Κόσμος

Εκλογές στον Ισημερινό: Η Λουίζα Γκονζάλες διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία

Στις κάλπες για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές οδεύει αύριο, Κυριακή, ο Ισημερινός, μετά το οριακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που βρήκε τους δύο αντιπάλους, τον νυν κεντροδεξιό πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα και την αριστερή Λουίζα Γκονζάλες με 44% έκαστο και διαφορά μόλις 16.000 ψήφων.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου αναμένεται επίσης να είναι οριακό, καθώς μια τελευταία δημοσκόπηση από την εταιρία Comunicaliza δίνει προβάδισμα στον Νομπόα με 50,3%, έναντι 49,7% της Γκονζάλες, ενώ άλλες μετρήσεις της κοινής γνώμης φέρουν την πρώτη γυναίκα που μπορεί να κερδίσει τον προεδρικό θώκο της λατινοαμερικανικής χώρας να προηγείται ελαφρά.

Οι εκλογές έρχονται εν μέσω πολιτικών αναταραχών, οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης βίας των συμμοριών, με τον Ισημερινό να ανήκει πλέον στις πιο βίαιες χώρες στη Λατινική Αμερική.

Η Γκονζάλες, η οποία είναι υποψήφια με μία προοδευτική πλατφόρμα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος του Ισημερινού – ένα ιστορικό ορόσημο. Αλλά η υποψηφιότητά της μαστίζεται από ερωτήματα σχετικά με τους μακροχρόνιους δεσμούς της με τον πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, τον πολιτικό της μέντορα.

Ο Κορέα είναι μια πολωτική φιγούρα που συνεχίζει να διχάζει τον Ισημερινό. Για τους υποστηρικτές του, ήταν ένας χαρισματικός υπερασπιστής της εργατικής τάξης που στάθηκε απέναντι στις ξένες εταιρείες πετρελαίου που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους του Ισημερινού, ενώ οι επικριτές του τονίζουν την επίθεσή του στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, την αθέτηση των υποσχέσεών του προς τους ιθαγενείς και τον παρουσιάζουν ως ένα σύμβολο διαφθοράς που αναγκάστηκε να ζει εξόριστος στο Βέλγιο, αφού η δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία.

Παρόλα αυτά, η Γκονζάλες παραμένει κοντά στον Κορέα, τόσο που δημοσίευσε ακόμη και ένα βίντεο προς τιμήν των γενεθλίων του, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου πριν από τον δεύτερο γύρο. «Χρόνια πολλά, αγαπητέ Ραφαέλ Κορέα», έγραψε η  Γκονζάλες στη λεζάντα, καθώς στο βίντεο φαίνονται οι δυο τους να γελούν και να αγκαλιάζονται. «Ο Θεός να σε ευλογεί και να σε καθοδηγεί πάντα».

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι στενοί δεσμοί της με τον πρώην πρόεδρο, στις κυβερνήσεις του οποίου από το 2007 έως το 2017 υπηρέτησε σε διάφορές θέσεις συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων εργασίας και δημόσιας διοίκησης είναι δίκοπο μαχαίρι. «Όσο υπερτονίζει τη σχέση της με τον Κορέα χάνει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ενώ όταν απομακρύνεται κινδυνεύει να χάσει τη βάση της», υπογραμμίζουν.

Ανύπαντρη μητέρα, η Γκονζάλες έκανε τελικά όνομα στην ανδροκρατούμενη πολιτική αρένα του Ισημερινού ως ηγετική φωνή της πλατφόρμας «Επανάσταση των Πολιτών». Το 2021 κέρδισε μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση, την πρώτη της εκλεγμένη θέση, ενώ το 2023, πήρε το χρίσμα της υποψήφιας για την προεδρία, σε έναν αγώνα που Νομπόα.

Μέρος της στρατηγικής της Γκονζάλες είναι να υπογραμμίζει τις διαφορές της από τον Νομπόα, τον 37χρονο κληρονόμο μιας μεγάλης περιουσίας προερχόμενης από τη βιομηχανία μπανάνας, τονίζοντας τις ταξικές τους διαφορές και τις ταπεινές της ρίζες προσπαθώντας να πλασάρει τη νίκη της ως νίκη για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης.

«Ο Ραφαέλ Κορέα θα είναι ο σύμβουλός μου – όχι ο πρόεδρος», τονίζει με το εκλογικό σώμα να παραμένει επιφυλακτικό. «Αντιπροσωπεύει ένα παράδοξο. Υπάρχει συμβολική πρόοδος στο να υπάρχει μια γυναίκα κοντά στην προεδρία, αλλά δεν έχουμε δει πραγματική αλλαγή στο πολιτικό της σχέδιο» τονίζουν αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας η Γκονζάλες έχει δεσμευθεί για επιστροφή στις δαπάνες, τύπου Κορέα, για κοινωνικά προγράμματα, υποδομές και ασφάλεια, μια ελκυστική προοπτική σε αγροτικές περιοχές όπου, για πολλούς ψηφοφόρους, ο «Κορεϊσμός» σημαίνει κρατική υποστήριξη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, φαίνεται να συμμερίζεται συντηρητικές αξίες, καθώς βουλευτής της, για παράδειγμα, ψήφισε κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων σε περιπτώσεις βιασμού.

«Η αριστερά θέλει μια σύγχρονη εναλλακτική, αλλά αυτό που βλέπουν είναι ένα μείγμα συντηρητικών αξιών και αναδιανεμητικών οικονομικών πολιτικών. Για πολλές φεμινίστριες και νεότερους ψηφοφόρους, αυτός ο συνδυασμός φαίνεται ασυνάρτητος», αναφέρουν αναλυτές.

Ωστόσο, ακόμη και οι ψηφοφόροι που απορρίπτουν την κληρονομιά του Κορέα κοιτούν προς την πλευρά της Γκονζάλες, λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας από την διακυβέρνηση Νομπόα που έχει επικριθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά στελεχών.

«Η εναλλακτική είναι χειρότερη», τονίζει ακτιβιστής του ιθαγενικού κινήματος. «Αυτό αφορά την υπεράσπιση των εδαφών και των ζωών μας από μια κυβέρνηση που έχει δείξει ανοιχτή περιφρόνηση για τα δικαιώματα των Ιθαγενών».

Στα τέλη Μαρτίου, η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) —η μεγαλύτερη οργάνωση Ιθαγενών της χώρας— έκλεισε επίσης συμφωνία με τον Γκονζάλες με μία πλατφόρμα 25 σημείων που περιλαμβάνει τη δέσμευση για κατάργηση των διαταγμάτων της εποχής Νομπόα, την αντίθεση σε εξορύξεις μεγάλης κλίμακας και την επέκταση στις εξορύξεις πετρελαίου στον Αμαζόνιο.

«Δεν συμμετέχουμε σε μια εκστρατεία. Απαιτούμε δράση για τα δικαιώματα των ιθαγενών, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και τον τερματισμό της ποινικοποίησης των υπερασπιστών», τονίζουν ιθαγενείς ακτιβιστές. «Επιλέξαμε ποιον θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Εάν η Γκονζάλες κερδίσει, τα αιτήματα είναι ξεκάθαρα και η απάντηση θα είναι η κινητοποίηση», προσθέτουν.

Related Articles

Back to top button