Κόσμος

Τρίτος κύκλος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Έναν νέο, τον τρίτο στη σειρά, κύκλο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναμένεται να έχουν σήμερα, Σάββατο, στο Ομάν, το Ιράν και οι ΗΠΑ με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Οι συνομιλίες επιδιώκουν να περιορίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων από τις συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει για στρατιωτική δράση εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες θα διεξαχθούν παράλληλα, αναμένεται να ηγηθεί από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Μάικλ Άντον, ο διευθυντής πολιτικού σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Για να προοδεύσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει η άλλη πλευρά να δείξει καλή θέληση, σοβαρότητα και ρεαλισμό», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγαΐ.

Μετά την συνάντηση του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Ρώμη, για την οποία και οι δύο πλευρές ανέφεραν πως πραγματοποιήθηκε μέσα σε καλό κλίμα, οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Ομάν επηρεάζονται από έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η Τεχεράνη φέρνει μαζί της κινεζική και ρωσική υποστήριξη, καθώς ο Αραγτσί, ταξίδεψε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, και αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε το Πεκίνο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να επισκεφθεί το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της E3», έγραψε στην κοινωνική πλατφόρμα X την Πέμπτη

Την ίδια μέρα, εκπρόσωποι της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που πιθανότατα θα επαληθεύσει τη συμμόρφωση με οποιαδήποτε συμφωνία, όπως έκανε με την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Αυτή η συμφωνία περιελάμβανε την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από το Ιράν και τις ΗΠΑ.

Related Articles

Back to top button