Μονομερείς αξιώσεις, για την Τουρκία, ο ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Σθεναρή ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στον χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα η Ελλάδα κάνοντας λόγο για… «μονομερείς αξιώσεις» που «δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την χώρα μας».
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητούνται ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας με τη δικαιολογία πως «παραβιάζουν» τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Regarding the “Maritime Spatial Plan” Declared by Greece https://t.co/jUTidKlhrB pic.twitter.com/xTpVWpPR6L
— Turkish MFA (@MFATurkiye) April 16, 2025
Καλεί δε την Αθήνα να αποφεύγει τέτοιες (ή και άλλες) «μονομερείς» ενέργειες σε «κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες» όπως το Αιγαίο επειδή το διεθνές ναυτικό δίκαιο «ενθαρρύνει τη συνεργασία» μεταξύ παράκτιων χωρών σε τέτοιες περιπτώσεις.
Διαβεβαιώνει τάχα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πως η χώρα «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο».
«Η Τουρκία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της ισότητας και της καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις σχέσεις τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η χώρα μας διαβιβάζεται επίσης στις αρμόδιες μονάδες της UNESCO και του ΟΗΕ».
Νωρίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και συναρμόδια υπουργεία δημοσιοποίησε πράξη συγκρότησης Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) όπου αποτυπώνεται ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός τη Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Τι είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.
Ταυτόχρονα, προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων.
Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως δε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
