Μεγάλος άγνωστος ο πυθμένας των ωκεανών…

Ο πυθμένας των θαλασσών του πλανήτη μας παραμένει μακριά από τα μάτια των περισσότερων ανθρώπων. Το επιβεβαιώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιστημονικών θεμάτων Science, όπου καταγράφεται πως οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει οπτικά λιγότερο και από το 0,001% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα.
Η αδυναμία να «δούμε» τον πυθμένα των ωκεανών συνεπάγεται μία σειρά από συνέπειες που αφορούν την περιορισμένη γνώση μας μεταξύ άλλων για τον αντίκτυπο που έχουν εκεί φαινόμενα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
99.999% of the global deep seafloor remains unseen, new research estimates. https://t.co/KiyJCKdHDb pic.twitter.com/93ApJgM4Wu
— Science Advances (@ScienceAdvances) May 8, 2025
Οι ερευνητές συνέκριναν 43.681 καταγραφές από αποστολές υποβρυχίων από το 1958 και μετά σε 14 χώρες, 120 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και την ανοιχτή θάλασσα.
Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεδομένα κατέγραψαν το 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα.

Η έρευνα εντοπίζει ότι υπάρχουν γεωγραφικές ανισότητες στα συλλεχθέντα δεδομένα, καθώς οι περισσότερες παρατηρήσεις έχουν γίνει εντός 200 ναυτικών μιλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ίδιες τρεις χώρες, καθώς και η Γαλλία και η Γερμανία, είχαν πραγματοποιήσει μαζί το 97,2% όλων των καταδύσεων.
Earth’s surface is mostly deep ocean, but a new study reveals just how little we have glimpsed of the floor of our planet’s largest ecosystem. @OceanDiscLeague @KatyCroffBellhttps://t.co/X8gedbQ8gt pic.twitter.com/BmsHhN3JFu
— ScienceAlert (@ScienceAlert) May 8, 2025
«Αυτό το μικρό και μεροληπτικό δείγμα είναι προβληματικό όταν επιχειρείται ο χαρακτηρισμός, η κατανόηση και η διαχείριση ενός παγκόσμιου ωκεανού», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.
Οι υπολογισμοί τους δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 χρόνια για να απεικονιστεί ο θαλάσσιος πυθμένας in situ.
«Αυτές οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εξερευνούμε και μελετούμε τον παγκόσμιο βαθύ ωκεανό», καταλήγουν.