Κόσμος

Η Ισπανία συγκλονίζεται ξανά από διαδηλώσεις ενάντια στον υπερτουρισμό

Με το σύνθημα «Τα Κανάρια νησιά έχουν όρια» βγήκαν στους δρόμους χθες, Κυριακή, πάνω από 30.000 κάτοικοι των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν κατά του υπερτουρισμού, σε μια τεράστια διαδήλωση, επαναλαμβάνοντας τις κινητοποιήσεις του 2024.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα επτά κύρια νησιά Τενερίφη, Γκραν Κανάρια, Φουερτεβεντούρα, Ελ Ιέρο, Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα και Λανθαρότε, ζητώντας τη μείωση του αριθμού των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη δημιουργία πιο προσιτών κατοικιών για τους ανθρώπους που ζουν στα νησιά όλο το χρόνο, και τη λήψη μέτρων για την προστασία των φυσικών πόρων των νησιών, ενώ διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και τη Μαδρίτη.

«Ηγέτες του τουρισμού, ηγέτες της φτώχειας: Οι σκλάβοι της Ευρώπης» και «Ξυπνήστε – αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας» έγραφαν κάποια από τα πανό και τα πλακάτ των διαδηλωτών, που εμφανίζονται οργισμένοι από την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη, τη ρύπανση και την έλλειψη κυβερνητικής δράσης παρά τις περσινές μαζικές κινητοποιήσεις.

Το 2024, διαδηλώσεις με τα ίδια αιτήματα σάρωσαν τα Κανάρια Νησιά, καθώς οι κάτοικοι κατήγγειλαν την επιδεινούμενη στεγαστική κρίση και τις καταρρέουσες υποδομές, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται από τότε να έχει αλλάξει, καθώς τον Μάρτιο ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός κατέγραψε ρεκόρ τουριστών με 1,55 εκατομμύριο επισκέπτες.

Οι κάτοικοι δηλώνουν απογοητευμένοι από μια οικονομία που βασίζεται στον μαζικό τουρισμό και τις ανισότητες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απαιτούν στροφή σε ένα βιώσιμο μοντέλο που θα προστατεύει το περιβάλλον και την ευημερία των μόνιμων κατοίκων.

«Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, είμαστε κατά του ανεξέλεγκτου τουρισμού. Δεχόμαστε 18 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και εξακολουθεί να μην υπάρχει όριο. Τα νησιά μας είναι υπερφορτωμένα», αναφέρουν συλλογικότητες που συμμετείχαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Άλλοι προειδοποιούν ότι τα παράνομα κατασκευαστικά έργα συνεχίζονται, ενώ «όρια στον τουρισμό και την αύξηση του πληθυσμού» εξακολουθούν να μην υπάρχουν. «Τα τελευταία 20 χρόνια, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 600.000 άτομα και απλώς δεν έχουμε τη γη ή τους πόρους για να το υποστηρίξουμε αυτό επ’ αόριστον», τονίζουν.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να σταματήσουν η παράνομη και καταστροφική ανάπτυξη, να θεσπιστεί μορατόριουμ για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα και ισχυρότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικά αιτήματα περιλαμβάνουν έναν νόμο για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας στον στεγαστικό τομέα, έναν τουριστικό φόρο για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων και την απαγόρευση των απορρίψεων λυμάτων στη θάλασσα.

Ζήτησαν επίσης τον τερματισμό των μεγάλης κλίμακας έργων υποδομής, όπως οι επεκτάσεις δρόμων, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιβαίνουν στους περιβαλλοντικούς στόχους του νησιού και τόνισαν την ανάγκη για επισιτιστική και ενεργειακή κυριαρχία και μεγαλύτερο σεβασμό στις τοπικές κοινότητες.

Related Articles

Back to top button