (το οποίο συγκρότησε η απερχόμενη κυβέρνηση μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία) δεν εκταμίευσε παρά το 1/3 των διαθεσίμων πόρων του..

Το AfD, όπως ήδη προαναφέρθηκε παραπάνω, αποτελεί (δημοσκοπικά) το πρώτο κόμμα στη Γερμανία και δεύτερο στη Βουλή και έτσι ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU – SPD θα το βρίσκει συνέχεια όχι μόνο μπροστά του, αλλά και απέναντι του καθώς διαφωνεί σε όλα όσα αυτός πρεσβεύει και πάνω από όλα με την αύξηση του κρατικού δανεισμού την οποία ψήφισαν CDU, SPD και Πράσινοι μέσω του ξεχυλώματος (όχι απλά χαλάρωσης) του συνταγματικού φρένου χρέους για την άμυνα.

Aυτό δεν σημαίνει πως και το AfD μπορεί να μείνει αλώβητο από την υπαρξιακή κρίση την οποία περνά η Γερμανία.

Χθες (9.4.25) διατυπώθηκαν δύο φαινομενικά εντελώς διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο ηγετών του AfD σε σχέση με τους δασμούς Τραμπ: Η Βάιντελ τάχθηκε κατά των δασμών Τραμπ γιατί θίγουν τη γερμανική οικονομία, ενώ ο Κρουπάλα αναγνώρισε το δικαίωμα στον Τραμπ να υπερασπίσει την οικονομία του μέσω των δασμών (σ.σ. ακόμα και αν στρέφονται κατά της γερμανικής οικονομίας)!

Λαμβάνοντας, πάντως, υπόψιν τoν μέχρι τώρα εναγκαλισμό μεταξύ του Μασκ και του AfD, ίσως πιστέψει κανείς τον Κρουπάλα.

Ό,τι και αν πρεσβεύει ανοιχτά ή κρυφά το ακροδεξιό AfD, οι δασμοί του Τραμπ σε βάρος της ΕΕ πλήττουν πρώτιστα τη Γερμανία, με τις εκτιμήσεις του υπηρεσιακού Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Γιούργκεν Κούκις, να κάνουν λόγο για μείωση 15% στις εξαγωγές και προβλέψεις όλων των think tank για σίγουρο, 4ο κατά σειρά, χρόνο ύφεσης στην οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Συνέχιση και πιθανότατα εμβάθυνση της ύφεσης στη Γερμανία, σαν αποτέλεσμα του δασμολογικού πολέμου, σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα και άρα ανάγκη για δημοσιονομικές περικοπές και για μεγαλύτερο δημόσιο δανεισμό

Οι δύο αυτές «διέξοδοι» σημαίνουν κοινωνική αντίδραση και αύξηση του κόστους δανεισμού αντίστοιχα.

Οι συνέπειες αυτές είναι ήδη εδώ: Όχι μόνο το ακροδεξιό AfD, αλλά και το κόμμα της Αριστεράς (Linke) ανεβαίνουν δημοσκοπικά, ενώ έχουν ανέβει και… οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Έτσι πριν καν πέσει ακόμα και ένα σεντ στη γερμανική οικονομία από τις επενδύσεις από το ταμείο της άμυνας και το ταμείο των υποδομών, η επερχόμενη κυβέρνηση Μερτς είναι στη γωνία με τις ΗΠΑ να χορεύουν στο ταψί, την μια με τους δασμούς, την άλλη με την απειλή της στρατιωτικής αποχώρησης τους από την Ευρώπη, πριν καν προλάβει η Γερμανία και η ΕΕ να παράξουν ούτε μία …οβίδα μέσω των πολεμικών ταμείων που συστήνουν…

Και αυτό είναι το τρίτο «άδειασμα» του επερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία: Η αδυναμία του να προλάβει να τρέξει το πρόγραμμα επανεξοπλισμού που έχει συμφωνήσει η Bundestag και το Bundesrat πριν φύγουν οι Αμερικάνοι από την Ευρώπη.

Η απόσυρση ίσως να μην είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και οικονομική, βλέποντας κανείς που μπορούν να φτάσουν οι εμπορικοί δασμοί, πχ πάγωμα επενδύσεων, φόροι στις ψηφιακές πλατφόρμες των ΗΠΑ κλπ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το ελάχιστο που ζητάνε Ευρωπαίοι διπλωμάτες από τους Αμερικάνους είναι να τους…ενημερώσουν πριν πάρουν τους στρατιώτες τους από την Ευρώπη.

Βλέποντας όμως πως συμπεριφέρονται οι Αμερικάνοι στους Ευρωπαίους στο μέτωπο των συνομιλιών για την ειρήνευση (δηλαδή με πλήρη αδιαφορία), δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει κανείς να το μάθουν την έξοδο των Αμερικανών από την Ευρώπη από τα (αμερικάνικα) ΜΜΕ.

To άρθρο Μερτς: Έχει κυβέρνηση, αλλά δεν έχει «πλειοψηφία», δεν έχει στρατό, ούτε οικονομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button