Κόσμος

Πακιστάν: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Ινδία

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, καθώς οι εντάσεις με τη γειτονική Ινδία παραμένουν υψηλές μετά την πολύνεκρη επίθεση στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Ο πύραυλος επιφανείας-επιφανείας, με την ονομασία «Αμπντάλι», με βεληνεκές 450 χιλιομέτρων, εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο πλαίσιο άσκησης σήμερα Σάββατο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πακιστάν κάνοντας λόγο για «διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνατοτήτων» της χώρας.

Ο τακτικός πύραυλος, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές, πήρε το όνομά του από τον Άχμαντ Σαχ Αμπντάλι, ιδρυτή της δυναστείας Ντουρανί τον 18ο αιώνα, η οποία ενίσχυσε την ανεξαρτησία των φυλών Παστούν εναντίον των περιφερειακών δυνάμεων. Η αυτοκρατορία του, η οποία σε κάποιες περιόδους εκτεινόταν από τα ανατολικά του σύγχρονου Ιράν έως τη βόρεια Ινδία, θεωρείται πυρήνας του σημερινού Αφγανιστάν.

Η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου έγινε τρεις ημέρες αφότου ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Αταουλάχ Ταράρ, δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» πως η Ινδία σκοπεύει να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εντός 24 έως 36 ωρών σε απάντηση στη δολοφονία 25 ανδρών τουριστών και ενός Κασμιριανού στις 22 Απριλίου.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι έδωσε στον στρατό «πλήρη επιχειρησιακή ελευθερία» να απαντήσει, ενώ υποσχέθηκε να καταδιώξει όσους υποστήριξαν την επίθεση «μέχρι την άκρη του κόσμου».

Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι υποστήριξε την επίθεση στην γραφική περιοχή Παχαλγκάμ από ύποπτους αντάρτες και ισχυρίζεται ότι Πακιστανοί υπήκοοι εμπλέκονταν στις δολοφονίες. Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Από την επίθεση -την πιο αιματηρή στο Κασμίρ εναντίον αμάχων εδώ και χρόνια- η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ανταλλάξει διπλωματικές κυρώσεις και απελάσεις, ενώ έχουν κλείσει και τα συνοριακά περάσματα. Η Ινδία ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού ποταμού του 1960 με το Πακιστάν.

Οι δύο πυρηνικά οπλισμένες χώρες έχουν επίσης εμπλακεί σε ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της στρατιωτικοποιημένης Γραμμής Ελέγχου (LoC), των de facto συνόρων που χωρίζουν το Κασμίρ μεταξύ τους, ενώ το Πακιστάν έχει απειλήσει να αναστείλει τη συμμετοχή του στη Συμφωνία Σίμλα του 1972 που αποτελεί τη βάση της LoC.

Related Articles

Back to top button