Κόσμος

Θα ήταν προς όφελος όλων το να μπορεί η Ε.Ε. να αντισταθεί στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Βανς

«Αγαπώ την Ευρώπη… Αγαπώ τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στον ιστότοπο ειδήσεων και γνώμης UnHerd τη Δευτέρα, τοποθετούμενος σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Δεν είναι καλό για την Ευρώπη να είναι ο μόνιμος υποτακτικός ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Βανς, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες επικρίσεις του προς τα κράτη της ΕΕ για υποτιθέμενη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία τους.

«Δεν θέλω οι Ευρωπαίοι να κάνουν απλώς ό,τι τους λένε οι Αμερικανοί. Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον τους, ούτε νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομική τάξη επιβάλλοντας και στη συνέχεια αποσύροντας εν μέρει σαρωτικούς δασμούς.

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις διεκδικήσεις για τη Γροιλανδία, οι πολιτικές του Τραμπ δοκιμάζουν τις σχέσεις με τους μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Βανς έγινε πρωτοσέλιδο αφού εξαπέλυσε μια δριμεία επίθεση κατά της Ευρώπης για ζητήματα πολιτισμικού πολέμου στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Σύμφωνα με τον Βανς, είναι «καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες» αν η Ευρώπη είναι πιο «ανεξάρτητη» – επιτρέποντας στις χώρες να «αντισταθούν» στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι πολλά ευρωπαϊκά έθνη είχαν δίκιο για την εισβολή μας στο Ιράκ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος.

«Αν οι Ευρωπαίοι ήταν λίγο πιο ανεξάρτητοι και λίγο πιο πρόθυμοι να αντισταθούν, τότε ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει ολόκληρο τον κόσμο από τη στρατηγική καταστροφή που ήταν η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ».

Επιδιώκοντας να κατευνάσει τους φόβους για περαιτέρω εμπορικούς πολέμους και οικονομική ανασφάλεια, ο Βανς είπε ότι οι πολιτικές του Τραμπ «θα οδηγήσουν σε πολλές θετικές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη».

Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα ήταν πιο δύσκολο να επιτευχθεί για ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα… να καταλήξουμε σε μια εξαιρετική συμφωνία που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να κατευνάσει τη νέα κυβέρνηση και να εξασφαλίσει μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ να προσκαλεί μάλιστα τον Τραμπ σε μια σπάνια δεύτερη κρατική επίσκεψη.

«Ο πρόεδρος αγαπάει πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Αγαπούσε τη βασίλισσα», είπε ο Βανς. «Θαυμάζει και αγαπά τον βασιλιά. Είναι μια πολύ σημαντική σχέση».

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button