Κόσμος

Reuters: Ρωσικό φυσικό αέριο ζητά η σε σοβαρή κρίση γερμανική χημική βιομηχανία

Η χημική βιομηχανία της Γερμανίας βρίσκεται σε «σοβαρή κρίση» και έχει άμεση ανάγκη την επιστροφή στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα, επικαλούμενο στελέχη του κλάδου.

Οι γαλλικές μεγάλες εταιρείες ενέργειας Engie και Total δήλωσαν επίσης στο πρακτορείο ότι θα μπορούσαν να δουν μια επανεκκίνηση των εισαγωγών υδρογονανθράκων.

Με κύκλο εργασιών 225,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία της Γερμανίας, πίσω από την αυτοκινητοβιομηχανία και τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας.

Μετά την κλιμάκωση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας πριν από τρία χρόνια, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εξαλείψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, με στόχο την αντικατάστασή τους με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, όπως σημείωσε το Reuters, οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ έχουν σταματήσει και η υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απομάκρυνση της Ουάσινγκτον από την ΕΕ, μαζί με την εκστρατεία του για τους δασμούς, έχουν αφήσει την ΕΕ να ανησυχεί για την αξιοπιστία των αμερικανικών προμηθειών.

«Βρισκόμαστε σε σοβαρή κρίση και δεν μπορούμε να περιμένουμε», είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Κριστόφ Γκουένθερ, διευθύνοντα σύμβουλο της InfraLeuna. Η InfraLeuna φιλοξενεί εργοστάσια της Dow Chemical και της Shell και είναι ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα χημικής βιομηχανίας της Γερμανίας.

«Είναι ένα θέμα ταμπού», πρόσθεσε ο Γκουένθερ, λέγοντας ότι πολλοί από τους συναδέλφους του έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη επιστροφής στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Πριν από το 2022, έως και το 60% της ζήτησης της Γερμανίας για φυσικό αέριο καλυπτόταν από τη Ρωσία. Η απώλεια του οικονομικά προσιτού υδρογονάνθρακα έχει οδηγήσει σε αυξημένο κόστος ενέργειας, με αποτέλεσμα περικοπές στην παραγωγή και απώλειες θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον βιομηχανικό τομέα της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ρωσικό φυσικό αέριο, χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια – ανεξάρτητα από την προέλευσή της», δήλωσε ο Κλάους Πάουρ, διευθύνων σύμβουλος της Leuna-Harze, μιας εταιρείας πετροχημικών.

Οι γαλλικές εταιρείες ενέργειας Engie και Total έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των αγορών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Εάν υπάρξει μια λογική ειρήνη στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ροές 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), ίσως και 70, ετησίως», δήλωσε στο Reuters ο Ντιντιέ Χολό, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Engie.

Η ΕΕ εισήγαγε 150 bcm φυσικού αερίου από αγωγούς από τη Ρωσία κάθε χρόνο, ποσό που κάλυπτε το 40% των αναγκών της. Μετά την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η χώρα θα μπορούσε να καλύπτει το 20-25%, δήλωσε ο Χολό.

«Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ποτέ στην εισαγωγή 150 bcm… αλλά θα στοιχημάτιζα ίσως 70 bcm», πρότεινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουγιάν.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επαναλάβει ότι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, με το Κρεμλίνο να λέει τον Ιανουάριο ότι η Μόσχα θα επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αγοραστές.

Το ρωσικό φυσικό αέριο έφτανε στην ΕΕ μέσω των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές σε μια επίθεση δολιοφθοράς το 2022. Ωστόσο, ένα τμήμα του Nord Stream 2, του συστήματος που κατασκευάστηκε για να συμπληρώσει τον Nord Stream αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε χρήση, παραμένει άθικτο.

Η ΕΕ εξακολουθεί να λαμβάνει κάποιο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος διασχίζει την Τουρκία και τα Βαλκάνια. Η διαδρομή μέσω Ουκρανίας έκλεισε αφού το Κίεβο αρνήθηκε να παρατείνει μια συμφωνία διαμετακόμισης τον Ιανουάριο και ανατίναξε έναν σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου στα σύνορα.

Related Articles

Back to top button