Πολεμική Αεροπορία: C-130J ή C-390 θα είναι τα νέα ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη; Η σύγκριση των δυνατοτήτων τους

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποκτήσει νέα και υπερσύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα μοντέλα τύπου C-130 που έχον υπηρετήσει για δεκαετίες τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις.
Για τον λόγο αυτό, η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει τις πιθανές επιλογές που έχει, με τα βραζιλιάνικα αεροσκάφη τύπου C-390 να έχουν «προβάδισμα» όμως οι Αμερικανοί δεν έχουν πει την τελευταία λέξη και προτείνουν αναβαθμισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130J.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμμετέχουν στην διακλαδική διμερή άσκηση «Stolen Cerberus» με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J, προκειμένου οι ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις να δουν από «πρώτο χέρι» τις δυνατότητές τους.
Η ελληνοαμερικανική άσκηση, η οποία άρχισε χθες Δευτέρα (28.04.2025) και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου 2025, πραγματοποιείται για 13η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει μια σειρά από αντικείμενα αεραποβατικών και Ειδικών Επιχειρήσεων.
Με δεδομένο ότι η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει στα τέλη της δεκαετίας να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των μεταφορικών C-130H με καινούργια αεροσκάφη, οι Αμερικανοί επιχειρούν να μπουν «σφήνα» στη διαφαινόμενη επιλογή του αεροπορικού επιτελείου στο βραζιλιάνικο C-390 Millenium της εταιρείας Embraer, όπως πρόσφατα έχει αποκαλύψει το OnAlert.gr.
Πτώση αλεξιπτωτιστών από C-130 / ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI
Tο C-390 Millenium περιλαμβάνεται ως επιλογή στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), ο οποίος πρόσφατα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Για τους Αμερικανούς, η άσκηση «Stolen Cerberus», πέρα από την συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα του Ειδικού Πολέμου και όχι μόνο, αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία να προβάλλουν τις δυνατότητες του μεταφορικού C-130 σε ρεαλιστικά σενάρια.
Καίριο ρόλο στην άσκηση, στην οποία συμμετέχουν στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, έχουν άλλωστε τα μεταφορικά αεροσκάφη, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται να εκτελέσουν άλματα Ελευθέρας Πτώσεως και άλματα Στατικού Ιμάντα, ρίψεις εφοδίων και οπλισμού σε ξηρά και θάλασσα, όπως και σενάρια έρευνας – διάσωσης αλλά και αεροδιακομιδές.
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI
Για το χρονικό διάστημα που θα διαρκεί η άσκηση, τα τρία υπερσύγχρονα αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130J των ΗΠΑ θα μετασταθμεύουν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, δίπλα στα C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Ηρακλής».
Ήδη, η προσπάθεια του αεροπορικού επιτελείου για «ανάσταση» του στόλου των C-130 αποδίδει, καθώς πέντε μεταφορικά είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα έπειτα από πολλά χρόνια, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει έως και τα επτά.
Όμως, λόγω της παλαιότητας των αεροσκαφών, κυρίως στα ηλεκτρονικά τους συστήματα αλλά και δομικά, έχει αποφασιστεί η αντικατάσταση τους από καινούργια αεροσκάφη μετά το 2030.
Αεροσκάφος τύπου C-130 σε άσκηση στην Ελλάδα / ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI
Η σύγκριση των C-130J με το C-390
Πλεονεκτήματα των C-130J, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, αποτελούν τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης τα οποία επιτρέπουν τη μείωση των μελών του πληρώματος.
«Από ένα αεροσκάφος που έχει δύο πιλότους, έναν πλοηγό, ένα μηχανικό και δύο υπεύθυνους φόρτωσης, το C-130J διαθέτει ως πλήρωμα δύο πιλότους και έναν υπεύθυνο φόρτωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά. To C-130J είναι κατά 4,5 μέτρα μακρύτερο από το C-130H με αποτέλεσμα να διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Οι Αμερικανοί, με «όπλο» την αξιοπιστία του C-130J, τονίζουν την σταθερή υποστήριξη που θα έχει για τις επόμενες δεκαετίες αλλά και τη δυνατότητα για συνεχείς αναβαθμίσεις. Ήδη χρησιμοποιείται από συνολικά 22 χώρες με τα 540 και πλέον αεροσκάφη, τα οποία έχουν παραδοθεί, να έχουν συμπληρώσει 2,9 εκ. ώρες πτήσης.
Μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-390 / REUTERS / Gabriel Araujo / File Photo
Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές των C-390 Millenium στέκονται στο σαφώς χαμηλότερο κόστος ανά Μονάδα αλλά και στη ευκολία εξεύρεσης ανταλλακτικών και κινητήρων αλλά και συντήρησης, καθώς πολλά συστήματα, όπως ο θάλαμος διακυβέρνησης και οι κινητήρες, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην πολιτική αεροπορία.
Επίσης, αναφέρουν ότι το C-390Μ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει κατά 37% περισσότερο φορτίο σε σύγκριση με το C-130J. Επιπλέον, τονίζεται ότι το C-390M έχει μειωμένες ανάγκες στη συντήρηση και προσφέρει περισσότερες ώρες πτήσης ανά αεροσκάφος, σε σύγκριση με το C-130J. Σημαντικό πλεονέκτημα του C-390 φέρεται να είναι και η δυνατότητα να καλύψει μεγάλες αποστάσεις.
Ο κατασκευαστής δίνει ακτίνα πτήσης 5.500 χιλιομέτρων με φορτίο 15 τόνων, έναντι 3.300 χιλιομέτρων του C-130J με το ίδιο φορτίο.
Το βραζιλιάνικο αεροσκάφος υπερτερεί του C-130J και σε ταχύτητα, καθώς αγγίζει τα 988 χιλιόμετρα έναντι 670 χιλιομέτρων του C-130J, με οροφή πτήσης τα 36.000 πόδια έναντι 29.000 του αμερικανικού μεταφορικού, με πλήρες φορτίο και για τα δύο αεροσκάφη.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο Πολεμική Αεροπορία: C-130J ή C-390 θα είναι τα νέα ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη; Η σύγκριση των δυνατοτήτων τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .