Κόσμος

Λαβρόφ: Κριμαία και Ντονμπάς απαραίτητοι όροι για μια συμφωνία

Η διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας, του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως τμήμα της Ρωσίας αποτελούν αποτελεί απαράβατο όρο για οποιαδήποτε διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo.

«Όλες οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει το Κίεβο πρέπει να είναι νομικά εξασφαλισένες, να περιέχουν μηχανισμούς επιβολής και να είναι μόνιμες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η Ρωσία θα επιμείνει επίσης στην εξασφάλιση σταθερών εγγυήσεων ασφαλείας για τον εαυτό της προκειμένου να προστατευτεί από οποιεσδήποτε απειλές «προερχόμενες από εχθρικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων από τα κράτη μέλη τους κατά μήκος των δυτικών συνόρων της».

Η Μόσχα δεν έχει κρύψει τη θέση της για τη διευθέτηση, σημείωσε ο υπουργός. «Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και η επαναβεβαίωση του ουδέτερου και αδέσμευτου καθεστώτος της σύμφωνα με τη Διακήρυξη του 1990 αποτελούν τον έναν από τους δύο πυλώνες για μια τελική συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας», τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης που νωρίτερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκ Ρούμπιο.

«Ο δεύτερος πυλώνας συνίσταται στην υπέρβαση της κληρονομιάς του νεοναζιστικού καθεστώτος που ανέλαβε την εξουσία στο Κίεβο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014, και στο πάγωμα της εκστρατείας του να εξαλείψει, τόσο από φυσική όσο και από νομοθετική άποψη, οτιδήποτε ρωσικό, είτε αυτό είναι η γλώσσα, τα μέσα ενημέρωσης, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις είτε η κανονική Ορθόδοξη πίστη», εξήγησε.

«Η αποστρατικοποίηση και η εκκαθάριση τηςΟυκρανίας από τα νεοναζιστικά στοιχεία είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη, μαζί με την άρση των κυρώσεων, την απόσυρση μηνύσεων και την ακύρωση των ενταλμάτων σύλληψης, καθώς και την επιστροφή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται στο λεγόμενο

πάγωμα στη Δύση», τόνισε.

Πεσκόφ: Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται, αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τη Ρωσία να σταματήσει τα πλήγματα στις ουκρανικές εγκαταστάσεις, ανέφερε πως η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας συνεχίζεται, αλλά η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο χωρίς προϋποθέσεις.

«Ο πρόεδρος Πούτινέχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ετοιμότητα της Ρωσίας να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία χωρίς όρους, προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους «να φέρουν τη διαδικασία σε ειρηνική τροχιά».

Τραμπ: Έτοιμος να αναγνωρίσει την Κριμαία ο Ζελένσκι

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, ενώ αναφερόμενος στη σύντομη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο στη Ρώμη πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, είπε πως «πήγε καλά».

«Τον βλέπω πιο ήρεμο. Νομίζω ότι καταλαβαίνει την κατάσταση και θέλει να κάνει μια συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Σε ερώτηση για τον αν ο Ζελένσκι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις του στην Κριμαία και να την αναγνωρίσει ως ρωσική επικράτεια ο Τραμπ απάντησε: «έτσι νομίζω»

Related Articles

Back to top button