Οι 13 λόγοι που αλλάζουν διεύθυνση οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι

Σε μια εποχή όπου η κατοικία παύει να είναι απλώς ένας «χώρος» και αποκτά βαθύτερη σημασία για την ποιότητα ζωής, οι λόγοι που ωθούν τους πολίτες να μετακομίσουν αποτυπώνουν τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές τάσεις. Οι Έλληνες ωστόσο δυσκολεύονται σημαντικά, καθώς δεν διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο.
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe, το 34% των Ευρωπαίων σκέφτονται να αλλάξουν σπίτι μέσα στο επόμενο 12μηνο κυρίως λόγω του ότι αναζητούν την καλύτερη ποιότητα στέγασης.Δεύτερος παράγοντας που πανευρωπαϊκά οι πολίτες θέλουν να αλλάξουν κατοικία είναι το μεγαλύτερο εμβαδόν ενός ακινήτου. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν άνεση, μόνωση, ασφάλεια, καλές υποδομές. Λίγο πιο πίσω ακολουθεί η ανάγκη για περισσότερο χώρο (32%), κάτι που σχετίζεται τόσο με την τηλεργασία όσο και με μεταβολές στη σύνθεση του νοικοκυριού – από την άφιξη ενός παιδιού μέχρι τη συμβίωση με έναν σύντροφο.
Η τρίτη κατά σειρά προτεραιότητα είναι η μετακόμιση σε μια καλύτερη περιοχή (27%). Η τοποθεσία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μετρά. Οι πολίτες αναζητούν γειτονιές με λιγότερη εγκληματικότητα, περισσότερο πράσινο, καλύτερες συνδέσεις με τα ΜΜΜ ή απλώς καλύτερη «αίσθηση». Η αστική ποιότητα ζωής έχει εξελιχθεί σε σημαντικό κριτήριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 26% δηλώνει πως επιθυμεί να μετακομίσει λόγω υψηλών λειτουργικών εξόδων. Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους ζωής ωθούν πολλούς να αναζητήσουν κατοικίες πιο οικονομικές: με μικρότερη επιφάνεια, καλύτερη μόνωση, χαμηλότερα κοινόχρηστα. Η μετακόμιση, λοιπόν, δεν είναι πάντα ζήτημα ευημερίας – συχνά είναι θέμα επιβίωσης.
Πιο πρακτικοί λόγοι, όπως προβλήματα στο ακίνητο ή αλλαγή στις συνθήκες διαβίωσης, αφορούν το 19% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, το 16% μετακομίζει για να βρίσκεται πιο κοντά στην οικογένεια ή στους φίλους του, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν πυρήνας της απόφασης για αλλαγή κατοικίας.
Ένα 14% ενδιαφέρεται για καλύτερο μεταφορικό δίκτυο – ένδειξη ότι η μετακίνηση παίζει ρόλο στην επιλογή κατοικίας, ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις όπου η καθημερινή πρόσβαση επηρεάζει σημαντικά τη ζωή. Παράλληλα, 13% δηλώνει πως μετακομίζει επειδή τα οικονομικά του έχουν βελτιωθεί, ενώ το ίδιο ποσοστό (13%) αναφέρει την αποδέσμευση κεφαλαίου, δηλαδή τη στροφή σε μικρότερο σπίτι με στόχο τη ρευστότητα.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι 11% των ερωτηθέντων μετακομίζει στο πλαίσιο της σταδιακής απόκτησης ακινήτου – μια προσπάθεια προς την ιδιοκατοίκηση. Μικρότερα ποσοστά μετακομίζουν για λόγους καιρού: είτε προς δροσερότερο κλίμα (8%), είτε προς θερμότερο (8%), προφανώς με κίνητρα υγείας ή προσωπικής προτίμησης. Το 6% των ερωτηθέντων δήλωσε άλλους λόγους, που δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω.
Αναλύοντας λοιπόν το σύνολο των απαντήσεων, αναδεικνύονται τρεις βασικές κατηγορίες κινήτρων που καθορίζουν την απόφαση για μετακόμιση. Πρώτα, οι ποιοτικοί λόγοι – όπως η καλύτερη ποιότητα στέγασης, η ανάγκη για περισσότερο χώρο και η επιθυμία για μια καλύτερη περιοχή – συγκεντρώνουν περίπου το 60% των απαντήσεων, υποδηλώνοντας την επιδίωξη μιας πιο λειτουργικής και ανθρώπινης κατοικίας.
Παράλληλα, οικονομικά κίνητρα, όπως η μείωση του κόστους διαβίωσης, η αποδέσμευση κεφαλαίου και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, αφορούν σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων, αντανακλώντας τόσο τις πιέσεις όσο και τις ευκαιρίες που γεννά η σημερινή οικονομική πραγματικότητα.
Τέλος, οι κοινωνικοί και πρακτικοί λόγοι, που καλύπτουν περίπου το 40%, τονίζουν τη σημασία των προσωπικών σχέσεων, της ανάγκης φροντίδας και των λεπτομερειών της καθημερινότητας που συχνά καθορίζουν τη ζωή μας περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.
Τέλος, σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ρουμανία οι λόγοι που θέλουν να μετακομίσουν οι πολίτες επηρεάζονται , επίσης, από τις τάσεις αστικοποίησης, με το 31% των ατόμων που σκέφτονται να μετακομίσουν να σχεδιάζουν να εγκατασταθούν σε πόλεις που καλύπτουν υψηλά στάνταρντ διαβίωσης.
Επιπλέον, το 22% των ερωτηθέντων προτιμούν τα προάστια, με τη μετακίνηση σε αυτές τις περιοχές να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Πολωνία (39%) και την Τσεχία (33%), ενώ το 18% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι σκέφτονται να μετακομίσουν σε περισσότερο αγροτικές περιοχές. Ειδικότερα, στη Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται σε 30% και στη Σλοβενία σε 29% γεγονός που αποδεικνύει μία νέα τάση – στροφή προς τον αγροτικό τρόπο ζωής, αναδεικνύοντας τη μεγάλη ποικιλομορφία στις στεγαστικές προτιμήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Πάντως, παρά την αυξανόμενη επιθυμία για καλύτερες συνθήκες στέγασης, περισσότερο χώρο και καλύτερη τοποθεσία, πολλοί από εκείνους που είναι πιθανόν να μετακομίσουν συγκρατούνται από σημαντικούς παράγοντες με βασικότερο αυτόν του κόστους αγοράς. Το 64% όσων σχεδιάζουν να μετακομίσουν θεωρούν το συγκεκριμένο οικονομικό παράγοντας ως τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη σε χώρες όπως η Κροατία και η Μάλτα, όπου το κόστος στέγασης έχει φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επίσης, τα 2/5 των ερωτηθέντων (40%) δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν επαρκές κεφάλαιο για να μετακομίσουν, με το ζήτημα αυτό να είναι πιο συνηθισμένο στην Τσεχική Δημοκρατία (60%) και στην Ελλάδα (58%).
Άλλοι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη μετακόμιση περιλαμβάνουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης από ένα μέρος σε ένα άλλο (25%), τα υψηλά επιτόκια (23%) και την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων στις τοποθεσίες που προτιμούν (18%). Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών ακινήτων, των αυξημένων επιτοκίων και του υψηλού κόστους διαβίωσης φαίνεται να εμποδίζουν πολλούς από το να κάνουν το βήμα προς την ιδιοκατοίκηση.
To άρθρο Οι 13 λόγοι που αλλάζουν διεύθυνση οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .