Χαμηλές προσδοκίες και απειλές στη συνάντηση για τα πυρηνικά του Ιράν, σήμερα στο Ομάν

Αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έφτασαν σήμερα, Σάββατο, στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, για συζητήσεις για τα πυρηνικά στη σκιά των απειλών Τραμπ για στρατιωτική δράση εν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Θέλω να μην έχουν πυρηνικά όπλα. Θέλω το Ιράν να είναι μια υπέροχη, σπουδαία, χαρούμενη χώρα, αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One καθοδόν προς τη Φλόριντα το βράδυ της Παρασκευής, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, επανέλαβε ότι «θα έχουμε κόλαση» εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του προέδρου.
JUST IN:
The White House has again threatened WAR on Iran:
“Iran has a choice to make. You can agree to President Trump’s demand, or there will be all hell to pay.” pic.twitter.com/uXhEmXIztb
— Megatron (@Megatron_ron) April 11, 2025
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ που χθες Παρασκευή βρίσκονταν στη Μόσχα, ενώ της ιρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος έφτασε στο Ομάν το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή του για πολιτικές υποθέσεις Μαγιάντ Τακχ Ραβαντσί και δύο ακόμα αξιωματούχους.
Μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ μπιν Χαμάντ αλ Μπουσάιντι, ο Αραγτσί δήλωσε πως το Ιράν επιδιώκει να καταλήξει σε μια «δίκαιη και αξιοπρεπή συμφωνία» με τις ΗΠΑ. «Εάν υπάρχει αρκετή βούληση, θα πάρουμε απόφαση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ενώ ο Τραμπ και οι αξιωματούχοι του έχουν επιμείνει ότι οι συνομιλίες θα είναι άμεσες και «στο ίδιο δωμάτιο», η Τεχεράνη επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι έμμεσες. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι ο Αραγτσί δεν θα συναντηθεί με τον Γουίτκοφ, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλ Μπουσάιντι θα ενεργήσει ως κύριος μεσολαβητής στις συνομιλίες.
Διπλωματικοί αναλυτές προειδοποιούν πως δεν περιμένουμε πολλά από αυτή την πρώτη συνάντηση στο Ομάν. «Το σημαντικό είναι να μην καταρρεύσουν εντελώς οι συνομιλίες και να ξεκινήσει μια διαδικασία», τονίζουν.
Το Ιράν και ο ανώτατος ηγέτης του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχουν τονίσει ότι δεν θεωρούν την Ουάσινγκτον αξιόπιστο συνομιλητή και δεν θα έχουν απευθείας συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους επειδή ο Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του 2015 του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας.
Η συμφωνία του 2015 έθεσε αυστηρά όρια στον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τα αποθέματα πυρηνικού υλικού και την έρευνα και ανάπτυξη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών.Οι ΗΠΑ επέβαλαν σκληρές κυρώσεις τους μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία, που επιδεινώθηκαν μόνο από τον διάδοχο του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας βαριά πλήγματα στην οικονομία και σε 90 εκατομμύρια Ιρανούς.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμμετείχαν στη συμφωνία του 2015, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, ενώ η Κίνα και η Ρωσία έχουν αντιταχθεί στις προσπάθειες της Δύσης να πιέσει το Ιράν μέσω της έγκρισης ψηφισμάτων μομφής στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και θα απελάσει όλους τους εναπομείναντες πυρηνικούς επιθεωρητές της IAEA εάν οι δυτικές δυνάμεις υλοποιήσουν τις απειλές τους.