Ουκρανία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο

Οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες που στόχευαν στην επίτευξη μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία κατέρρευσαν την Τετάρτη, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και ο ειδικός τους απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ απείχαν από τη συνάντηση, ενάντια στις ελπίδες του Κιέβου για μια άμεση ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Παρότι οι υπουργικές συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο ναυάγησαν, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό του προσωπικού της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, ο οποίος έφτασε στο Λονδίνο νωρίς την Τετάρτη μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας.
«Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη», δήλωσε ο Γερμάκ σε μια ανάρτηση στο X.
Η οπισθοδρόμηση έρχεται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να πιέσει το Κίεβο και τη Μόσχα προς μια εκεχειρία. Την επόμενη εβδομάδα θα συμπληρωθούν οι πρώτες 100 μέρες αυτής της προεδρικής θητείας του Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο την πρώτη ημέρα επιστροφής του στην εξουσία. Ο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθούν από τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός εάν δεν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Ρούμπιο θα απουσιάζει από τη συνάντηση ώρες αφότου είπε το αντίθετο. «Αυτή δεν είναι μια δήλωση σχετικά με τις συναντήσεις. Είναι μια δήλωση σχετικά με ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης στο πρόγραμμά του», είπε.
Παρά τα αρχικά σχέδια να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ούτε ο Ρούμπιο ούτε ο Γουίτκοφ ήταν στο Λονδίνο την Τετάρτη, δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο NBC News.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η σημερινή συνάντηση ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία με τους υπουργούς Εξωτερικών αναβάλλεται», με κορυφαίους αξιωματούχους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να επιβεβαιώνουν επίσης την απουσία τους.
Οι προσδοκίες ότι το Κίεβο και η Μόσχα θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου τους αυτή την εβδομάδα παρέμειναν χαμηλές, αφού οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της ειρηνευτικές προτάσεις την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τις οποίες και οι δύο πλευρές θεώρησαν απαράδεκτες, σύμφωνα με το Sky News.
Σύμφωνα με ένα «φύλλο όρων» που προσέφεραν οι Ρούμπιο και Γουίτκοφ, μια συμφωνία «γης έναντι ειρήνης» θα αναγνώριζε την ρωσική κυριαρχία επί της Κριμαίας και θα εργαζόταν για την άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Και τα δύο μέρη έχουν έκτοτε απορρίψει τους όρους.
Μετά από μήνες αισιόδοξων δηλώσεων για έμμεσες συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά περιορισμένης πρακτικής εμπλοκής, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, άφησε αυτή την εβδομάδα να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι θα ήταν ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Έχουμε θετική στάση απέναντι στην κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στην απόφαση της Ρωσίας να εφαρμόσει μια αιφνιδιαστική 30ωρη εκεχειρία για το Πάσχα – την οποία και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβίαση.
«Γι’ αυτό λέγαμε πάντα ότι έχουμε θετική στάση απέναντι σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες», είπε ο Πούτιν. «Ελπίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του καθεστώτος του Κιέβου θα νιώσουν το ίδιο».
«Αυτό πρέπει να εξετάσουμε», είπε, σχετικά με το ζήτημα των επιθέσεων που χαρακτηρίζονται ως χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους. «Είναι όλα ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά. Ίσως διμερώς, ως αποτέλεσμα διαλόγου. Δεν το αποκλείουμε. Επομένως, θα αναλύσουμε όλα αυτά και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για το μέλλον», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Πούτιν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Όταν ο πρόεδρος είπε ότι ήταν δυνατό να συζητηθεί το ζήτημα της μη επίθεσης σε πολιτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των διμερών, ο πρόεδρος είχε κατά νου διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά».