Μέτρα Τραμπ για ανάσχεση επικίνδυνων ερευνών ιολογίας

Μέτρα με στόχο να περιοριστούν ορισμένες έρευνες ιολογίας που θεωρεί πως είναι «επικίνδυνες» ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εικάζοντας πως σχετίζονται με την πανδημία του νέο κορονοϊιού covid-19.
Υπέγραψε δε και σχετικό εκτελεστικό διάταγμα ζητώντας να «βελτιωθεί η ασφάλεια της βιολογικής έρευνας».
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ο τερματισμός των αμερικανικών ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε κάποια προγράμματα έρευνας που είναι γνωστά με τον όρο «gain of function».
Trump halts funding for so-called “gain-of-function” experiments — aimed at enhancing properties of pathogens — that his administration says caused Covid-19 pandemic through a lab leak in China
https://t.co/yKWHQpPt39 pic.twitter.com/BHkLh0vKgv
— TRT World (@trtworld) May 6, 2025
Πρόκειται για εσκεμμένη, γενετική τροποποίηση παθογόνων παραγόντων. Στη βιολογία, αυτό επιτρέπει για παράδειγμα να μελετηθεί η εξέλιξη του ιού, πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί, ή να γίνει τεχνητά πιο μεταδόσιμος, ώστε να μπορούν να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες ή να σχεδιαστούν εμβόλια. Για ορισμένους ειδικούς ωστόσο, αυτή η μέθοδος αυξάνει πολύ τους κινδύνους ατυχήματος με χαμηλό όφελος.
2/ Trump’s new EO halts all U.S. federal funding for gain-of-function research in countries like China and Iran, and even in U.S. labs that lack strong oversight.
“Gain-of-function” is research that intentionally makes viruses more dangerous. pic.twitter.com/1mteVXqYWy
— James Li (@5149jamesli) May 5, 2025
Κατά την άποψη της κυβέρνησης, αυτές οι έρευνες «προκάλεσαν» την πρόσφατη πανδημία της COVID-19, που άφησε πίσω της πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς στις ΗΠΑ και εκατομμύρια όλους σε όλη την υφήλιο.

Κατ’ αυτήν, ο SARS-CoV-2 γεννήθηκε στο πλαίσιο τέτοιων ερευνών που μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνταν και από την αμερικανική κυβέρνηση και διεξάγονταν στο κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν – την πόλη που υπήρξε λίκνο της πανδημίας.
«Αυτός ο εφιάλτης πιθανόν ήταν το αποτέλεσμα κάποιων επιστημόνων που χειραγώγησαν τη μητέρα φύση μέσα σε εργαστήριο με τεχνολογία που εξήχθη από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Μάρτι Μάκαρι, νέος επικεφαλής του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).
Η θεωρία που αναφέρει πως η «φυγή» από εργαστήριο ήταν η αιτία της πανδημίας κερδίζει δημοτικότητα στις ΗΠΑ, κι υποστηρίζεται πλέον από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες, με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας.
Αυτά ενώ γενικά αποκρούεται από τους επιστήμονες.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναφέρεται ρητά πως η Κίνα είναι ανάμεσα στις χώρες όπου δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται πλέον τέτοιες έρευνες.