Κόσμος

Βηρυτός: Αφοπλισμό των Παλαιστινίων στον Λίβανο ζητά το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας του Λιβάνου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τη Χαμάς και άλλες ομάδες να μην «αποσταθεροποιούν την ασφάλεια» στη χώρα και να χρησιμοποιούν το έδαφός της για να «εκτελέσουν οποιεσδήποτε ενέργειες που απειλούν την εθνική ασφάλεια του Λιβάνου».

Το Συμβούλιο Άμυνας πραγματοποίησε συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο στην Μπάαμπντα στις 2 Μαΐου, στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ο Πρωθυπουργός, Ναουάφ Σαλάμ, ο Υπουργός Άμυνας, Μισέλ Μενάσα, και άλλοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη παράδοσης παράνομων όπλων, σύμφωνα με το Έγγραφο Εθνικής Συμφωνίας και την υπουργική Δήλωση, και να αποτραπεί η Χαμάς ή οποιοδήποτε άλλο μέρος από το να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και την εθνική σταθερότητα. Θεώρησε την ακεραιότητα του λιβανικού εδάφους ύψιστης σημασίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση στη γη του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία», δήλωσε το συμβούλιο μετά τη συνεδρίαση.

«Αφού συζήτησε τα δεδομένα και τις επιπτώσεις τους, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας αποφάσισε να υποβάλει την ακόλουθη σύσταση στο Συμβούλιο Υπουργών: Προειδοποίηση στη Χαμάς κατά της χρήσης του λιβανικού εδάφους για την εκτέλεση οποιωνδήποτε ενεργειών που απειλούν την εθνική ασφάλεια του Λιβάνου. Θα ληφθούν τα μέγιστα απαραίτητα μέτρα και διαδικασίες για να τεθεί οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου», πρόσθεσε η δήλωση.

Διαβάστε ακόμα:

Η δήλωση επιβεβαίωσε επίσης ότι έχουν γίνει συλλήψεις και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε σχέση με τις εκτοξεύσεις πυραύλων από το λιβανικό έδαφος τον Μάρτιο, για τις οποίες η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη.

Η λιβανική κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ

Το κίνημα αντίστασης έχει δηλώσει ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν» να το αφοπλίσει, αλλά είναι έτοιμο να συζητήσει μια εθνική αμυντική στρατηγική που θα ενσωματώνει τα όπλα του στο κράτος για χρήση στην προστασία του Λιβάνου από το Ισραήλ και στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του.

«Η απόφαση απόσυρσης των όπλων θα εφαρμοστεί σε όλη την λιβανέζικη επικράτεια, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στο νότο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η παράδοση βαρέων και μεσαίων όπλων. Όσον αφορά τα ελαφρά όπλα, αποτελούν μέρος της λιβανέζικης κουλτούρας. Ο λιβανέζικος στρατός εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς καμία αντίρρηση ή πρόβλημα», δήλωσε ο Αούν στις 30 Απριλίου.

Οι παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις λειτουργούν σε στρατόπεδα προσφύγων σε όλο τον Λίβανο εδώ και δεκαετίες. Η Συμφωνία του Καΐρου του 1969 επέτρεψε στις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και ουσιαστικά τους παρείχε αυτονομία επί των καταυλισμών προσφύγων.

Η συμφωνία κηρύχθηκε άκυρη από το κοινοβούλιο του Λιβάνου το 1987.

Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο έχουν περιθωριοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και δεκαετίες και τους απαγορεύεται να εργάζονται σε δεκάδες επαγγέλματα, καθώς και να κατέχουν περιουσία.

Οι εκκλήσεις της λιβανέζικης κυβέρνησης για περιορισμό των όπλων σε όλο τον Λίβανο περιλαμβάνουν και τους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Τζιχάντ Τάχα, τόνισε στις 30 Απριλίου τη δέσμευση του κινήματος στην παλαιστινιακή ενότητα και την ενίσχυση των δεσμών με τον Λίβανο, ζητώντας μια κοινή λιβανο-παλαιστινιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση «δράσεων που στοχεύουν τους καταυλισμούς».

Σε συνέντευξή του στο Al-Risala Net, είπε ότι «η ασφάλεια των καταυλισμών είναι μέρος της ασφάλειας του Λιβάνου» και προέτρεψε τον Λίβανο να χορηγήσει στους Παλαιστίνιους τα πολιτικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, σημειώνοντας ότι τους απαγορεύονται πάνω από 72 επαγγέλματα. Κάλεσε επίσης την UNRWA να βελτιώσει την υποστήριξη προς τους πρόσφυγες καθώς αντιμετωπίζουν επιδεινούμενες συνθήκες, ενώ παράλληλα επαίνεσε τη Χεζμπολάχ για την αλληλεγγύη και το μέτωπο υποστήριξής της κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τάχα δήλωσε ότι η Χαμάς είναι «πλήρως έτοιμη για οποιονδήποτε διάλογο με το λιβανέζικο κράτος» που υπερβαίνει τα ζητήματα «ασφάλειας και στρατιωτικής φύσεως» και περιλαμβάνει τα «πολιτικά, κοινωνικά και νομικά δικαιώματα» των Παλαιστινίων προσφύγων. Κάλεσε για την οικοδόμηση μιας «γνήσιας παλαιστινολιβανέζικης στρατηγικής» που να διασφαλίζει τόσο τη «σταθερότητα του Λιβάνου» όσο και τα «νόμιμα δικαιώματα των προσφύγων».

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button