Οι αφιχθέντες στις ΗΠΑ Αφρικάνερς δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες ξεκαθαρίζει η Νότια Αφρική

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, κάλεσε για μια συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το καθεστώς πρόσφυγα που χορηγήθηκε σε μια ομάδα Αφρικάνερς, την εθνοτική ομάδα της Νοτίου Αφρικής που κατάγεται κυρίως από Ολλανδούς αποίκους.
Η κρίσιμη συνάντηση έρχεται μετά από μια πρόσφατη ναυλωμένη πτήση που μετέφερε 49 Αφρικάνερς στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια για να τους αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα.
Ο Πρόεδρος Ραμαφόσα αναφέρθηκε στο θέμα τη Δευτέρα στο Africa CEO Forum στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου ξεκαθάρισε ότι οι εν λόγω μετανάστες δεν συμμορφώνονταν με τα καθιερωμένα κριτήρια για τα άτομα που αξίζουν προστασία προσφύγων.
Ο Ραμαφόσα είπε ότι μίλησε με τον Τραμπ το απόγευμα της Δευτέρας και του είπε ότι του είχαν παρασχεθεί ψευδείς πληροφορίες.
«Του είπα ότι θα ήθελα να έρθω να τον συναντήσω, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα», είπε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
The U.S. will give about 50 white South Africans help with housing, groceries, and other needs.
Story: https://t.co/jKx8dbb8tf pic.twitter.com/LkUX8wqzaL
— Rolling Stone (@RollingStone) May 12, 2025
Ο Ραμαφόσα είπε ότι διευκρίνισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ορισμένοι Αφρικάνερς συχνά αντιστέκονται στην αλλαγή, προτιμώντας να διατηρούν τα κατάλοιπα των πρακτικών της εποχής του απαρτχάιντ.
Το πρωί της Δευτέρας, η IOL ανέφερε ότι ένα ναυλωμένο αεροπλάνο που μετέφερε 49 Νοτιοαφρικανούς Αφρικανούς αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή το βράδυ, κατόπιν προσφοράς του Τραμπ για μετεγκατάσταση των «υφιστάμενων διακρίσεις» Νοτιοαφρικανών.

Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Newzroom Afrika, ο Κρίσπιν Φίρι, εκπρόσωπος του Υπουργού Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας, Ρόναλντ Λαμόλα, δήλωσε ότι η εντύπωση που διαδίδεται, πως οι Αφρικάνερς διώκονται στη Νότια Αφρική, είναι ψευδής.
«Καταλαβαίνουμε ότι 49 άτομα έχουν αποδεχτεί την προσφορά για καθεστώς πρόσφυγα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να είμαστε σαφείς, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, κάποιοι από εμάς πήγαμε σε σχολεία όπου διδαχθήκαμε Αφρικάανς και, παρεμπιπτόντως, τα Αφρικάανς εξακολουθούν να αποτελούν μέσο διδασκαλίας και γλώσσα σε πολλά από τα σχολεία μας», δήλωσε ο Φίρι αναφερόμενος στην προερχόμενη από τα Ολλανδικά γλώσσα.
«Έχουμε δικαστές, υπουργούς, πρώην δημάρχους, έχουμε δρόμους που έχουν πάρει το όνομά τους από ήρωες Αφρικάνερς και Αφρικάνερ υπηκόους στο πλαίσιο της απελευθέρωσης. Μέχρι σήμερα, μπορείτε να οδηγήσετε στην οδό Voortrekker σε οποιαδήποτε πόλη της Νότιας Αφρικής.
Αυτή η ιδέα ότι οι Αφρικάνερς διώκονται είναι εντελώς ψευδής, πόσο μάλλον το γεγονός ότι οι Αφρικάνερς δεν είναι μόνο λευκοί. Υπάρχουν επίσης Αφρικανοί που είναι Αφρικάνερ, οπότε αυτό είναι κάτι που έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά, ότι αμφισβητούμε το καθεστώς τους ως πρόσφυγες. Αλλά είπαμε επίσης ότι δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο», είπε.

Η ομάδα των 49 ατόμων εγκατέλειψε τη χώρα με τα νοτιοαφρικανικά διαβατήριά τους και η κυβέρνηση στην Πρετόρια δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τους στερήσει την υπηκοότητα.
Ωστόσο, ο Φίρι τόνισε ότι μόλις τα άτομα γίνουν δεκτά στο σύστημα προσφύγων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούν να επιστραφούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική για κανέναν λόγο.
Διαβάστε ακόμα: