Η κυβέρνηση ξανακλείνει το μάτι στους νοικοκυραίους ^ ποιοι και (κυρίως) πόσοι μαδάνε την μαργαρίτα για τον Τσίπρα ^ τελικά πουλάει ή όχι ο Διβάνης; ^ σήμερα κληρώνει για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη ^ η αναφορά Παπασταύρου στο ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης του νερού ^ ο Μαραφάτσος κι οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ

Με το «3» μπροστά, η κυβέρνηση ξανακλείνει το μάτι στους νοικοκυραίους
Η κυβέρνηση καταφέρνει σιγά σιγά να γράψει το πολυπόθητο «3» μπροστά στο διψήφιο ποσοστό που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις (στην εκτίμηση ψήφου μετά τις αναγωγές) και το ενδιαφέρον πλέον είναι να δούμε αν πρόκειται για μία αναστροφή τάσης που θα διατηρηθεί, όσο η κυβέρνηση προχωρά στο δεύτερο μισό της θητείας της. Την ίδια στιγμή, ο νέος κύκλος επεισοδίων στη Νομική και την Πανεπιστημιούπολη αντιμετωπίστηκε ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κλείσει η κυβέρνηση για πολλοστή φορά το μάτι στους νοικοκυραίους. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα έχει κάνει μάλλον μια τρύπα στο νερό, οπότε αν είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ας μην είναι σαν κι αυτή με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία ακόμα αναζητείται. Διαφορετικά, το διαρκές κλείσιμο του ματιού μπορεί και να παρεξηγηθεί.
Τελικά θέλει ο λαός να γυρίσει ο Τσίπρας;
Στην αντιπολίτευση, από την άλλη, τα πράγματα δεν δείχνουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την προ του Πάσχα εικόνα. Η Ζωή σταθερά δεύτερη, ο Νίκος σταθερά τρίτος… Και το νέο ερώτημα, για το οποίο εμείς εδώ και καιρό σας είχαμε προϊδεάσει, είναι αν θέλουμε – ως λαός, όχι ως στήλη – ή όχι να επιστρέψει ο Τσίπρας. Σε ό,τι μας αφορά δεν έχουμε θέμα, πάντως, καθώς θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σόου της κόντρας με τη Ζωή, αλλά οι ανάγκες ή οι επιθυμίες της στήλης ας μπουν σε δεύτερη μοίρα. Το θέμα είναι οι ανάγκες κι επιθυμίες του πάνσοφου ελληνικού λαού. Κι εκεί έρχονται οι δημοσκόποι να μας πουν ότι πάνω από το 70% του εκλογικού σώματος δεν βλέπει με καλό μάτι μια επιστροφή Τσίπρα σε ρόλο ηγέτη κόμματος. Τώρα για αυτούς που προτάσσουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (πάνω από 60%) θέλουν Τσίπρα με τα χίλια, εμείς θα τους παρακαλέσουμε να δουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατρακυλήσει στο 6%, οπότε επί αυτού του ποσοστού θα πρέπει να αναχθεί το 60%.
Έμμεση προειδοποίηση Πιερρακάκη για τις επόμενες δηλώσεις ενοικίων
Το στεγαστικό πρόβλημα και οι προσπάθειες επίλυσής του αποτελούν προτεραιότητα στη θεματολογία της στήλης γιατί καίει πολύ κόσμο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του ενοικίου, επισημάναμε τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ με τις οποίες συνδέθηκε το εν λόγω μέτρο -και- με την πάταξη της φοροδιαφυγής από πλευράς ενοικιαστών, δηλαδή ιδιοκτητών ακινήτων. Ωστόσο, έμενε να απαντηθεί από πλευράς ΥΠΟΙΚ πως θα «πειστούν» οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα πραγματικά ενοίκια. Η σύνδεση αυτή τονίστηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». Ο κος Πιερακκάκης παραδέχτηκε πως είναι «χαμηλό» το νούμερο των 255 ευρώ που δηλώνεται κατά μέσο όρο ως ενοίκιο. Ο ίδιος επισήμανε πως θα υπάρξει «μεγαλύτερο κομμάτι έρευνας» και «εδώ έρχεται μητρώο ιδιοκτητών και ενοικιαστών» (σ.σ. προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη έρευνα για τα ενοίκια κλπ.). Θα γίνουν «διασταυρώσεις» επισήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξουν «συγκρίσεις με το τι θα επικρατήσει στην αγορά». Συνεπώς, επισημαίνουν στη στήλη ειδικοί του θέματος, από του χρόνου, θα πρέπει να προσέξουν τι θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες.
Τελικά πουλάει ή δεν πουλάει ο Σπύρος Διβάνης;
Έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα με τα σενάρια πώλησης του ομίλου Διβάνη που ελέγχει επτά πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, τα Μετέωρα, τη Λάρισα και την Κέρκυρα. Συγκεκριμένα μέσω της «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΙΒΑΝΗ Α.Τ.Ξ.Τ.Ε.», διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία «DIVANI CARAVEL» «DIVANI APOLLON PALACE & THALASSO» «DIVANI APOLLON SUITES», «DIVANI PALACE ACROPOLIS» «DIVANI ESCAPE», «DIVANI PALACE LARISSA» και «DIVANI CORFU PALACE». Ο βασικός μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σπύρος Διβάνης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει τις δηλώσεις. Στην αγορά λένε, όμως, πως έχει αναθέσει σε σύμβουλο να διαχειριστεί το σοβαρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τον ισχυρό όμιλο. Τα ίδια στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου τονίζουν πως ο Σπ. Διβάνης δε βιάζεται να πωλήσει αφού διαχειρίζεται έναν εξαιρετικά κερδοφόρο όμιλο, με μηδενικό δανεισμό και παρουσία σε ισχυρές τοπικές αγορές. Αν κάποιος τολμηρός επενδυτής προσφέρει τόσο υψηλό τίμημα, όσο φαίνεται να ζητά ο επιχειρηματίας, τότε, ναι, θα έχουμε deal! Ποιο τίμημα; Πέριξ των 800 εκατομμυρίων λένε κάποιοι.
Ισχυρό ενδιαφέρον για «Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου»
Ηχηρά ονόματα ακούγεται πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του Υπερταμείου για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Καλάνδρας» στη Χαλκιδική. Την αλήθεια θα την γνωρίζουμε, βέβαια, την Πέμπτη οπότε και κατατίθενται οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους για το ακίνητο των 129 στρεμμάτων. Πρόκειται για γνωστό ακίνητο στη Χαλκιδική αφού το μέτωπό του στη θάλασσα προβάλλει στην αμμώδη παραλία μήκους 620 μέτρων που κατά τους θερινούς μήνες καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα. Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις και υποδομές Κάμπινγκ. Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) προβλέπει χρήσεις παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής. Το ακίνητο στο Ποσείδι είναι ένα από τα στοιχειωμένα περιουσιακά στοιχεία του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ και ένα από τα λεγόμενα φιλέτα που καθυστέρησαν πολύ να βγουν στην αγορά λόγω διαφόρων προβλημάτων όπως οι τοπικές αντιδράσεις, η γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους, κ.α.
Σήμερα κληρώνει για το ρωσικό αέριο
Τις αποφάσεις της σχετικά με ένα θέμα που απασχολεί έντονα και την Ελλάδα, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για την πλήρη απόσυρση του ρωσικού αερίου ως το 2027. Βεβαίως, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και απομένει να φανεί ποια “παραθυράκια” μπορεί να αφήσουν ανοιχτά οι Βρυξέλλες για την περίπτωση που λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι η χώρα μας συνεχίζει να εφοδιάζεται με σημαντικές ποσότητες ρωσικού αερίου ακόμα και σήμερα.
Τιμές προ κρίσης στον ηλεκτρισμό για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια
Την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στην εγχώρια αγορά χονδρικής τιμές ηλεκτρισμού της τάξης των 37-65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για ένα επίπεδο που είχε να φανεί από πριν την ενεργειακή κρίση του 2021-2023. Η ραγδαία μείωση αποδίδεται καταρχήν στην εποχικότητα, καθώς την άνοιξη παραδοσιακά πέφτουν οι τιμές. Επίσης, η μετεξέλιξη του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής σημαίνει είσοδο περισσότερων φθηνών πηγών, όπως οι ΑΠΕ, που εκτοπίζουν σε ένα βαθμό το φυσικό αέριο. Τέλος, το φαινόμενο οφείλεται και στην αντίστοιχη εικόνα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, που συμπαρέσυραν την Ελλάδα προς τα κάτω. Αν και πρόκειται για μια ευχάριστη ανάπαυλα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα αύξηση το καλοκαίρι μόλις η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Έτσι, ας το ευχαριστηθούμε όσο διαρκεί, αλλά θα κάνουμε ταμείο σε ορίζοντα ολόκληρου του έτους, διότι αυτό έχει σημασία.
ΑΔΜΗΕ: Η Πολιτεία να μεριμνήσει για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων στο δίκτυο για να μην έχουμε μπλακ αουτ
Η ολοκλήρωση των έργων που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ για ενίσχυση και ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς είναι εκ των ουκ άνευ ώστε να αποφύγει η χώρα μας μπλακ άουτ αντίστοιχα με αυτό της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μάνος Μανουσάκης, πολύ σημαντικό είναι να μην επιτρέπεται σε τοπικά συμφέροντα να καθυστερούν επ αόριστον αυτά τα έργα. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, έχει συμβεί ήδη αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στο Δυτικό Διάδρομο μεταξύ Μεγαλόπολης-Πάτρας, τον οποίο καθυστέρησαν… μερικές καλόγριες για 19 μήνες. Από την πλευρά του, ο διαχειριστής εκτιμά ότι έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά και τεράστιες επενδύσεις. Η πρόοδος των έργων, όμως, εξαρτάται και από αυτούς τους υπόλοιπους παράγοντες που αφορούν την Πολιτεία.
Η λειψυδρία, η ΕΥΔΑΠ και η… Ιρλανδία
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν προβλέπουν ένα κεντρικό οργανισμό ύδατος για όλη τη χώρα. Ωστόσο, μιλώντας χθες στα «Παραπολιτικά Fm», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέφερε πως κάτι τέτοιο ισχύει στην Ιρλανδία. Στο άλλο άκρο από εκείνο της Ιρλανδίας βρίσκεται η Ελλάδα, στην οποία λειτουργούν… 748 οργανισμοί που σχετίζονται με το νερό! Όσον αφορά το (ανακοινωμένο) κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπει συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων αποχέτευσης και ύδατος σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και ενσωμάτωση γειτονικών περιφερειακών ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΥΑΘ αντίστοιχα. Οι (εκκρεμούσες) συγχωνεύσεις αυτές, μαζί με άλλα μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση (πχ μία καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών κλπ) στόχο έχουν την αντιμετώπιση της λειψυδρίας (το οποίο είναι το πιο σημαντικό) και την τόνωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις εν λόγω εταιρείες, σημειώνουν πηγές της στήλης.
Η δυναμική των ΑΕΕΑΠ και το μεγάλο αγκάθι
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, στο 18ο RED Meeting Point, αναφορικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Όπως επεσήμανε, ο κλάδος βρίσκεται σε φάση έντονης κινητικότητας και μετασχηματισμού. Σήμερα όπως ανέφερε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εννέα εταιρείες, από τις οποίες οι οκτώ είναι ενεργές, διαχειριζόμενες συνολικό ενεργητικό ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση, ενώ παρατηρούνται στρατηγικές κινήσεις, όπως αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ — εκ των οποίων τα 120 εκατ. προέρχονται από την Trastor και τα υπόλοιπα 40 εκατ. από την Premia. Σε νομοθετικό επίπεδο, η βασική αλλαγή είναι δομική, καθώς οι ΑΕΕΑΠ παύουν πλέον να υπάγονται στο καθεστώς των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και θα λειτουργούν ως κανονικές ανώνυμες εταιρείες. Οι υφιστάμενες ΑΕΕΑΠ καλούνται να αιτηθούν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους ως ΟΕΕ, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξής τους. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε η κ. Λαζαράκου, το θετικό αυτό κλίμα δεν φαίνεται να συμμερίζονται πλήρως οι διοικήσεις των εταιρειών. Το βασικό «αγκάθι» παραμένει η βαριά φορολογία, η οποία συνεχίζει να περιορίζει σημαντικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου.
Έρχονται κοινοτικές επιδοτήσεις για τα ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Διπλό πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας -η οποία αποτελεί την καρδιά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας – βρίσκεται στα «σπάργανα» στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη. Το πρώτο μέρος του θα περιλαμβάνει κοινοτική επιδότηση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη προκειμένου να είναι πιο φθηνά και να αντέξουν τους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν αναμένονται να ανακληθούν πλήρως, δηλαδή να πάμε σε μία ελεύθερη ζώνη εμπορίου βιομηχανικών προϊόντων. Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου προβλέπει δασμούς και σε άλλα βιομηχανικά κινεζικά προϊόντα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στη στήλη πως προπαντός οι Γάλλοι, αλλά και οι Γερμανοί (αν και το Βερολίνο επιχειρεί να μην το δείξει τόσο έντονα) είναι πολύ «θυμωμένοι» με τους Κινέζους.
Γιατί ο Μαραφάτσος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ
Ελπιδοφόρο για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ ήταν το ταξίδι του προέδρου του ΣΕΒΕ και της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, Συμεών Διαμαντίδη. Ο κος Διαμαντίδης μεταξύ άλλων συνάντησε τον ομογενή επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη, αλλά και τον σύμβουλο του Τραμπ, Χρήστο Μαραφάτσο. Ειδικά στον κο Μαραφάτσο, ο κος Διαμαντίδης επισήμανε το γεγονός ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ελλάδας έναντι των ΗΠΑ είναι σχετικά μικρό, ενώ προϊόντα όπως η ελληνική φέτα και η βρώσιμη ελιά είναι μοναδικά διεθνώς και ιδιαίτερα υγιεινά για την διατροφή των Αμερικανών. Από αυτήν την άποψη, θα πρέπει να απαλλαγούν από τους δασμούς. Η γενική γραμμή των ΗΠΑ είναι πως ό,τι ισχύσει για την ΕΕ, θα ισχύσει και για την Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές της στήλης. Ωστόσο, άλλες πηγές διατηρούν κάποιες ελπίδες για εξαίρεση για τις εξαγωγές τροφίμων, αν και η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι τέτοιο επισήμως. Προς επίρρωση αυτού του σεναρίου, η στήλη πληροφορήθηκε πως ο κος Μαραφάτσος ζήτησε από τον κο Διαμαντίδη περισσότερα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Οψόμεθα…
Οι αμυντικές δαπάνες ως «απάντηση» στις οικονομικές ανισορροπίες;
Για το τέλος της Pax dollar era, δηλαδή στην περίοδο ηγεμονίας του αμερικανικού δολαρίου, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΤτΕ, Θεόδωρος Πελαγίδης, από το βήμα του 6ου διεθνούς συνεδρίου του ΟΕΕ. Ο κ. Πελαγίδης εξήγησε πως τα προηγούμενα χρόνια, οι συνεχείς ανατιμήσεις του δολαρίου έκαναν τα αμερικανικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά, ενισχύοντας το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο, στην περίπτωση των ΗΠΑ, τροφοδοτείται και από το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Η «απάντηση» Τραμπ με την κήρυξη του εμπορικού πολέμου οδήγησε σε δυσμενή αποτελέσματα, καθώς υπήρξε μαζική φυγή από τα αμερικανικά assets και το δολάριο. Ο κ. Πελαγίδης εξήγησε πως ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση για να θεραπευτούν οι υπάρχουσες διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες. Μια εναλλακτική θα μπορούσε να είναι οι πλεονασματικές επικράτειες (όπως η ΕΕ και η Κίνα) να ακολουθήσουν μία «επεκτατική» πολιτική ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση, τονίζοντας, πως ένα «εργαλείο» προς αυτή τη κατεύθυνση είναι και οι αμυντικές δαπάνες. Μια άποψη που, αν μη τι άλλο, βάζει στο τραπέζι και μια άλλη διάσταση για το ράλι των εξοπλισμών, πέραν από αυτή της γεωπολιτικής ασφάλειας…
Αναδυόμενη οικονομία οι… ΗΠΑ;
Στην ίδια ομιλία, ο κ. Πελαγίδης εξήγησε πως μετά από την ανακοίνωση των δασμών από τον Λευκό Οίκο στις 2 Απριλίου, υπήρξε μαζικό ξεπούλημα έως και 20% στις αμερικανικές μετοχές. Για να αντισταθμίσουν τις ζημιές από τις μετοχές, οι επενδυτές άρχισαν να ξεπουλάνε τα αμερικανικά ομόλογα που είχαν στη διάθεση τους, προκειμένου να κατοχυρώσουν ορισμένα κέρδη, οδηγώντας έτσι σε μια ταυτόχρονη κατάρρευση τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Ωστόσο, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΤτΕ, το φαινόμενο που είναι γνωστό ως piping problem, δεν εμφανίζεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, πολλώ δε μάλλον στην ισχυρότερη εξ αυτών που έχει το «υπερόπλο» του παγκόσμιου συναλλάγματος, αλλά στις… αναδυόμενες. Σημείο των καιρών, αλλά και ισχυρή ένδειξη, πως η εποχή του δολαρίου, όπως το γνωρίσαμε, σταδιακά παρέρχεται.
To άρθρο Η κυβέρνηση ξανακλείνει το μάτι στους νοικοκυραίους ^ ποιοι και (κυρίως) πόσοι μαδάνε την μαργαρίτα για τον Τσίπρα ^ τελικά πουλάει ή όχι ο Διβάνης; ^ σήμερα κληρώνει για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη ^ η αναφορά Παπασταύρου στο ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης του νερού ^ ο Μαραφάτσος κι οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .