Κόσμος

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Νύχτα τρόμου μετά τα 6,2 Ρίχτερ – Εκκλήσεις να μείνουν οι κάτοικοι έξω από τα κτίρια

Οικογένειες ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν στην Κωνσταντινούπολη

Ένας από τους ισχυρότερους που έχει ζήσει η Κωνσταντινούπολη ήταν ο σεισμός των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την ιστορική πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων την Τετάρτη (23.04.2025). Οι σεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται και οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να μείνει μακριά από κτίρια και για τις επόμενες ώρες.

Η τουρκική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), ανακοίνωσε ότι ο μεγάλος σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη δεν προκάλεσε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Παρόλα αυτά, τουλάχιστον 151 άτομα τραυματίστηκαν όταν μέσα στον πανικό πήδηξαν από ύψος κατά τη διάρκεια των δονήσεων.

Σύμφωνα με την dailysabah.com, όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κανένας δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να κινδυνεύει η ζωή του.

Ωστόσο, το «χειρότερο σενάριο», να ακολουθήσει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, δεν έχει αποκλειστεί και είναι αυτό που κρατά άπαντες στην Κωνσταντινούπολη σε εγρήγορση.

Γι’ αυτό και η πρώτη νύχτα θα είναι δύσκολη για χιλιάδες οικογένειες που στήνουν σκηνές και ανάβουν φωτιές, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω των 10 βαθμών Κελσίου.

 

 

 

 

Μέχρι τις 7 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120, μεγέθους μέχρι και 4,9 Ρίχτερ.

«Καμπανάκι» Τούρκου καθηγητή γεωλογίας: «Ο πραγματικός σεισμός θα είναι πάνω από 7 Ρίχτερ»

«Ο πραγματικός σεισμός θα είναι μεγαλύτερος», είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τούρκος καθηγητής γεωλογίας, Dr. Naci Görür, μετά από μία δόνηση 4,4 βαθμών στην ίδια περιοχή που «έδωσε» τα 6,2 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι τα 4,4 R που είχαν σημειωθεί τότε θα επηρεάσουν το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά. «Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είχε πει.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε προειδοποιήσει, επίσης, από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.

Έτσι, μετά το μπαράζ δονήσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Dr. Naci Görür επανήλθε, λέγοντας: «Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7».

Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης θα διανυκτερεύσουν σε πάρκα και πλατείες
Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης θα διανυκτερεύσουν σε πάρκα και πλατείες / Φωτογραφία του Pavel Nemecek / CTK via AP Images

Παπαζάχος: Πιθανός πιο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – Μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα;

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από το μπαράζ σεισμών στην Τουρκία.

«Είναι ένας τυπικός σεισμός, ισχυρός μεν αλλά όχι πολύ ανησυχητικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όμως, τόνισε: «Το μόνο κακό με τον συγκεκριμένο σεισμό είναι το γεγονός ότι είναι πάνω σε μία πολύ ρηξιγενή ζώνη, η οποία δίνει πολύ μεγάλους σεισμούς. Ιστορικά έχει δώσει σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ με πολλά θύματα και πολύ μεγάλες βλάβες.

Ο Κώστας Παπαζάχος λέει ότι όλα είναι πιθανά και μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες να γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός:

«Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ δεν μπορεί από μόνος του να σου πει τίποτα, γιατί η ζώνη αυτή έχει από μόνη της πολύ μεγάλη δυναμική. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα δυσκολευτούν, γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν και σεισμούς. Θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

 

Καραστάθης: «Σε καμία περίπτωση το μέγεθος δεν ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων. Ήταν τελικά πιο μικρό»

«Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ μεγάλο δυναμικό η οποία έχει πολλά χρόνια να δώσει ισχυρό σεισμό» είπε ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προσθέτοντας πως το ανατολικότερο κομμάτι αυτής της ζώνης έχει σπάσει κατ’ επανάληψη. Ο ίδιος εξήγησε πως «ο τελευταίος σεισμός που σημειώθηκε εκεί ήταν το 1999 στη Νικομήδεια.

Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος που είναι ακόμα άσπαστο και το οποίο φτάνει μέχρι τον κόλπο του Σάρου, όπου στις 9 Αυγούστου του 1912 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό, 7,2 Ρίχτερ». Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, πολλοί σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο ανέμεναν έναν σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως το σημερινό μέγεθος, «σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανάλογο των εκτιμήσεων. Ήταν τελικά πιο μικρό».

Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Καραστάθης εκτίμησε πως «βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο. Επειδή το δυναμικό της περιοχής είναι όπως είπαμε πολύ μεγάλο, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Από τη δική του σκοπιά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε πως το φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο και εξετάζεται αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμό. «Είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει, ειδικά λόγω της τοποθεσίας του επίκεντρου», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, προειδοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Facebook για την υψηλή σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «η Βασιλεύουσα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», ενώ σημείωσε ότι η πιθανότητα να επηρεαστεί το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική.

 

Άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους
Άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους / Φωτογραφία του Pavel Nemecek / CTK μέσω AP Images

Το χρονικό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

«Ένας σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στη Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη», είχε δηλώσει το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλί Ερλικαγιά στο X, προσθέτοντας ότι έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε αμέσως τη συμπαράστασή του στους πολίτες, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης και ο πρόεδρος της AFAD έλαβαν πληροφορίες για τους σεισμούς στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να επιθεωρήσει τις έρευνες σχετικά με τους σεισμούς.

Οι άνθρωποι εκκένωσαν τα κτίρια της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο σεισμός χτύπησε και ταρακούνησε την πόλη, στην ευρωπαϊκή και ασιατική όχθη του Βοσπόρου.

Το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε: «Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία ειδοποίηση κατεδάφισης και οι αρμόδιες μονάδες μας συνεχίζουν τις προσπάθειες ανίχνευσης στο πεδίο».

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Silivri, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και είχε εστιακό βάθος 6,92 χιλιομέτρων, ανέφερε η AFAD.

Κόσμος στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης
Κόσμος στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης / REUTERS/Murad Sezer

Οι δονήσεις συνέχισαν να γίνονται αισθητές στην Κωνσταντινούπολη, με έναν σεισμό μεγέθους 4,9 βαθμών να καταγράφεται στις 15:12 τοπική ώρα, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία των κατοίκων, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η AFAD προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης καθησύχασε ότι παρά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, παροχής πόσιμου νερού ή αποχέτευσης, λειτουργούν κανονικά.

Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε ως αποτέλεσμα του σεισμού, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα στο περιστατικό.

Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης συνεχίζουν τις επιτόπιες επιθεωρήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να εκτιμηθούν τυχόν δομικές ζημιές μετά τον σεισμό.

To άρθρο Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Νύχτα τρόμου μετά τα 6,2 Ρίχτερ – Εκκλήσεις να μείνουν οι κάτοικοι έξω από τα κτίρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button