Κασμίρ: «Πλήρη επιχειρησιακή ελευθερία» στον στρατό έδωσε ο Ινδός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας «πλήρη επιχειρησιακή ελευθερία» να καθορίσουν τον τρόπο, το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους της αντίδρασης της χώρας στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ του Κασμίρ, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στις 29 Απριλίου.
Καθώς η Ινδία εξετάζει τα αντίμετρά της, ο Μόντι προήδρευσε σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια με τον υπουργό Άμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ατζίτ Ντοβάλ, και τους αρχηγούς των τριών στρατιωτικών κλάδων.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γκοβίντ Μόχαν, προήδρευσε σε ξεχωριστή συνάντηση για την ασφάλεια με παραστρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αν και η ημερήσια διάταξη δεν αποκαλύφθηκε επίσημα.
Η επίθεση στις 22 Απριλίου, κατά την οποία ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 26 πολίτες – κυρίως τουρίστες – στην παραθεριστική πόλη Παχαλγκάμ στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, προκάλεσε εθνική οργή.
Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Μέτωπο Αντίστασης (TRF) εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δηλώσει ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Σύμφωνα με τους New York Times, Ινδοί αξιωματούχοι λένε κατ’ ιδίαν ότι η ομάδα είναι πληρεξούσιος της Λασκάρ-ε-Τάιμπα (LeT), μιας εξτρεμιστικής ένοπλης ομάδας με έδρα το Πακιστάν. Ωστόσο, η Ινδία δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της οργάνωσης στην επίθεση και το Πακιστάν έχει ζητήσει διεθνή έρευνα για το περιστατικό, πρόσθεσε η NYT.
Ο Μόντι δεσμεύτηκε να καταδιώξει τους δράστες και τους χορηγούς τους «μέχρι την άκρη του κόσμου» και να επιβάλει τιμωρία «πέρα από κάθε φαντασία», μια προφανής αναφορά στο Πακιστάν, το οποίο η Ινδία κατηγορεί εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει τη διασυνοριακή τρομοκρατία.
Ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγός Ανίλ Τσαουχάν, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση. Η Ινδία αντιμετωπίζει αυξανόμενη δημόσια πίεση για μια δυναμική απάντηση.
Η κυβέρνηση Μόντι, γνωστή για την δυναμική της στάση εθνικής ασφάλειας, έχει προηγουμένως διατάξει χειρουργικές επιθέσεις πέρα από τα σύνορα το 2016 μετά την επίθεση στο Ούρι και μια αεροπορική επιδρομή στο Μπαλακότ το 2019 μετά τη βομβιστική επίθεση στο Πουλουάμα.
Μετά την επίθεση στο Παχαλγκάμ, η Ινδία έχει ήδη λάβει μέτρα που στοχεύουν το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής τμημάτων της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού.
Στην άλλη μεριά των συνόρων, ο Υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, προειδοποίησε ότι η Ινδία ενδέχεται να σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή. «Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας επειδή είναι κάτι που είναι πλέον επικείμενο», δήλωσε ο Ασίφ στο Reuters, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί στρατηγικές αποφάσεις.
Σε ανακοίνωσή του νωρίς την Τετάρτη, το Πακιστάν δήλωσε ότι διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία σκοπεύει να προβεί σε στρατιωτική δράση εναντίον του τις «επόμενες 24-36 ώρες με το πρόσχημα αβάσιμων και κατασκευασμένων ισχυρισμών για εμπλοκή στο περιστατικό στο Παχαλγκάμ».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για να «σφυρηλατήσει μεγαλύτερη κατανόηση». Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει την τελευταία έξαρση μιας σύγκρουσης που χρονολογείται από το 1947, όταν το Κασμίρ, με μουσουλμανική πλειοψηφία, διαιρέθηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατά την ανεξαρτητοποίησή τους. Οι εξεγέρσεις κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, με ορισμένους αυτονομιστές να απαιτούν ανεξαρτησία και από τα δύο κράτη.